Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.

Sinds Huisje Margriet zo’n vier jaar geleden in gebruik werd genomen, staat het glazen klasje op de speelplaats – lang geleden een garage van de kloosterzusters – leeg. Er is elektriciteit, water en internet in het gebouw en begin dit jaar werd het dak in orde gezet, maar voor de rest oogt het vervallen.

Het houtwerk is her en der rot, het interieur moet opnieuw geschilderd worden, er zit geen isolatie in het gebouw, de vloer is aan vernieuwing toe, enzovoort. De school deed mee aan de wedstrijd Bricohelden en vernam begin deze maand dat ze winnares is en voor 10.000 euro aan materiaal mag aankopen.

Filmpje

“Wij hebben het niet voor niks gekregen”, vertelt directeur Lynn Stekelorum. “We moesten via een filmpje laten zien dat we het geld goed kunnen gebruiken en dat we er echt iets van willen maken. Juf Saskia en juf Nele hebben tijdens de les muzische opvoeding met de kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar een ludiek toneelstuk opgezet.”

“Sommige kinderen bracht poetsgerief mee, andere een emmer om binnen lopend water op te vangen, nog andere hadden schildersgerief bij of zelfs een zonnepaneel. Gertjan – vader van een van onze kleuters – heeft op zeer professionele wijze gefilmd hoe iedereen in de weer was. Op één minuut tijd moesten we ons project zien te verkopen. Wat later kwam de bevestiging dat we naar de tweede ronde mochten. Hoera!”

Opa Patrick

“Die was echter niet van de poes. Er moest een gedetailleerd draaiboek komen: wat, wanneer, door wie, welke materialen, enzovoort. Brico is een doe-het-zelfzaak en verwacht dat we als school zelf de handen uit de mouwen steken in plaats van op aannemers een beroep te doen. We hebben dus enthousiaste vaders en moeders gezocht. Mijn man en ik hebben eigenhandig ons huis verbouwd, en zo ken ik er ook wel iets van. En dan is er nog opa Patrick Maddens uit Gijverinkhove, die op technisch vlak mijn steun en toeverlaat is.”

“Ik leerde hem in mijn vorige school kennen als opa. Ook daar kon ik voor karweien allerhande op hem rekenen. Toen ik de overstap naar Alveringem maakte, zei Patrick al lachend: “Ik ga mijn oudste dochter toch niet in plan laten…” En zo kan ik ook in mijn huidige school altijd op hem rekenen. We hebben samen het draaiboek opgemaakt.”

Opa Patrick vatte de voorbije week al de koe bij de horens om het gebouwtje te beginnen strippen. Er wacht immers veel werk in het pand: nieuwe elektriciteit, een nieuwe vloer, een nieuw raam aan de zijkant, isolatie van de muren, het schrijnwerk schuren, schilderen en waar nodig vernieuwen, extra stopcontacten aanbrengen en de gevels mooi maken.

Vier dagen werk

“We hebben onder de ouders van onze 160 kinderen een aantal deskundige mensen die zich voor dit project willen engageren”, zegt Lynn Stekelorum. “Schrijnwerkers en elektriciens en zo. Ook leerkrachten en andere sympathisanten werken mee. En zo hebben we toch een poule van tien, twaalf mensen bijeen gekregen. De mannen nemen op 3 en 4 juli het zwaardere werk op zich, en op 5 en 6 juli gaan de vrouwen alle detailafwerking doen.”

“We hadden het pand kunnen afbreken, maar vonden dat uiteindelijk zonde. Als grote school kunnen we een extra polyvalente ruimte altijd gebruiken. We gaan ervoor en proberen er een pareltje van te maken.”

(AB)

The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld: “Het wordt veel meer dan een bib”

Het voorlopige, eerste ontwerp voor de nieuwe bibliotheek en het dagverzorgingscentrum werd bekendgemaakt. Voor de bibliotheek werd rekening gehouden met de input van het huidige personeel en de leden van de bibraad. De uitbreiding van het wzc omvat 20 woonzorgkamers, de nieuwbouw van een centrum voor dagverzorging en zeven assistentieflats.
The post Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld:

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

“De Rode Duivels toonden zich een stelletje angsthazen”

De Rode Duivels hebben zich geplaatst voor de 1/8ste finales op het EK, maar sprake van een feeststemming is er allerminst. Na de flauwe draw tegen Oekraïne klinkt de kritiek op het laffe spel luid. Ook bij onze chef voetbal Niels Poissonnier. “Niet dat België in het slot alle risico’s van de wereld had moeten nemen, maar niet eens meer

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter keert terug naar Tenerife nu drie buren van Marc (71) en Laura (67) zijn opgepakt:“Ze voelde dat het die avond zou mislopen”

Was een gebrek aan geld het motief voor de moord? In het kustdorp Callao Salvaje op Tenerife twijfelen ze er niet aan: de drie verdachten – zij woonden op een boogscheut van elkaar – zaten financieel aan de grond. Het geld dachten ze bij Marc en Laura te vinden. Onze reporter trok opnieuw naar Tenerife en sprak er voor het

Lees meer »

Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde etentjes in Oostende

Nadine W. (54) bracht in totaal 2,5 jaar achter de tralies door voor talloze feiten van tafelschuimerij. In maart herwon ze haar vrijheid, maar al snel herviel ze in haar oude gewoontes. Dat levert haar nu opnieuw vier maanden cel op.
The post Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde

Lees meer »

Leerlingen Antwerpse school drie uur vast in file op E34: “Maar picknicken op de snelweg was ook onvergetelijke ervaring”

De leerlingen van het tweede en derde leerjaar van basisschool De Dobbelsteen uit Linkeroever hadden hun schoolreis naar zee wel anders voorgesteld. De bus met 57 kinderen strandde dinsdagochtend in een file op de E34 in Sint-Gillis-Waas en zat daar meer dan 3 uur vast. “We zijn gelukkig nog in het recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas geraakt”, zegt directrice Jana

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

Juf Natalie schrikt niet van Vlaamse toetsen. “Vaak hoor ik: ‘Juf, waarom moeten we dat kunnen? We hebben rekenmachines’”

“Proefwerken worden soms leeg afgegeven of zijn té snel ingevuld.” De mindere resultaten van de Vlaamse toetsen doen juf Natalie Haine (45) niet schrikken. De invloed van ‘schermpjes’ op de taalkennis en aandachtsspanne van onze jeugd zijn voelbaar. Met welke originele oplossing probeert de school van Natalie dat tij te keren?

Lees meer »