Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent”

‘t Polderhart in Zuienkerke verliest straks een monument: meester Filiep trekt er vrijdag na 34 toegewijde schooljaren voor het laatst de deur van het de ‘Plukjesklas’ achter zich dicht. Zijn schoolcarrière was een roeping. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt.”

Filiep Roose (63) zorgde aan het begin van zijn carrière al meteen voor een primeur: hij was in 1983 de eerste mannelijke kleuterleider die afzwaaide aan de Garenmarkt in Brugge. “Dat was voor mij een evidente studiekeuze destijds: ik had zeven jaar in leiding gestaan bij de Chiro en was ook jaren animator geweest bij de C. M. Tekenen, decors maken, me verkleden: dat zat in het bloed”, zo vertelt hij.

Na eerst een paar jaar in Brugge voor de klas te hebben gestaan, belandde hij uiteindelijk in Zuienkerke waar hij nooit meer weg zou gaan. “Men wou dat ik hier mee mijn schouders onder de uitbouw van de kleuterschool zette. Het dorp zelf had toen ook nog een heel ander gezicht, met cafeetjes en een kasseibaan”, herinnert Filiep zich. Al die jaren ontfermde hij zich over de ‘Plukjesklas’. “De derde kleuterklas, da’s een dankbare leeftijd. Ze krijgen al een wat kritischere blik en het is ontzettend boeiend om te zien hoe ze daarmee naar de wereld kijken.”

Nooit met tegenzin

Het afscheid was er een met gemengde gevoelens. “Ik heb er geweldig van genoten en het heeft me ook enorm gepakt. Die vierendertig jaar in deze school zijn zo voorbij gevlogen, ik herinner mij die eerste schooldag alsof het gisteren was. Nooit ben ik hier één dag met tegenzin komen werken. Nu zit het erop, maar ik kom hier nog wel eens mee de handen uit de mouwen steken op het schoolfeest of in de moestuin” klinkt het. Voor wie nog zou twijfelen: in de klas staan, is volgens meester Filiep een van de mooiste jobs die er zijn. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt, en ik ben ook jong van geest gebleven. Laat mij nog maar eens pleiten voor meer mannen in het onderwijs.”

“Meester Filiep was al die jaren een supermeester”, zegt directeur Ingrid Igodt. “Eén uit de duizend, een natuurtalent met ongelofelijk veel kwaliteiten. En een mannelijke kleuterleider, dat blijft zeer uitzonderlijk.”

The post Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hooggerechtshof VS verwerpt ‘socialemediazaak’: overheid mag bedrijven vragen om inhoud te verwijderen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een zaak verworpen die was gericht tegen de wijze waarop de overheid zich bemoeit met socialemediabedrijven. Het hof concludeerde dat de staten en socialemediagebruikers die naar de rechter waren gestapt niet hebben aangetoond dat ze zelf gedupeerden zijn, berichten Amerikaanse media. Daarom wordt de zaak verder niet behandeld.

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond de derde match van de Rode Duivels op het EK. En ze weten wat hen te doen staat.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kijk op 6 juli LIVE naar Club Brugge-AEK Athene (14u), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang, live bekijken. De eerstvolgende match is op 6 juli. Dan speelt Club op het Belfius Basecamp tegen het Griekse AEK Athene. Die match kan u vanaf 14u live bekijken.

Lees meer »

Leerlingen van Design & Art School organiseren zomertentoonstelling op diverse locaties in Kortrijk

De zomertentoonstelling ‘DA’S kunst’ gaat van start, een kleurrijke expositie georganiseerd door de leerlingen van de Design & Art School Kortrijk (DAS) in samenwerking met Stad Kortrijk. De leerlingen presenteren hun creaties op diverse locaties in Kortrijk. De tentoonstelling tot en met 8 september en nodigt bezoekers uit voor een unieke ontdekkingsreis door de stad.
The post Leerlingen van

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »