Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.

De Vlaamse overheid wil dat de gemeente één extra boom per inwoner aanplant. Daar is extra grond voor nodig. Gisteren besprak de gemeenteraad de aankoop van 1,8 hectare van de kerkfabriek Sint-Clemens aan de Dorpsstraat in Klemskerke-dorp. Op de kritiek dat hier landbouwgrond ingenomen wordt door natuur, antwoordde burgemeester Wilfried Vandaele dat het hier gaat om gronden met de bestemming woonuitbreidingsgebied en dus niet om landbouwgebied. De Vlaamse overheid wil dat de gemeenten woonuitbreidingsgebied niet langer bebouwen.

Kleine meerderheid

De aankoopprijs van de grond wordt geschat op 100.000 euro, maar de gemeente krijgt hiervan 90 procent terug via het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Die subsidie is inmiddels toegekend. Op de aangekochte grond wil de gemeente een nieuw, publiek toegankelijk, bos aanleggen.

“Volgens de voorwaarden van de subsidie krijgen we hier drie jaar de tijd voor. De bosgroep Houtland heeft hiervoor al een bebossingsvoorstel en beplantingsplan opgemaakt”, legt schepen van Leefmilieu Hilde Dhondt uit.

“Zo zetten we opnieuw een mooie stap naar een groenere en meer duurzame leefomgeving in onze gemeente.” De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd: oppositiepartij Bewust stemde tegen, meerderheidspartij Lijst Burgemeester stemde voor. Samen Vooruit onthield zich.

“De reden hiervoor is dat de betrokken inwoners nooit werden bevraagd en zelfs nooit werden ingelicht. Enkelen onder hen hebben recent hun woning aangekocht in de nieuwe verkaveling die aan die grond grenst, met de garantie dat er levenslang een prachtig zicht over de velden zou zijn. Ontwikkeling van dit woonuitbreidingsgebied is daar, zoals de burgemeester zelf bevestigt, immers onmogelijk. En nu krijgen die inwoners, zonder welk danige inspraak ook, in de toekomst een bos voor hun deur”, aldus Marleen De Soete.

“Geen planschade”

“Die grond is woonuitbreidingsgebied, reservegebied om een eventuele woonbehoefte in de toekomst op te vangen”, legt burgemeester Wilfried Vandaele uit. “Gemeenten kunnen ze enkel nog laten bebouwen als ze daarvoor een speciale procedure doorlopen. Levenslange garantie dat er nooit gebouwd kan worden, is onzin.”

“Dat zou alleen kunnen als de gemeente die zones herbestemt in landbouw of natuur, maar dan moeten we ook planschade betalen voor de waardevermindering die dat met zich brengt. Door zelf aan te kopen, moeten we geen planschade betalen, kan de buurt zeker zijn dat er niet gebouwd wordt, en we krijgen 90 subsidie van de Vlaamse overheid.”

(WK)

The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De wildgroei van Natuurpunt: hoe een natuurorganisatie dé machtige grootgrondbezitter van Vlaanderen werd

Ze spant rechtszaken aan tegen de bouw van fietsersbruggen, ze sluit stilzwijgend deals in het Oosterweeldossier en door een eindeloze rij aankopen is ze dé private grootgrondbezitter van Vlaanderen. Maar ze zit ook zo ingewikkeld in elkaar dat de Vlaamse overheid haar subsidies tegen het licht wil houden. Wie of wat is Natuurpunt, en hoe is ze zo groot en

Lees meer »

Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren

Na bijna tien jaar heeft Westfront Nieuwpoort een grondige inhoudelijke update gekregen. Daarbij werd de bestaande permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog volledig vernieuwd, met aangepaste technologie en nooit eerder vertoonde artefacten. Bezoekers ervaren het iconische verhaal van de onderwaterzetting vanuit een andere invalshoek.
The post Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren appeared

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Toerist krast voornaam in muur van villa op archeologische site Pompeï en wordt op heterdaad betrapt: “Ronduit onbeschaafde daad”

Een toerist uit Kazachstan heeft zijn naam geklad op een muur van een villa op de archeologische site van Pompeï, de Romeinse stad die ongeveer 2.000 jaar geleden volledig verwoest werd nadat de Vesuvius-vulkaan uitbarstte. De man werd op heterdaad betrapt terwijl hij in drukletters ‘ALI’ kerfde in de muur. De toerist werd bij de lurven gevat door veiligheids- en

Lees meer »

3e editie van triënnale Kortrijk start zaterdag: thema ‘After Paradise’ geeft hoopvol beeld van problemen na het paradijs

In Kortrijk start zaterdag de 3e editie van de triënnale. Dat is de driejaarlijkse openluchttentoonstelling. Het parcours is 5 kilometer lang en loopt langs 14 verschillende locaties, waar werken van internationale kunstenaars staan. Het thema van deze editie is ‘After Paradise’. Dat is de periode na het paradijs, waarin er veel problemen zijn. Maar de triënnale wil toch een positief

Lees meer »

Deze leeftijdsgroep is het gelukkigst in ons land

Van alle Belgen zijn de studenten het gelukkigst. Dat achterhaalde statistiekbureau Statbel bij de nieuwste enquête naar het persoonlijk welbevinden en de levensomstandigheden. Al is erbij alle leeftijdsgroepen een toename in geluksgevoel waargenomen.

Lees meer »

The Green Bowl is de nieuwe takeaway-zaak in Torhout: “We willen mensen aanzetten tot gezond eten”

Nieuwe Markt, nieuwe handelszaken. In het pand van wat IJsdelicatessen Cloet is geweest op de hoek met de Zuidstraat, is de gezonde takeaway-zaak The Green Bowl van start gegaan. Je kunt er een kom verse, gezonde voeding afhalen samen met frisse smoothies.
The post The Green Bowl is de nieuwe takeaway-zaak in Torhout: “We willen mensen aanzetten tot gezond

Lees meer »