Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.

Een veertigtal bewoners tekende present voor de wandeling. De groep startte aan de hoeve van Luc en Magda Taelman-Vanneste. Bij het begin van WO I werd aan het Hof van Brabant de eerste Duitse soldaat Carl Trunk, een huzaar, doodgeschoten door het plaatselijk verzet.

De tweede halte was bij de loods Vandesompele. “Deerlijk was ooit een grote misdadiger rijk: Plytie Pannecoucke”, stelt Luc Dewaele. “Hij had in de oorlog, samen met de gebroeders Rommens, een smokkelroute opgezet naar Frankrijk. Hij werd gevangen genomen, kwam later zijn winstdeel opvragen bij de broers om naar het buitenland te vluchten, maar die hadden de rijkswacht verwittigd, die hem in de boeien sloegen. Pannecoucke pleegde later zelfmoord in zijn cel.”

Er werd ook verwezen naar een vrouw met de bijnaam Mariette Miros, die in de Desselgemknokstraat werd gegrepen door een auto, ter plaatse overleed maar pas later door voorbijgangers werd gevonden. Dat ongeval is een ‘cold case’ omdat er nooit werd gevonden door wie of wat ze werd aangereden.

Andreapad

De volgende halte was bij een woning die vroeger rijk was aan pruimenbomen. De plaatselijke jeugd ging er geregeld pruimen stelen, tot de vrouw des huizes het beu was, de beste pruimen voor de jongeren uitzocht, maar er konijnenkeutels in had verstopt…

Na een tussenstop in de hoeve Veys werd halt gehouden bij de vakantiewoning in de Boshoek. Het huis was vroeger bewoond door twee vrome zussen die in de tuin een rotsje hadden gebouwd ter ere van de heilige Maria. Voorbijgangers ‘moesten’ er jaren geleden een schietgebedje prevelen en kregen in ruil een scapulier.

Het hoogtepunt was het tijdelijk herdopen van het Oosterlinckbospad in het Andreapad. “We doen dit ter nagedachtenis en als eerbetoon aan Andrea die dit pad en andere grondranden regelmatig aan een onderhoud onderwierp”, stelde ‘belleman’ Robbe Dewaele. “Haar authentieke borstel en harkje zijn de stille getuigen hiervan.”

(DRD)

The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Griekse kapitein blijft aangehouden voor brandstichting op eiland

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »

Ook Duitsland-Denemarken ligt al vast, terwijl ‘tabelhelft des doods’ nu al een feit is: ontdek hier de (potentiële) achtste finales

De groepsfase op het EK voetbal loopt op z’n einde. Wat ook betekent dat de affiches van de achtste finales stilaan ingevuld worden. Met Zwitserland-Italië en Duitsland-Denemarken liggen al twee duels vast, en na de verrassende ontknoping in groep D kan het voor België loodzwaar worden. Welke clashes krijgen we vanaf 29 juni? U ontdekt het hieronder, met telkens een

Lees meer »

Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt”

Vrijdag 28 juni zijn de nieuwe sessies gestart om langs de Leieboorden in Kortrijk in het huwelijk te treden. En al meteen stonden er zes op het programma. Een van de zes koppels waren Céline en Dieter.
The post Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt” appeared first on

Lees meer »

Hoeveelheid antibiotica in ons voedsel kan kans op resistentie vergroten 

De hoeveelheid antibiotica in vlees en vis vergroot de kans op resistentie, waarschuwt het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG). Uit een studie bij wasmotlarven blijkt dat zelfs een tiende van de ‘veilige’ dosis bacteriën bestand kan maken tegen antibiotica. Dat is een probleem voor de volksgezondheid. De huidige regelgeving onderschat het risico en moet herzien worden, zeggen de

Lees meer »