“We brengen zowel traditionele als vernieuwende volksmuziek”: Rik Couchez is algemeen coördinator folkfestival Gooikoorts

Het zijn drukke tijden voor Rik Couchez. De Deerlijkse muziekfanaat in hart en nieren staat in voor de algemene coördinatie en programmatie van het folkfestival Gooikoorts, dat plaatsvindt in het Vlaams-Brabantse Gooik. “Hoogtepunten genoeg. De Ierse groep Ziggy is voor de eerste keer te gast op Belgische bodem”, blikt hij vooruit.

‘Muziek is de moedertaal van het hart’, beweerde ooit de Duitse aforismenschrijver en taalkundige Ernst Hohenemser. Van de onwrikbare waarheid die achter deze gevleugelde woorden schuilgaat, hoef je Rik Couchez (58) allermist te overtuigen. Muziek is al sinds zijn jeugdjaren de rode draad in het leven van de chemicus, die met Hilde Brutin in de Schragenstraat woont en productiemanager is bij Lawter, een bedrijf dat zich focust op het ontwikkelen van producten, gebaseerd op gomharsen, en een uitgebreid gamma aan speciale producten produceert voor de inktindustrie.

Dranouter

“Ik ben van Brielen afkomstig, dichtbij Ieper”, start Rik zijn verhaal. “Muziek beperkte zich thuis tot Will Tura en Freddy Breck en mijn broer die wat gitaar speelde. Ik ben altijd lid geweest van de plaatselijke Chiro en daar is het eigenlijk allemaal begonnen. New wave was toen mijn dada. De folkmicrobe heeft me pas later gebeten. Ik was hoofdleider van de Chiro en via via werden we uitgenodigd om de bar te bevolken tijdens Folk Dranouter. Het is daar gestart en nooit meer stilgevallen. Nog een pittig detail over Brielen. Ook DJ Bob (nu Bobalicious) en Sjonnie Oaverechts zijn van dat ‘godvergeten gat’ afkomstig…”

Deerlycke Folk

“Zo zijn we ook in ons eigen Chirolokaal kleinschalige optredens beginnen organiseren. Wat uiteenlopende genres maar toch meestal folkrock, waarvoor ik nog altijd een voorliefde heb. Het mag van mij best wat pit hebben. Job gerelateerde redenen – ik werkte toen al in Antwerpen en de verplaatsingen van en naar Ieper waren toch ver van ideaal – zorgden ervoor dat ik in Deerlijk terecht kwam en al snel toenmalig jeugdconsulent Bert Vandebuerie en folkfanaat Kris Ravelingien leerde kennen….”

“Soms logeren artiesten bij mij en geven ze een intiem huiskamerconcert”

“De gemeentelijke jeugdraad organiseerde in 1993 een Happy Folknight. Twee jaar later werd het evenement opgenomen in de eigen programmatie van de werkgroep d’Ieftescheute. Nog eens twee jaar later stampten we met een zestal gelijkgestemden de vzw Folkreigers uit de grond en dat leidde in 1998 tot de eerste editie van het Deerlycke Folkfestival. Van bij de start streefden we ernaar kleinschalig te zijn en ons opfolkmuziek te richten.”

Jammerlijke stop

“Fantastische jaren gekend tijdens het derde weekend van augustus. Heel wat gekende namen stonden bij ons op de affiche: Kadril, Fluxus, Ygdrassil, Ranarim,Värttinä,Urban Trad, Omnia, The Oysterband… Het was niet altijd even gemakkelijk om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. 2014 was een tegenvaller en de gemeente wilde niet langer opdraaien voor de verliezen en heeft er na 17 edities de stekker uitgetrokken. Ik vind het nog altijd heel jammer dat er na een tegenvallend jaar direct drastische maatregelen werden getroffen. Overschakelen naar een vzw-structuur was geen optie. De werkgroep d’Ieftescheute is inmiddels ook al ten grave gedragen. Allemaal heel betreurenswaardig.”

“Ik ben wel in het folkwereldje gebleven. Ik sta vaak in voor het programmeren van buitenlandse artiesten en het gebeurt al eens dat ze bij mij komen logeren en een intiem huiskamerconcert ten beste geven. Via de vzw Muziekmozaïek ben ik bij het folkfestival Gooikoorts terecht gekomen. Vorig jaar was ik er voor de eerste keer verantwoordelijk voor de programmatie en algemene coördinatie. We konden op alle vlakken een positieve balans voorleggen en we zijn er dit jaar opnieuw bij.”

