Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open

Op zaterdagnamiddag 29 juni vindt een groots feest plaats op en rond het vernieuwde onthaalplein met twee gerestaureerde groene barakken in Vloethemveld. “Loungehoeken, hangmatten, straattheater, kriebelbeestjes zoeken en de nieuwe tentoonstelling in de groene barakken zorgen ervoor dat het een boeiende namiddag wordt”, aldus projectcoördinator Eva Vanhuyse.

Na jaren voorbereiding door de verschillende partners binnen het samenwerkingsverband Vloethemveld werd het onthaalplein van Vloethemveld zopas feestelijk geopend. “De VLM heeft samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeenten Jabbeke en Zedelgem het plein ingericht om bezoekers te verwelkomen en te laten kennismaken met het verhaal van Vloethemveld. Een treinevocatie duidt op de belangrijke rol van de spoorlijn in de geschiedenis van het vroegere munitiedepot en hoe beeldbepalend het vroegere spoorwegennet is voor dit unieke natuurlandschap. Een knip in de openbare weg voor het plein geeft een open en toegankelijk gevoel en verhoogt de veiligheid en beleving van wandelaars, bezoekers en spelende kinderen. Het plein loopt zacht over in de toegangsweg”, legt Eva Vanhuyse, projectcoördinator van het Vloethemveld, uit.

Fietslaadpunt

Aan het onthaal vind je ook picknickmeubilair, fietsleunhekkens, een openbaar toilet en infoborden terug. “Voor de fietsers is er een laadpunt voorzien waarbij er geladen kan worden om je tocht doorheen Vloethemveld vlot voort te zetten. Het openbaar toilet is permanent toegankelijk en er is een verzorgingstafel voor de allerkleinsten. De infoborden en het onthaalgebouw Kamphuis bieden je alle info om een bezoek voor te bereiden en meer te weten te komen over deze verborgen parel.”

Groene barakken

De groene barakken zijn twee houten barakken die gebouwd werden door het Belgische leger in 1952, dit bij de heringebruikname van het gebied door het Belgische leger als munitiedepot na de Tweede Wereldoorlog. “Vanaf 1949 startte het Belgische leger hier met de inrichting van het grootste munitiedepot van België. Deze twee houten barakken zijn ook in die periode en context te situeren. Ze werden doorheen de jaren voor verschillende doeleinden gebruikt. Bij de sluiting van het depot in 1994 werden ze enkel nog gebruikt als opslagruimte.”

“Vanaf 2012, sinds de tv-uitzending Publiek Geheim, waarin de geschiedenis van Vloethemveld voor het eerst ruimer onder de aandacht kwam, werden er af en toe gidsbeurten gegeven in het natuurgebied, waarbij de groepen in de groene barakken een introductie kregen. In 2023 heeft de gemeente Zedelgem deze barakken gerestaureerd met steun van een erfgoedpremie door de Vlaamse overheid.”

De gemeenten Jabbeke en Zedelgem, die instaan voor de coördinatie van de publiekswerking in Vloethemveld, richtten de barakken in tot belevingsruimtes. “Dit als verlengstuk van een bezoek aan het onthaalgebouw Kamphuis. In de eerste barak worden audiovisuele fragmenten getoond, gerelateerd aan het gebied of gekoppeld aan de tijdelijke tentoonstellingen die in de tweede barak worden opgesteld.”

Eerste expo

Op zaterdag 29 juni opent de eerste tentoonstelling. “Ze focust op de oorsprong, bouw, het gebruik en de restauratie van deze twee groene barakken. We situeren deze binnen een ruimere context van barakken in Europa, waarbij er in de 20ste eeuw op korte tijd heel veel barakken werden gebouwd, wegens de tijdelijke woningnood en militair gebruik.”

Om dit alles te vieren, wordt er op zaterdag 29 juni een feest georganiseerd. Iedereen is welkom van 13 tot 18 uur. Wat mag je verwachten? “Ingerichte loungehoeken, hangmatten, straattheater, schaakinitiatie door Krakkemat, spoorzoeken, kriebelbeestjes zoeken, diverse infostands en de tentoonstelling in de groene barakken bezorgen je een boeiende namiddag”, besluit Eva Vanhuyse.

The post Nieuw onthaal en groene barakken in het Vloethemveld gaan open is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man valt in slaap achter stuur in Oostkamp en heeft verkeersongeval

Deze namiddag omstreeks 15 uur 30 is een wagen over de middengeleider gereden ter hoogte van het kruispunt van de Kortrijksestraat met de Veldhoekstraat. In de wagen, die kwam uit de richting van Waardamme zat een ouder koppel waarvan de man nadien meegaf dat hij in slaap was gevallen. Het verkeersbord werd vernield en de
The post Man valt

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving”

Vrijdagavond 28 juni is er openingsreceptie en late night shopping bij Kringwinkel ‘t Rad in Beernem. De winkel vernieuwde haar decor en gaat verder op een nieuw elan. Daarbij staat beleving zoals in andere moderne winkels centraal.
The post Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. 15-jarige Yoni is nieuwe wereldkampioen jetskiën: “Mijn klasgenoten waren jaloers omdat ik vroeger gedaan had met school”

Afgelopen weekend kroonde Yoni Hamelin (15) uit Het West-Vlaamse Heule zich tot wereldkampioen jetskiën bij de profs. En dat doet dromen. “Ik kijk uit naar de toekomst, waar ik voornamelijk veel op de jetski kan staan en mijn hobby en passie kan beoefenen”, vertelt hij aan VTM NIEUWS. Het WK viel wel pal in zijn examens, maar er werd een

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Freinetschool De Bonte Specht in Roeselare heet voortaan Fiora: “Nieuwe naam en nieuw logo moeten voor wat meer naambekendheid zorgen”

Freinetschool De Bonte Specht langs de Honzebroekstraat in Roeselare heet voortaan freinet Fiora. “Met de nieuwe naam en een nog mooiere en groenere site willen we de school extra in de kijker zetten”, aldus directrice Bieke Casteleyn.
The post Freinetschool De Bonte Specht in Roeselare heet voortaan Fiora: “Nieuwe naam en nieuw logo moeten voor wat meer naambekendheid zorgen”

Lees meer »

Gevatte Belg, die op ‘Most Wanted’-lijst stond, wordt waarschijnlijk niet opnieuw berecht

Nicolas Théodorou, die twee jaar geleden in Griekenland werd opgepakt nadat hij op de ‘Most Wanted’-lijst was geplaatst, zal waarschijnlijk niet opnieuw worden berecht in ons land. Op de inleidende zitting voor het hof van assisen in Bergen vorderde het openbaar ministerie dinsdag de onontvankelijkheid als gevolg van overmacht: het dossier van de man is in zeer slechte staat als

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »