Na 39 jaar gaat De Kiosk in Torhout dicht: “Ik heb me maar één keer verslapen”

Op zaterdag 29 juni opent de kranten- en tijdschriftenwinkel De Kiosk in de Oostendestraat in Torhout voor de allerlaatste keer de deuren. Daarna start voor zaakvoerder Stefaan Jonckheere eindelijk een rustiger leven. Na 39 jaar hard labeur, waarvan 38 jaar krantenronde met zes dagen op de zeven om 3.15 uur in de ochtend uit de veren.

Stefaan (63) en zijn vrouw Ann Goemaere (60) wonen in de Kortemarkstraat in Torhout. Ze hebben een zoon Senne (34) en een dochter Oona (33), plus twee kleinkinderen, Amand (4) en Aurel (2). Hoewel Ann een eigen job heeft in OC Cirkant in Aartrijke, heeft ze vaak in De Kiosk meegeholpen.

Ooit krantenronde van 60 km

“Ik ben in 1985 met de winkel gestart, met name aan de overzijde van ons huidige pand in de Oostendestraat”, duikt Stefaan in de tijd terug. “Vrij snel ben ik ‘s morgens vroeg met een krantenronde begonnen en ik heb dat volgehouden tot vorig najaar, toen ik een knieoperatie diende te ondergaan. Sindsdien heb ik me enkel nog op de verkoop in de winkel toegespitst en hoefde ik dus niet meer in het holst van de nacht op te staan. Ik bracht de kranten enkel in het eigen Torhout aan huis, maar op een gegeven moment barstte de ronde in die mate uit haar voegen dat ze om en bij de 60 kilometer lang was.”

“In 1994 verhuisden we naar waar De Kiosk zich nu al 30 jaar bevindt. We konden het pand van de voormalige boetiek in kinderkleding Roodkapje aankopen en het grondig verbouwen. We bleven er kranten, tijdschriften en wenskaarten verkopen en waren tevens Lotto-kantoor. We namen ook heel wat strips in ons assortiment. Ik ben grote fan van stripverhalen. Ik heb er thuis een omvangrijke verzameling van.”

Een gloeiende hekel aan sneeuw

“In 38 jaar krantenronde heb ik me maar één keer verslapen. Die zaterdag had er net een doortocht van een wielerwedstrijd in Torhout plaats en dat maakte het me niet gemakkelijk om op een later uur de kranten alsnog te bezorgen (lacht). Ik heb ‘s nachts vaak het pad van de politie gekruist die op patrouille was. Sommige agenten deden helaas al eens ambetant en lieten me bijvoorbeeld zakje blazen, net alsof ze niet wisten dat ik op toer was met kranten en niet van een café kwam.”

“Bang ben ik in die vroege uren nooit geweest, zelfs niet toen ik ooit inbrekers betrapte”

“Bang ben ik in die vroege uren nooit geweest, zelfs niet toen ik ooit inbrekers betrapte. Het weer hinderde me evenmin. Regende het, tja, dan was het maar zo. Het had geen zin om je daar druk in te maken. Alleen aan sneeuw had ik een gloeiende hekel. Een keertje heb ik er zelfs in vastgezeten.”

Het handelspand verkopen

“Nu ik met pensioen ga, zal er automatisch tijd vrijkomen voor hobby’s. Ik kook graag, ik zal geregeld proberen te fietsen, onze tuin moet heraangelegd worden en we krijgen eindelijk de kans om meer op reis te gaan.”

“Een overnemer voor de zaak is er niet. We zijn naar niemand op zoek gegaan trouwens. Het is de bedoeling om het gebouw te verkopen. Het heeft een perfecte ligging met aan de voorzijde de Oostendestraat en aan de achterzijde de parking De Gheldere. Ideaal voor een handelspand.”

The post Na 39 jaar gaat De Kiosk in Torhout dicht: “Ik heb me maar één keer verslapen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europese afgang dreigt voor Didier Reynders: MR-politicus pas derde in eerste ronde voor topjob

Belgisch Eurocommissaris Didier Reynders (MR) dreigt dan toch niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. Tijdens de eerste ronde van de plenaire vergadering strandde hij op de laatste plek met 70 stemmen. De voormalige Zwitserse president Alain Berset kreeg 92 stemmen achter zijn naam. Om 19.30 uur is er

Lees meer »

IN BEELD – Christoff hield zijn verjaardagsconcert in Concertgebouw Brugge, inclusief een duet met Wout Van Hemelryck

Christoff is trouw aan West-Vlaanderen wanneer hij zijn verjaardag viert. Ook dit jaar koos hij een West-Vlaamse zaal uit om zijn verjaardagsconcert te houden en dit eveneens in een organisatie van Concertevents. Christoff zong op het podium van Concertgebouw Brugge.
The post IN BEELD – Christoff hield zijn verjaardagsconcert in Concertgebouw Brugge, inclusief een duet met Wout Van Hemelryck

Lees meer »

Waren er niet 1 maar meerdere ‘Bendes van Nijvel’? 

We spreken steevast over ‘de Bende van Nijvel’, maar het is best mogelijk dat de feiten die we toeschrijven aan ‘de Bende’ uitgevoerd zijn door verschillende bendes. Het is een bedenking die vandaag ook door het federaal parket werd geopperd tegenover de nabestaanden, nu het onderzoek wordt stopgezet.

Lees meer »

Noodtoestand in Zuid-Korea door extreem weinig geboortes: “Niet genoeg naar vrouwen geluisterd”

Zuid-Korea heeft de noodtoestand uitgeroepen omdat het geboortecijfer zo laag is dat de president zich zorgen maakt over het voortbestaan van het land. Bij dat noodplan horen (nog maar eens) maatregelen om het aantal geboortes op te krikken. Maar of die iets zullen uithalen, is maar de vraag. "Vrouwen zeggen dat er onvoldoende naar hen geluisterd is", zegt freelance journalist

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Breekt het cordon in Middelkerke? Lijst Dedecker en N-VA trekken in oktober apart naar de kiezer (ondanks laatste verzoeningspoging)

Opschudding aan de kust, want maandagavond heeft de lokale N-VA-afdeling in Middelkerke unaniem beslist om apart op te komen bij de lokale verkiezingen. Bijgevolg staan Lijst Dedecker en N-VA in oktober lijnrecht tegenover elkaar in de strijd om de sjerp in de badstad. Dat burgemeester Jean-Marie Dedecker de deur openhoudt voor lokale samenwerking met het Vlaams Belang, stoot de N-VA’ers

Lees meer »

“Goed dat er een kader is, hopelijk wordt er nu ook gecontroleerd”: erkende fokkers blij met EU-minimumnormen voor fokken van honden en katten

Er komen eerst EU-brede minimumnormen voor het fokken en verhandelen van honden en katten. Vlaanderen heeft het EU-voorzitterschap aangegrepen om dierenwelzijn op de agenda te zetten en dat loont. Na maanden werk achter de schermen hebben is er een akkoord. Zo komen er voor het eerst onder andere duidelijke afspraken over chippen en een verbod op onder meer inteelt en

Lees meer »

“Om Brahim op zijn bakkes te slaan kwam ik met plezier terug”: maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »