Vader en zoon fietsen naar de Eiffeltoren ten voordele van TeGek?! “Vorig jaar tekenden zo’n 120 mensen in op onze ontbijtactie”

Tour de Baguette is de naam van het project dat Piet Santy (net 40 geworden) en zoon Fenne (11) uit Rollegem hebben uitgetekend. Ze koppelen het aan een goed doel, door Fenne gekozen. Als beloning wacht hen een warm gevoel, de Olympische Spelen en… gaan ze op zoek naar het lekkerste stokbrood van Frankrijk.

“Ons verhaal startte met het zotte idee om naar de Olympische Spelen in Parijs te fietsen”, opent Piet Santy, die met partner Eveline Derre en kinderen Fenne (11) en Sepp (7) in Rollegem woont. “Al snel groeide het plan om dat te koppelen aan een goed doel. We zochten er enkele op en hadden er een uitgebreide babbel over met Fenne. Je wil ook vertrouwen hebben dat de opbrengst nuttig wordt besteed. Fenne koos voor TeGek?!, dat het taboe rond geestelijke gezondheidszorg wil doorbreken en bespreekbaar maken.”

“We namen contact op met TeGek?! met een videocall en hadden met Fenne erbij een heel interessante babbel. Veel jongeren en volwassenen moeten te lang wachten op psychologische hulp en krijgen onterecht een label opgeplakt. Door vooroordelen, stigmatisering, schaamte of gebrek aan kennis wordt er te weinig gepraat over hoe iemand zich echt voelt en wordt hulp te laat, of zelfs niet, ingeschakeld. TeGek?! brengt probleemsituaties rond geestelijke gezondheidszorg in de media en steunt projecten om mensen verder te helpen.”

De peter van TeGek?! is Guy Swinnen, frontman van The Scabs, met wie Piet op Lux Festival in eigen dorp een goed gesprek had. “Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is”, zegt Piet.

“In 2023 deden we al tweemaal een actie voor TeGek?! Eerst was er een ontbijtactie, waarop meer dan 120 mensen intekenden. Met vrienden en familie werd alles vlot thuis bezorgd. In de kerstperiode lanceerden we een verwenbox, fleecedekentje inbegrepen. Ook dat was een succes.”

Tour de Baguette

“Om de link met Parijs nog een ludiek tintje te geven, kozen we Tour de Baguette als naam voor het project. De Fransen zijn bekend voor hun uitstekende stokbroden en dus zijn we van plan om onderweg de allerbeste baguette te zoeken. We hebben gemerkt dat de naam wel blijft hangen, dus dat aspect is nu al geslaagd.”

“Als gewezen basketspeler heb ik intussen ondervonden dat op de leeftijd van 40 plots intensiever fietsen niet zo evident is. Fenne, die basket speelt bij de U12 van Kortrijk Spurs, blijkt met zijn licht gestel uitstekend geschikt voor het fietsen. Na een moeilijker stuk recupereert hij toch wat sneller dan ikzelf”, lacht Piet.

“Er wordt te weinig gepraat over hoe iemand zich echt voelt”

“Als voorbereiding hadden we gedacht regelmatig een langere afstand samen te fietsen, maar het weer was de afgelopen maanden niet direct uitnodigend. Beetje bij beetje trainden we wel de nodige kilometers bij elkaar. We zijn er in mei in geslaagd om een tocht van 90 kilometer in de grensstreek af te werken”

Op 22 juni nam het duo nog deel aan de Decathlon Kortrijk Classic met een rit van meer dan 100 kilometer. “Dat was een mooie tocht door het Pays des Collines, met een paar stevige hellingen. We hadden wel wat materiaalpech en kregen af te rekenen met een valpartij. Het zat niet altijd mee, maar zo leren we ook doorzetten op de moeilijkere momenten. Zoals Fenne zei achteraf: dat is een beetje zoals het leven hé, met vallen en opstaan.”

Vertrek

“We starten op 26 juli om 10 uur aan de kerk van Rollegem, vijf dagen na aankomst van de Tour, en komen als alles goed gaat in Parijs aan op 31 juli. Broer Sepp, oftewel Seppke soigneur, zorgt voor de sfeer onderweg. Mama Eveline bemant de volgwagen en zorgt ook onder andere voor de catering.”

Piet ontwierp een eigen webshop op www.tourdebaguette.be en schrijft ook regelmatig nieuwsbrieven en updates. “We hebben al heel wat mensen die onze rit sponsoren – waarvoor grote dank en alleen de laatste kilometers zijn nog niet ingevuld. Wie ons project wil steunen, kan op de website alle info en mogelijkheden vinden.”

Via een blog brengen vader en zoon onderweg verslag uit van de ritten naar Parijs. Ze berichten ook via de Instagrampagina @tourdebaguette.

The post Vader en zoon fietsen naar de Eiffeltoren ten voordele van TeGek?! “Vorig jaar tekenden zo’n 120 mensen in op onze ontbijtactie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man gaat vrijuit voor resem auto-inbraken en diefstal aan kust door… persoonsverwisseling

Een 39-jarige Tunesiër is voor de Brugse strafrechtbank vrijgesproken voor een resem inbraken in voertuigen. Youssef W. hield met succes vol dat er sprake was van een persoonsverwisseling. In de zaak kreeg een andere beklaagde wél een fikse straf.
The post Man gaat vrijuit voor resem auto-inbraken en diefstal aan kust door… persoonsverwisseling appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst: huurprijzen kustappartementen 6 procent duurder dan vorig jaar

Wie tijdens de zomermaanden een vakantieverblijf aan de Belgische kust wil boeken zal daar gemiddeld zes procent meer voor betalen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en Huswell, specialist in vakantieverhuur. Voorlopig lijkt augustus de populairste maand te zijn om naar onze kuststeden te trekken.
The post De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst:

Lees meer »

Griekse kapitein blijft aangehouden voor brandstichting op eiland

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

Welkom in tuin van Geneviève in Doomkerke tijdens Open Tuinendag

Geneviève van Pottelsberghe en haar dochter Marie Stevens, uit de Bruggesteenweg 82 in Doomkerke, runnen al 26 jaar het kasteeldomein Reedpool. Een domein met een natuurlijke landschapstuin van 4 ha en een retro-kasteel in Engelse cottagestijl uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Op zondag 30 juni krijg je als bezoeker een kijk achter de fauna en flora van

Lees meer »

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »