Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik ben aanwezig voor rondleiding en info”

Op zondag 30 juni kan je de Engelse cottagetuin van tuin- en landschapsarchitect Paul Deroose bezoeken in Jabbeke. De man is de bezieler van heel wat openbaar domein in Jabbeke, daarom alleen is een bezoek aan de tuin en bij de Stalhillenaar meer dan een bezoekje waard.

Qua openbare gebouwen ‘maakte’ Yvan Decoster het uitzicht van Jabbeke, qua openbaar domein is het de minzame tuin- en landschapsarchitect Paul Deroose uit Stalhille die het uitzicht bepaalde. Denk maar aan de omgeving van het SPC Varsenare of het inbreidingsgebied oude sporthal in het centrum van Jabbeke. Recenter tekende hij ook een nieuwe site uit voor de gerenoveerde kapel in Stalhille. Nu stelt hij zijn eigen tuin open voor de bezoeker. “De tuin, geïnspireerd door de Engelse cottagestuinen, werd heraangelegd in 1978. De structuur van de tuin wordt bepaald door de symmetrische woning, die dateert van 1840, en de oude tuinmuren”, legt Paul Deroose uit.

“Op het laagste punt werd een natuurlijke vijver aangelegd, van waar je geniet van een mooi uitzicht op de woning”

“Een centrale as aan weerszijden geflankeerd door gemengde borders loopt vanaf de woning naar een nis achteraan in de tuin. Daarnaast bestaat de tuin uit een aantal tuinruimten die elk een aparte bestemming hebben. Begin de jaren 1990 werd de tuin uitgebreid met een border, bestaande uit een collectie oude rozen, bloeiende heesters, bomen en vaste planten. Deze tuin geeft toegang tot een weide die aangelegd werd met twee taluds waarop struwelen van inheemse bomen, waaronder eik, esdoorns, els, hazelaar en Weichelspruim geplant zijn. Op het laagste punt werd een natuurlijke vijver aangelegd, van waar men geniet van een mooi uitzicht op de woning. Langs de noordkant van de ommuurde tuin bereikt men de oude boomgaard die inmiddels werd aangevuld met jonge fruitbomen. Tenslotte komt men in de moestuin met serre.”

Invloed

Aangezien de tuin doorlopend open is van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, en de bezoekers niet in groep komen, is er geen specifieke rondleiding voorzien. “Ik zal permanent aanwezig zijn om desgewenst uitleg en toelichting te geven. Er zijn plannetjes beschikbaar zodat de bezoekers zich in de tuin kunnen oriënteren”, zegt Paul.

“Op mijn eigen website kunnen geïnteresseerden een ruim overzicht vinden van de diverse projecten die ik gedurende mijn loopbaan heb gerealiseerd. Weliswaar dankzij de opdrachtgevers die me deze taak wilden toevertrouwen en mede dankzij de uitstekende medewerkers. Zelf kijk ik enorm op naar bepaalde renaissancetuinen of naar de gekende Moorse tuinen van het Alhambra.” Leden van de Landelijke Gilde betalen 2,5 euro, niet-leden 5 euro.

The post Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik ben aanwezig voor rondleiding en info” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende

Flanders Classics zal in opdracht van Toerisme Oostende vzw het Wereldkampioenschap Cyclocross 2027 in Oostende organiseren. Dit evenement zal plaatsvinden op 29, 30 en 31 januari 2027 en belooft een unieke ervaring te worden, die verder de internationale reputatie van Oostende zal versterken.
The post Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »