Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk

Een 28-jarige Roemeen heeft voor de Brugse rechtbank 180 uur werkstraf gekregen voor uitbuiting van werkkrachten in de bouwsector. Zijn 58-jarige vader kreeg vijftien maanden cel, waarvan twee effectief. Een meevaller, want ze riskeerden zes jaar cel. De financiële aderlating is anderzijds zwaar.

De Roemeense familie uit het Kortrijkse ronselde landgenoten om voor hun firma’s sloopwerken uit te voeren of afval te sorteren in België. De arbeiders verbleven in bedenkelijke omstandigheden en werden onderbetaald. Daarnaast maakten Marius F. (28) en zijn vader Mihai F. (58) misbruik van coronapremies en ontdoken ze liefst 543.000 euro aan RSZ-bijdragen.

Geen zes jaar cel

Na huiszoekingen in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk riskeerden Marius en Mihai F., die eerder al werden veroordeeld voor identieke feiten, allebei zes jaar effectieve celstraf. “De tijd van de softe aanpak is ruimschoots voorbij”, fulmineerde arbeidsauditeur Jeroen Lorré. Naar eigen zeggen beseften de beklaagden niet dat ze iets fout deden. De verdediging vroeg om rekening te houden met het eerdere vonnis en drong aan op mildheid.

Marius en Mihai F. kregen op 1 juni 2023 voor het Gentse hof van beroep respectievelijk 120 uur werkstraf en vijftien maanden cel. De Brugse rechtbank vond die straf onvoldoende en gaf Marius F. bijkomend 180 uur werkstraf en een geldboete van 128.000 euro. Zijn vader kreeg bijkomend vijftien maanden cel, waarvan twee effectief, en een geldboete van 128.000 euro, waarvan 32.000 euro effectief.

Daarnaast werden vader en zoon ook allebei veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 100.000 euro, terwijl ze een schadevergoeding van 438.000 euro aan de RSZ moeten betalen. Roemeen Florin G. (44) uit Anzegem kreeg voor zijn aandeel in de feiten twee jaar cel, waarvan zestien maanden met uitstel, en een geldboete van 80.000 euro, waarvan 20.000 euro effectief. Daarnaast moet hij een verbeurdverklaring van 80.000 euro en een schadevergoeding van 295.000 euro aan de RSZ ophoesten.

Een 45-jarige Roemeense uit Evere werd vrijgesproken voor haar rol als boekhouder. (AFr)

The post Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid”

In Avelgem valt er dit jaar een bijzonder jubileum te vieren op 21 juli tijdens het jaarlijkse festival van Medusa Outdoor in de Kasteelhoeve in Outrijve. Het is namelijk 20 jaar geleden dat de eerste editie van het festival georganiseerd werd.
The post Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid” appeared first on

Lees meer »

Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Genieten van een frisse pint, een glaasje rosé of een mocktail kan weer in de 215 zomerbars die onze provincie telt. Om die allemaal te bezoeken tijdens de zomervakantie, moet je er meer dan drie per dag doen. Onbegonnen werk, dus stellen wij vijf opvallende nieuwkomers voor. Proost!
The post Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Lees meer »

Stad roept op: “Laat ons weten als je hondenpoep ziet op openbaar domein”

Stad Oostende zet de laatste jaren fors in op een nette stad en richt hierbij haar pijlen in het bijzonder op hondenpoep. Dagelijks zijn de stadsdiensten in de weer om de straten netjes te maken en die zo te houden. Met gerichte acties zetten de stadsdiensten nog een tandje bij. Maar ook Oostendenaars kunnen mee strijden door hondenpoep te melden

Lees meer »

Gemeenteplein in Knokke-Heist wordt belevingsplein met veel groen en speelse waterpartijen

In Knokke-Heist is het nieuwe Gemeenteplein voorgesteld aan de omwonenden. Zo’n 200 geïnteresseerden daagden op om de plannen voor de renovatie van ‘de groentemarkt’, zoals het plein in de volksmond wordt genoemd, te bekijken. Verschillende experten van zowel het gemeentebestuur, studiebureau Sweco als het AGSO Knokke-Heist waren aanwezig om vragen te beantwoorden en extra toelichting te geven over het project.<br

Lees meer »

Recordaantal daklozen in Londen

Er leefden tussen maart 2023 en maart dit jaar bijna 12.000 daklozen in Londen. Dat blijkt uit de jongste telling van Homeless Link. Het gaat om een nieuw record. De vereniging roept de volgende regering op om actief in te grijpen. Het aantal daklozen ligt nu 19 procent hoger dan vorig jaar en zelfs 58 procent hoger dan tien jaar

Lees meer »