“We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca

Markt 28-uitbater Alexander Leroy schenkt sinds midden december het tankbier van Cristal. En hij is niet de enige. In een jaar tijd kende Cristal een stijging van maar liefst 67 procent in de Belgische horeca.

Het Cristal tankbier is populairder dan ooit in de Belgische cafés. Het bestaat al zo’n 20 jaar en werd al gebruikt om grotere evenementen, maar is nu bezig met een ware opmars in horecazaken. “Het Cristal tankbier wordt geserveerd op verschillende festivals, zoals Pukkelpop en Couleur Café. Het is niet gemakkelijk om alle festivalgangers snel te bedienen met kwalitatief bier. Doordat er niet meer met vaten gewerkt wordt, kunnen er nu veel sneller pintjes getapt worden”, vertelt Jan Deveux, Customer Technical Services Manager bij Cristal. “Ook in de grote voetbalstadia, zoals bij KAA Gent of Standard, wordt er Cristal tankbier geserveerd.”

Belgische pilspionier

Cristal werd in 1928 voor de eerste keer gebrouwen, vijf jaar na de oprichting van Alken Maes, het bedrijf achter pilsbier Cristal. Jozef Indekeu en Edouard Boes introduceerden de pils in België. Het was de eerste pils op Tsjechische wijze, die gemaakt werd met Tsjechische hoppen. Het bier heeft een bittere hopsmaak.

De grootste vijanden van bier zijn temperatuur, licht en lucht. Dankzij de unieke coolflowtechnologie blijft het bier gegarandeerd vers. ’s Nachts wordt het afgetapt in de brouwerij en ’s ochtends wordt het rechtstreeks naar de horecazaak gebracht. “Het bier blijft perfect gekoeld vanaf de brouwerij tot in het glas. We vervoeren de tanks in een geïsoleerde tankwagen van 3 graden celcius.

“De schuimkraag is veel dichter en steviger”

Bij de horecazaken worden de tanks dan in een koelcel geplaatst, waar het bier op dezelfde temperatuur blijft en er geen licht en lucht aan kan. Alles wordt geëlimineerd om de perfecte pint te kunnen tappen. Zelfs wanneer het bier van de tank naar de tap gaat, wordt het constant omgeven door een waterleiding van 3 graden, waardoor het bier nooit temperatuurschommelingen kan ondergaan. Op die manier moet er ook niet gewerkt worden met CO2 en moet de druk niet veranderd worden, zoals dat het geval is bij vaten”, legt Jan uit.

“Het Cristal-tankbier wordt als enige tankbier niet gepasteuriseerd. Dat is een proces waarbij het bier kort verhit wordt tegen eventuele microben. Op die manier behoudt het bier al zijn smaakeigenschappen. Het is dan wel maar een maand houdbaar, maar we reserveren het tankbier dan ook alleen voor grote evenementen en horecazaken met voldoende cliënteel”, vult Jan aan.

Perfecte kwaliteit

Alexander Leroy staat al iets meer dan 20 jaar achter de toog van Markt 28. “In december zijn we geswitcht van bier uit vaten naar tankbier en we merken duidelijk het verschil. Het Cristal tankbier heeft een perfecte kwaliteit. De koelinstallatie is super. Het bier heeft constant een temperatuur van 3 graden, waardoor de kwaliteit behouden wordt. Ook moet ik nu niet langer sleuren met vaten”, vertelt Alexander.

“Die kwaliteit merken de klanten ook. Het voordeel van het tankbier is dat het een veel zachtere pils is, waar je geen koppijn van krijgt. Dat maakt het toegankelijker voor de klanten. De schuimkraag is ook veel dichter en steviger en je krijgt er een minder opgeblazen gevoel van, waardoor de klanten sneller een glas meer drinken. We krijgen er heel wat positieve reacties op. We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten. Doordat het bier rechtstreeks van de tanks uit de tap komt, hebben we ook geen verlies meer, zoals dat bij tappen wel het geval is wanneer je het vat moet vervangen”, legt Alexander uit.

Showroom

“Beneden in de kelder hebben we een showroom, waar de klanten een kijkje kunnen nemen en onze koelinstallatie van dichtbij kunnen zien. Op die manier willen we meer beleving creëren bij de klanten, zodat zij zien waar het bier vandaan komt. Sinds midden december zijn er al zo’n 330 mensen komen kijken. We zijn de enige horecazaak in België waar de klanten ook effectief kunnen zien hoe het proces verloopt”, klinkt het bij Alexander.

“Dit jaar is het de 36ste keer Waregem Koerse. We willen ervoor zorgen dat iedere pils die hier op de markt wordt getapt, afkomstig is van de tanks. Daarvoor zullen we verschillende leidingen leggen van de tanks in onze kelder naar de tapinstallaties buiten. Het is een groot project waarvoor we samenwerken met de mensen van Alken Maes. Maar we hebben er vertrouwen in dat het ons zal lukken”, legt hij uit.

The post “We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zesdes VBS De Watermolen met gepensioneerde juf Marijke op de foto

Sportleerkracht Marijke Pattijn gaat bij vbs De Watermolen met pensioen en werd zopas uitgewuifd. Dat vonden de 45 leerlingen van de zesde leerjaren een ideale gelegenheid om met z’n allen met haar op de foto te gaan. Ze hadden daarvoor een extra reden. Met het oog op de diploma-uitreiking mochten allen een Droomfabriekwens uiten. De
The post Zesdes VBS

Lees meer »

Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen

Speedpedelecs zijn nu toch welkom langs alle groene assen. Die beslissing viel slechts twee weken nadat er specifieke verbodsborden werden geplaatst op de assen waar er – ondanks een al langer geldend verbod – nog steeds veel ultrasnelle e-bikes rijden. Er zijn heel wat voorstanders van deze regel, maar er klinkt ook kritiek.
The post Speedpedelecs dan tóch toegelaten

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou deze week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »