‘Team Stadhuis’ verklapt de favoriete plekjes: van publiek toegankelijke binnentuin tot de zolder van het belfort

Tot op het allerlaatste moment legden zowat 180 werklui de laatste hand aan het stadhuis. Wij lieten enkele mensen die de voorbije twee jaar van dichtbij betrokken waren bij de realisatie van de (ver)nieuwbouw hun favoriete plekje aanduiden.

Het nieuwe stadhuis stelt zondag 30 juni de deuren open voor het grote publiek. Maar aan de hand van de favoriete plekjes van enkele mensen die nauw betrokken waren bij de realisatie, verkenden we al even het gebouw.

Kris Declercq (burgemeester)

“Ons stadhuis heeft een iconische nieuwe ingang die ons historisch stadhuis en belfort verbindt met de nieuwe delen van het stadhuis. Zo wordt de inkom van het huis van de Roeselarenaar voor iedereen zichtbaar vanuit het centrum. Ons adres wijzigt ook naar Grote Markt 1, een wijziging met voor mij een grote symbolische waarde. Maar laat het stadhuis vooral ook een huis van mensen zijn en niet enkel van stenen.”

Nathalie Muylle (Schepen van o.a. Patrimonium en Stadsontwikkeling)

“De make-over die het stadhuis van Roeselare ondergaat, integreert perfect de historische monumenten en erfgoed met de opvallende architectuur van het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen. Ik ben dan ook enorm enthousiast over de schepenzaal in het gerenoveerde belfort met een prachtig nieuw schilderij van Kristof Santy genaamd ‘De Markt’. Maar op een zonnige dag neem ik graag plaats aan de ronde buitentafels een Roeselaars ontwerp trouwens op het dakterras.”

Bart Vandenbroucke (Directeur Ondersteuning)

“Mijn favoriete plekje in het stadhuis is de Zolder van het belfort. Deze deed vroeger dienst als stapelruimte en is dankzij het project ontsloten en omgebouwd tot een fantastische ruimte als vertrekpunt voor avontuurlijke tochten door Roeselare of als hotspot voor spannende verhalen bij nachte. ‘Het verhaal van Roeselare’ dat speciaal voor deze ruimte ontwikkeld werd, zal hier volledig tot zijn recht komen.”

Pascale Denys (Patrimoniummanager)

“Het zicht op het atrium vanaf de eerste verdieping in de trappenhal van de Zuidstraat is uniek want daar komen oud en nieuw perfect samen. Het kunstwerk van Nick Ervinck maakt het helemaal af! Trouwens ook perfect zichtbaar vanaf de Grote Markt.”

Giovanni Nowé (Projectleider Gebouwen)

“Ik geniet echt van het uitzicht vanop niveau +1 pal boven de hoofdingang. Vanop de nieuwe doorsteek tussen het belfort en het historisch stadhuis heb je een prachtig zicht op de Grote markt en het atrium. Een ideale plaats voor een receptie of een fotogeniek momentje.”

Annebeth Boudry (Projectleider Communicatie)

“Dat die energiezuipende oude panden ingeruild werden voor een duurzaam gebouw mét binnentuin is op zich al fantastisch. Dat die binnentuin naast een oase van rust en groen bovendien ook een unieke trouwlocatie wordt is helemaal de max. Kunstenaar Maarten Schaubroeck zette hiervoor zijn beste beentje voor: yep, favoriete plek!”

The post ‘Team Stadhuis’ verklapt de favoriete plekjes: van publiek toegankelijke binnentuin tot de zolder van het belfort is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Juwelier Filip (56) na zes jaar vrijgesproken voor doodschieten van vluchtende overvaller: “Hij handelde uit een macht waaraan hij niet kon weerstaan”

Zes jaar geleden schoot hij in shock een vluchtende overvaller neer die voor een half miljoen euro aan juwelen had gestolen. Vandaag werd de Gentse juwelier Filip Moens (56) door het hof van beroep in Gent vrijgesproken. De juwelier reageert in een eerste korte reactie opgelucht. “Maar eigenlijk zijn er in deze zaak alleen maar verliezers.”

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Algerijn (48) krijgt celstraf nadat hij caféganger verwond met stoel in Oostende

Een 48-jarige man met Algerijnse nationaliteit is voor de correctionele rechtbank in Brugge veroordeeld tot een celstraf van vier maanden en een geldboete van 400 euro. De veertiger viel in het voorjaar van 2023 een caféganger in Oostende uit het niets aan met een barkruk. Het slachtoffer raakte daardoor even werkonbekwaam door een gebroken rib.
The post Algerijn (48)

Lees meer »

EXCLUSIEF. Undercoverbeelden onthullen: artsen vragen cash geld voor ze aan operatie willen beginnen. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat blijkt een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »