Een zomer vol met aangename beleving aan de Kust

De toeristische sector aan zee en de tien kustgemeenten presenteren een zomer vol met aangename belevingen. Na een sterke start met ongeveer 650.000 bezoekers blijft ook Triënnale Beaufort een unieke zomertroef voor de Kust.

“De Kust is meer dan ooit een bestemming voor de vier seizoenen. Juli en augustus blijven voor de toeristische sector aan zee een belangrijke periode. De verblijfssector is gematigd optimistisch. Als zomertrend noteren de hotels en vakantiewoningen vooral de vele last-minute boekingen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Door de nieuwe vakantieregeling hebben Franstalige Belgen een kortere zomervakantie, van 8 juli tot 25 augustus.

Al 650.000 bezoekers voor Triënnale Beaufort

Sedert de start van Triënnale Beaufort eind maart hebben al zo’n 650.000 bezoekers de kunstwerken ontdekt in april, mei en juni. De achtste editie van de Triënnale toont bijzondere kunstwerken op unieke plekken aan de Kust.

Curator Els Wuyts: “Tijdens Triënnale Beaufort oefenen de 18 kunstwerken van de tentoonstelling bewust, betekenisvol en bescheiden invloed uit op hun omgeving. De sculpturen van de internationale kunstenaars blijken bereikbaar, zijn tastbaar of zorgen voor debat of gesprek. De installaties zijn daarenboven niet alleen meer te treffen op het strand of op de dijk, maar ook aan een kruispunt, een glooiende duin, een stiltegebied of nabij een vuurtoren of een waterkant. Rond het concept Fabric of Life zijn verschillende plekken langs de Kust verweven met hedendaagse verbeeldingen en vormen zo een uitnodiging tot ontdekking en inspiratie.”

Vooruitzichten in de logiessector

Op dit moment zijn er voor de twee zomermaanden 15 procent minder online geboekte hotelkamers in vergelijking met 2023. Ook vorig jaar werd de helft van de online geboekte hotelkamers pas gereserveerd in de zomermaanden zelf.

De last-minute boekingen in de hotels zijn meer dan ooit belangrijk voor de hotelsector aan de Kust tijdens juli en augustus. Het is globaal zonniger aan zee dan in het binnenland. Aan de Kust schijnt de zon in de zomermaanden ruim 25 procent meer dan in Ukkel.

De sector van de vakantiewoningen is gematigd optimistisch over het komende zomerseizoen. Op vandaag liggen de boekingen voor de maand juli nog iets achterop in vergelijking met vorig jaar. Hier zal het weer (zowel van dit jaar, alsook vorig jaar, toen de maand juli ook minder was) zeker een rol in spelen.

Niettemin stelt de sector vast dat het goede weer van de voorbije dagen de last-minute boekingen doen stijgen. Voor de maand augustus liggen de boekingscijfers al minstens even goed als vorig jaar. Bij zomers weer worden nog extra last-minute reservaties verwacht.

Veel zomerse beleving aan de Kust

Zowel dag- als verblijftoeristen waarderen de veelheid aan evenementen tijdens de zomer. De zomerconcerten en -festivals behoren alvast tot de toppers. Gastronomische evenementen presenteren onder meer het beste uit de Noordzee.

Nog meer authentieke toppers zorgen voor vakantiesfeer, met onder meer Westerpunt in De Panne, de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke, het cultuurfestival ‘Langs de Promenade’ in Nieuwpoort, het Zandsculpturenfestival en SILT in Middelkerke, de Paulusfeesten in Oostende, op schelpjestocht in Bredene, de Belle-Epoquefeesten “Trammelant” in De Haan, de Bloemenstoet in Blankenberge, Film op het Strand in Zeebrugge en het Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist.

Op drukke momenten zorgt de druktebarometer op www.dekust.be voor informatie over rustige plekken aan zee. De website www.veiligaanzee.be geeft tips en informatie voor een veilige, gezonde en milieuvriendelijke vakantie aan zee.

Alle info: www.dekust.be

The post Een zomer vol met aangename beleving aan de Kust is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde etentjes in Oostende

Nadine W. (54) bracht in totaal 2,5 jaar achter de tralies door voor talloze feiten van tafelschuimerij. In maart herwon ze haar vrijheid, maar al snel herviel ze in haar oude gewoontes. Dat levert haar nu opnieuw vier maanden cel op.
The post Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Blal (41) tovert bankkantoor om tot stijlvolle barbershop in Eernegem: “De felgroene muren overschilderen, was een lastig karwei”

Blal Alawed (41), geboren in Syrië maar sinds 2017 in ons land én officieel Belg, toverde het bankkantoor op de hoek van de Aartrijkestraat in Eernegem om tot een stijlvolle barbershop. Zijn cliënteel bestaat hoofdzakelijk uit mannen, maar ook dames kunnen hier terecht, zij het enkel voor een korte coupe.
The post Blal (41) tovert bankkantoor om tot stijlvolle

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

Vijftien jaar geleden moest Anita haar dochter Yasmine afgeven: “Ze heeft nooit gezegd dat ze het leven niet meer aankon”

Voor Walter (86) en Anita Rens (83) is het vandaag geen dag als alle andere. Het is precies 15 jaar geleden dat hun jongste dochter Hilde, zoals zangeres Yasmine echt heette, uit het leven stapte. De tijd heelt beslist niet alle wonden. “Over Hilde praten blijft erg emotioneel. Ik ben daar dan dagen niet goed van”, laat Anita ons weten.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Maurits Vande Reyde, nieuwe kandidaat-voorzitter voor Open Vld: “Ik wil een aparte sociale zekerheid voor migranten”

Noem hem geen Vlaamse Georges-Louis Bouchez (MR), maar de nieuwe kandidaat-voorzitter durft ook gewaagd uit de hoek te komen en tegen schenen te schoppen: Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) meldt zich als rekruut om de liberalen uit het moeras te trekken. “Embrace the suck: liberalen moeten ook eens iets controversieel durven zeggen. Want als niemand tegen u is,

Lees meer »