Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette.

Al voor 9:00 uur zaterdagmorgen gonsde het Fabiolaplein van de bedrijvigheid. Aan het kraam van de Koninklijke Orde van de Paardevisser was de vermaarde garnalensoep te koop. De Juttertjes zorgden voor folklore en ambiance met hun dansjes en voor de gelegenheid zetten ze ook stoere ‘zeetattoos’ bij de bezoekers.

BK Garnaalpellen

Stipt om 9:00 uur gaf presentator Ilse Chamon het startschot voor de eerste ronde van het BK Garnaalpellen 2024. Er waren een 80-tal deelnemers, die werden verdeeld over vijf rondes waarbij ze gedurende 10 minuten zoveel mogelijk garnalen moesten pellen.

Ze werden al aan de tafels in de gaten gehouden of ze wel alles correct deden, en daarna werden de bordjes door een strenge jury precies afgewogen en gecontroleerd op restafval. Voor heel wat deelnemers was het niet de eerste keer dat ze een gooi naar de kampioenstitel deden. Maar er waren ook nieuwkomers, zoals gemeenteraadslid Inge Vandekeere, die ook haar moeder Annie had overtuigd om mee te doen.

Winnaars

BK-kampioen 2024 werd Nadine Deetens uit Zwankendamme, met 114 gram garnalen. Amper 2 grammetjes meer dan Chantal Goes uit Bredene, die het BK vorig jaar won. Beide dames steken elkaar al langer de loef af, en Nadine won ook al twee keer het WK Garnaalpellen in het Franse Leffrinckoucke.

In Koksijde behaalden de zussen Noëla (73) en Véronique (57) Vilain respectievelijk de eerste en derde plaats met 87 en 74 gram garnalen. Paardenvisser Katrien Terryn wurmde zich ertussen op de tweede plaats met 75 gram garnalen. “Dit jaar hebben we niet zoveel garnalen gepeld”, zeggen de twee zussen Vilain. “Er waren er immers veel minder dan vroeger. Maar we pellen al garnalen sinds onze kindertijd. We zijn de dochters van de vroegere viswinkel ‘Au bon pêcheur’ van Lucien Vilain. Hij is helaas twee jaar geleden gestorven.”

Jelien, de dochter van Véronique, toont haar arm: “Kijk ik heb een tattoo van een paardenvisser laten zetten, ter ere van mijn grootvader, maar ook omdat de garnaalvisserij te paard ons culturele erfgoed is, en iets is wat ons allemaal verbindt!”

Mieke Garnaal

Op deze eerste dag van de Garnaalfeesten werd ook de kersverse Mieke Garnaal en haar twee eredames aangesteld. Noa Dorné (18) neemt de fakkel over van Hanne Cornelis. Noa studeert revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, ze is actief bij de jeugdbrandweer en speelt viool sinds haar zevende. Haar sportieve passie kan ze kwijt in hardlopen en mountainbiken.

Noa is de dochter van Kristof Dorné, zonechef Brandweer Westhoek. Die zag het publiek even later aan het werk in een totaal andere functie: als theaterassistent van folklorefiguur Mariette Crevette. En het is vandaag een echt familiefeest, want Mariette Crevette (Lucienne Provoost) is de mama van Kristof en dus de ‘mamie’ van Noa.

Eredames Manou Legein en Jara Coutteau maken plaats voor Ellen Messyn (18) en Jade Persyn (19). Ellen studeert luchtvaarttechnologie en droomt ervan om vliegtuigen te ontwerpen. Net als Noa is ze actief bij de jeugdbrandweer. Haar papa Filip is brandpreventie-adviseur bij brandweer Westhoek en postoverste van de brandweerpost Koksijde.

Jade studeert architectuur en hoopt in de toekomst haar eigen architectenbureau te starten. Ze speelt lyra in de drumbands van Jong El Fuerte en El Fuerte. Jades papa, Nico, is hoofdinspecteur bij de politie van Middelkerke.

Nadat Mariette Crevette het publiek had opgewarmd met haar leuke West-Vlaamse liedjes, waaronder ‘Versche gernoars en eh tomatje’, maakt ze bekend dat het vandaag haar allerlaatste optreden is. Na 10 jaar vindt ze het welletjes geweest, tot grote spijt van het publiek.

Vissersmis

Zondag start de tweede dag van de Garnaalfeesten met de vissersmis in de Mariakapel en de traditionele zeewijding. Verder zijn er folkloristische optredens en net voor de start van de Garnaalstoet (om 15.30 uur) zorgt paradekorps El Fuerte voor een knap staaltje muzikaal talent op het Astridplein en de Zeedijk van Oostduinkerke-Bad.

(MVQ)

The post Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bordeelhouders mogen belastingen cash betalen: “Niemand betaalt hier met de kaart en banken weigeren ons als klant”

Twee bordeelhouders die samen 53 vitrines verhuren in het Antwerpse Schipperskwartier, mogen hun belastingen voortaan cash betalen. Dat heeft een rechter in Brussel beslist. De reden waarom de twee naar de rechtbank stapten is simpel: niemand betaalt er met de kaart. En bovendien heeft de sector het nog altijd lastig om een rekening te kunnen openen bij de bank.

Lees meer »

Voetpad in Stadenstraat en parkeervakken in Cassierslaan

Het stuk Stadenstraat tussen de Eug. De Grootelaan en de Kasteeldreef krijgt een voetpad en in de Cassierslaan worden parkeervakken aangelegd. Dat keurde de gemeenteraad in Houthulst donderdagavond goed. Goed voor een kostprijs van bijna 150.000 euro.
The post Voetpad in Stadenstraat en parkeervakken in Cassierslaan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen uitslaande vlammen, maar daarom niet minder gevaarlijk: hoe gaan hulpdiensten tewerk bij brand als in Luikse woontoren?

Het waren spectaculaire beelden van hoe bewoners van de Luikse Kennedytoren maandagavond werden geëvacueerd met hoge brandweerladders en helikopters. Maar hoe pakken de hulpdiensten zo een brand in een torengebouw aan, welke middelen kunnen ze inzetten, en vooral: wat kan je als bewoner doen als je gevangen zit op de drieëntwintigste verdieping?

Lees meer »

AZ Oostende biedt vanaf vrijdag geen alcohol meer aan: “Er is geen veilige ondergrens voor alcoholconsumptie”

Ziekenhuis AZ Oostende stuurt een sterk signaal de wereld in. De directie heeft besloten om vanaf vrijdag 28 juni geen alcohol meer aan te bieden aan patiënten, bezoekers en medewerkers. In de cafetaria’s vind je geen alcoholische dranken meer in de drankentoog. Ook tafelbier bestellen op de kamer is niet meer mogelijk. Dit laatste was tot voor kort het geval

Lees meer »

Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd”

Vandaag is de eerste van twee dagen Rammstein op de evenementenweide Nieuwe Koers. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, vraagt Politie Oostende concertgangers om hun trip goed voor te bereiden. Algemeen advies: neem het openbaar vervoer of de fiets.
The post Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd” appeared first on

Lees meer »

“De boze heks moet een giftig drankje krijgen”: man en minnares 10 jaar naar de cel voor drievoudige moordpoging, helpende vriendin krijgt 4 jaar

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de 51-jarige Frank B. uit Schoten en zijn minnares Layla J. (50) veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor de drie mislukte moordpogingen op de 60-jarige Gabriella V.H. uit Westmalle, de ex-vrouw van Frank B. Een vriendin die het koppel hielp bij het beramen van de moordplannen, moet vier jaar de cel in.

Lees meer »

Na ‘Familie’ verbrak actrice Silvia Claes zo goed als alle contact: “Ze werkt nu in een bibliotheek”

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.
The post Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin appeared first on KW.be.

Lees meer »

(Miniatuur)paarden, pony’s en alpaca’s in het hart van Torhout

Op de traditionele paardenmarkt op zaterdag 29 juni in Torhout beslissen handelaars van ‘s morgens vroeg over de prijs van een paard. Naast de handel in paarden is er nog veel meer te beleven. Ga voor een ritje op een pony, een wandeling met een alpaca, een bezoekje aan de verschillende paardenrassen van miniatuurpaarden tot
The post (Miniatuur)paarden, pony’s

Lees meer »