Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld: “Het wordt veel meer dan een bib”

Het voorlopige, eerste ontwerp voor de nieuwe bibliotheek en het dagverzorgingscentrum werd bekendgemaakt. Voor de bibliotheek werd rekening gehouden met de input van het huidige personeel en de leden van de bibraad. De uitbreiding van het wzc omvat 20 woonzorgkamers, de nieuwbouw van een centrum voor dagverzorging en zeven assistentieflats.

Luc Haeghebaert, bibliothecaris van Lichtervelde, vindt de komst van de nieuwe bibliotheek een verrijking voor Lichtervelde. “Ik herinner me nog de opening van de huidige bibliotheek, toen zeiden collega’s al dat we snel plaats te kort zouden hebben en ze hebben gelijk gekregen. Het grootste probleem met de huidige bib is een gebrek aan ruimte. Zo hebben we al na een drietal jaar het polyvalente zaaltje met de bijhorende bergruimte moeten inpalmen. De nieuwe bib zal in oppervlakte niet veel verschillen van de huidige bib, maar er zijn minder verloren ruimtes doordat de toiletten, kitchenette en polyvalente ruimte niet in de plattegrond van de bibliotheek zijn verwerkt, maar wel gemeenschappelijk zijn met lokaal dienstencentrum De Ploeg.”

Ontmoeting en beleving

“De huidige bibliotheek voldoet niet meer aan de nieuwe visie die er is ontstaan. De hedendaagse bib is veel meer dan een ruimte die vol staat met boeken maar moet ook een plaats zijn waar ontmoeting en beleving centraal staan”, vertelt Luc. Het personeel en de leden van de bibraad gingen op prospectie naar enkele bestaande bibliotheken en gaven aan de hand daarvan hun voorkeuren en tips aan. “De plannen zijn voorgelegd aan het personeel en de leden van de bibraad, en de reacties waren heel positief. Er werd met veel zaken rekening gehouden die voortgekomen zijn uit het participatietraject. Eerst en vooral voldoende ruimte om te kunnen functioneren als belevingsbib, een leestuin die enerzijds wat afgesloten is, maar anderzijds meegaat in de tuin van het dagverzorgingscentrum. Nieuw is het systeem van open-library, waarbij de openingsuren worden uitgebreid met onbemande uren. De speelotheek, die nu in oc De Schouw zit, wordt verhuisd naar het nieuwe gebouw. Er is mogelijkheid tot intense samenwerking met ldc De Ploeg, en er is kelderruimte voorzien voor magazijnwerking. Het Lichterveldse erfgoed krijgt er zijn eigen plaats, er is ruimte voor lees- en voorleeshoeken alsook een plaats voor het digipunt. De polyvalente ruimte is geschikt voor lezingen, maar ook voor cursussen die worden gegeven vanuit ldc De Ploeg.”

Eerstesteenlegging

De eerstesteenlegging is nog niet voor onmiddellijk, gaf het college ons mee. “Dit is een voorontwerp, het definitieve ontwerp verwachten we ergens najaar 2024. Dan volgen er nog heel wat procedures vooraleer er met de bouw gestart kan worden”, zegt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn. “We hopen te starten in 2026.”

De verhuizing brengt de kans mee om grote schoonmaak te houden. “Ik denk dat er meer afgevoerd zal worden dan dat er nu jaarlijks gebeurt”, zegt Luc Haeghebaert. “Nu worden er jaarlijks een 2.200 zaken gewied uit de collectie. Het zal het moment zijn om eens zaken die de laatste jaren nooit ontleend werden af te voeren. Wat in verband staat met Lichtervelde zal vanzelfsprekend allemaal meegenomen worden, want de bib moet een historisch informatiepunt voor Lichtervelde blijven en dit in samenwerking met het gemeentearchief en het documentatiecentrum van de heemkundige kring. We kunnen maar hopen dat de nieuwe bibliotheek zo vlug mogelijk gerealiseerd wordt, ik vrees echter dat dit niet voor mijn pensionering op 1 mei 2027 zal zijn, en dat ik het min of meer van op afstand zal moeten meemaken.”

10,5 miljoen euro

De bibliotheek en de uitbreiding van het woonzorgcentrum met een centrum voor dagverzorging kost in totaal 10,5 miljoen euro.

“Het nieuwe dagverzorgingscentrum, op de gelijkvloerse verdieping, krijgt de naam De Korenbloem”, vertelt Ann Gunst, voorzitter van het bijzonder comité voor de Sociale Dienst. “Daarnaast komen er zeven assistentieflats bij op de bovenverdieping, die elk een eigen terras hebben, en een uitbreiding met 20 nieuwe woonzorgkamers.”

The post Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld: “Het wordt veel meer dan een bib” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Provincie en Vlaams Agentschap bakkeleien over materiaalkeuze voor heraanleg onveilige Brugse straat waar al fietser overleed

Het dubbelrichtingsfietspad in de Guido Gezellelaan in Brugge is onveilig. In september 2023 overleed een fietser na botsing met een andere tweewieler. Een veiliger oplossing is voorlopig niet in zicht, want het provinciebestuur en het Vlaams Agentschap voor Onroerend erfgoed bekvechten over het te gebruiken materiaal voor de aanleg van een fietsstraat.
The post Provincie en Vlaams Agentschap bakkeleien

Lees meer »

Regi en Kristel verwachten hun eerste kindje samen

Regi Penxten (48) en Kristel Hubeny (35) deelden dinsdag heuglijk nieuws met de wereld op hun sociale media. “Mini… sun break!” met daarbij foto’s die boekdelen spreken: ze verwachten hun eerste kindje samen. Regi reageerde zelf alvast gevat op hun eigen mededeling: “Goed zaad”.

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

1 persoon overleden en 3 mensen in kritieke toestand na brand in Kennedytoren in Luik, brandweer doorzoekt nog enkele verdiepingen

Bij de brand in de Kennedytoren in Luik is 1 persoon overleden en zijn 3 mensen in kritieke toestand. Dat zegt de brandweerkapitein tijdens een persconferentie. De hulpdiensten hebben de hele nacht naar slachtoffers gezocht. Er moeten nog 3 verdiepingen doorzocht worden. In totaal zijn 14 mensen naar het ziekenhuis overgebracht en zijn 252 bewoners geëvacueerd.

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Aanhoudende geurhinder door lek bij TotalEnergies in Antwerps havengebied: “Geen gevaar voor de omwonenden”

Een lek in een naftatank bij TotalEnergies in het Antwerpse havengebied veroorzaakt sinds maandagavond geurhinder in de ruime regio langs de Schelde ten zuiden van Antwerpen. Het bedrijf bevestigt deze ochtend dat door het lek in de ruime omgeving een benzinegeur waar te nemen is. “Het lek houdt evenwel geen gevaar in voor de omwonenden”, beklemtoont het bedrijf, dat wel

Lees meer »