Gooikoorts

“Gooikoorts is een weekend lang, van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli, zalig genieten tijdens concerten van internationale toppers en Belgisch folktalent, heerlijk dansen tijdens folkbals, onthaasten met het hele gezin op de festivalweide met kinderanimatie, ongelofelijke sfeer in een prachtig decor, foodtrucks en een camping in het groen te midden van Gooik in het Pajottenland. Het festival vindt voor de 21ste keer plaats.”

“We brengen zowel traditionele als vernieuwende volksmuziek. De belangrijkste namen van Gooikoorts zijn Mes Souliers Sont Rouges, Kongero & WÖR, Jiggy en Mec Lir. Deerlijk is er vertegenwoordigd met Et Encore. Ik kijk alvast met veel belangstelling uit naar Jiggy. De Ieren sluit de zaterdag af met een eerste optreden ooit op Belgische bodem. Behalve 17 bands, die je kan bewonderen en beluisteren in de concerttenten, is er op het terrein zelf volop vermaak. Ik zie het helemaal zitten.” (DRD)

Info: www.gooikoorts.be.

The post “We brengen zowel traditionele als vernieuwende volksmuziek”: Rik Couchez is algemeen coördinator folkfestival Gooikoorts is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Griekse kapitein blijft aangehouden voor brandstichting op eiland

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

“Wie op 13 oktober thuis blijft, moet niet zes jaar lang klagen dat het gemeentebestuur het verprutst”

Naast het doorbreken van het cordon sanitaire bij de lokale verkiezingen heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog een doel voor ogen: op 13 oktober zo veel mogelijk Vlamingen naar de stembus krijgen. In Frankrijk heeft dat ‘zijn goeie vriendin’ Marine Le Pen geen windeieren gelegd. Haar slogan: ‘si le peuple vote, le peuple gagne’. En ze heeft gelijk, schrijft

Lees meer »

Macron schiet in eigen voet

22:57 Het extreemrechtse RN is de winnaar van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Hoe groot het verlies is voor president Macron wordt volgende week duidelijk na de tweede ronde. Maar nu al is duide…

Lees meer »

Nieuwe algemeen directeur van hogeschool VIVES is Kathy Dewitte: “Wil me ten volle inzetten voor deze dynamische en ondernemende hogeschool”

Kathy Dewitte komt aan het hoofd van hogeschool VIVES met meer dan 18.500 studenten, 1700 personeelsleden in zes studiegebieden biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk en dat op 5 campussen in West-Vlaanderen (Roeselare, Kortrijk, Brugge, Oostende, Torhout).
The post Nieuwe algemeen directeur van hogeschool VIVES is Kathy Dewitte: “Wil me ten volle

Lees meer »

Reynders dreigt naast Europese topfunctie te grijpen: MR-politicus pas derde in eerste ronde

Belgisch Eurocommissaris Didier Reynders (MR) dreigt dan toch niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. Tijdens de eerste ronde van de plenaire vergadering strandde hij op de laatste plek met 70 stemmen. De voormalige Zwitserse president Alain Berset kreeg 92 stemmen achter zijn naam. Om 19.30 uur is er

Lees meer »

Tot vier jaar cel voor inbrekers die op kerstavond werden betrapt

De Brugse strafrechter heeft een 24-jarige Noord-Macedoniër veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf voor vier woninginbraken en een gelijkaardige poging. Zijn drie Italiaanse kompanen kregen mildere straffen. De bende liep op kerstavond tegen de lamp in Knokke-Heist.
The post Tot vier jaar cel voor inbrekers die op kerstavond werden betrapt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rommel- en kunstmarkt in Keiem op 30 juni

Op zondag 30 juni organiseert de Koninklijke Harmonie Ste.-Cecilia Keiem naar jaarlijkse gewoonte hun rommel- en kunstmarkt in het dorpscentrum van Keiem. Van ‘s morgens vroeg kan je er snuisteren tussen de kraampjes, op zoek naar verborgen schatten of unieke stukken.
The post Rommel- en kunstmarkt in Keiem op 30 juni appeared first on KW.be.

Lees meer »