James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt: “Een van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt”

In het James Ensorhuis start de nieuwe tentoonstelling ‘De intrede van Christ in Brussel in 1889 in detail’. Ensors meesterwerk is er te bewonderen als wandtapijt.

De 28-jarige Ensor schilderde dit grote schilderij in zijn kleine atelier hoog boven het stadsgewoel en zag zelf het doek omwille van de beperkte zolderruimte pas 30 jaar later in volle glorie toen hij het huidige Ensorhuis op 57-jarige leeftijd betrok.

“De betekenis van het werk binnen de moderne Europese schilderkunst kan moeilijk worden overschat”, zegt curator en Ensorkenner Xavier Tricot. “Het werk is één van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt. Pas veertig jaar na zijn voltooiing werd het monumentale doek voor het eerst publiek tentoongesteld op de retrospectieve van James Ensor in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel in 1929.”

Wandtapijt

In de exporuimte van het James Ensorhuis bevindt zich nu een kopie van het schilderij, dat in het Paul Getty Museum in Los Angeles hangt, op ware grootte uitgevoerd als wandtapijt. De Nederlander Bart Gielen besliste in 2007 om dit wandtapijt te realiseren. Alle vormen en tinten van het doek werden overgezet op kalkpapier. Aan de hand van het kalkpapier werd het wandtapijt geknoopt in wol en zijde in een handwerkatelier in de nabijheid van Peking. Na maanden intens werk werd het wandtapijt afgewerkt in oktober 2008. Het weefsel, dat het nummer 0/3 draagt, werd intussen door Gielen geschonken aan de Stad Oostende. Het werk is uniek, omdat de drie andere geplande exemplaren nog niet werden gerealiseerd. Net als een eerdere poging door kunsthistoricus Haesaerts in 1930 gepland, enkel als karton op kalkpapier bewaard is gebleven. Xavier Tricot publiceerde over dit werk een boek en geeft nu als curator duiding bij bepaalde personages, vlaggen en opschriften.

De expo is tijdens de zomervakantie dagelijks te bezoeken, mits reservatie op voorhand via de website. Bij deze tentoonstelling hoort een publicatie beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Te koop voor 3 euro. De expo loopt tot 1 september.

The post James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt: “Een van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

“Om Brahim op zijn gezicht te slaan, kwam ik met plezier terug”, maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Parasol waait weg en doorboort been van vrouw

Een vrouw is gewond geraakt op Cocoa Beach, ten oosten van Orlando in de VS, toen een gehuurde parasol plotseling in haar been terechtkwam. Ze bracht samen met haar familie een dag door op het strand toen een onverwachte felle windvlaag de parasol losrukte en de lucht in blies. Bij de landing kwam de punt van de parasol hard neer

Lees meer »

Festival Dranouter viert 50-jarig jubileum met foto-expo en boek: “De expo is een wandeling door het dorp waardoor je de geschiedenis van het festival ontdekt”

Festival Dranouter bestaat dit jaar 50 jaar. Dat vieren ze onder meer met een fototentoonstelling buiten. De mooiste foto’s van over de jaren heen staan opgesteld in het dorp. Daar zitten zowel foto’s tussen van artiesten, maar ook van de sfeer en eet- en drankstanden. Er is ook een bijhorend fotoboek verkrijgbaar.

Lees meer »

Maria Haeve blaast honderd kaarsjes uit in wzc Cassiers

Maria Haeve vierde in woonzorgcentrum Cassiers in Houthulst haar honderdste verjaardag. Ze woonde tot na haar 94ste verjaardag nog zelfstandig in de Sint-Elooistraat op De Vijfwegen.
The post Maria Haeve blaast honderd kaarsjes uit in wzc Cassiers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe algemeen directeur van hogeschool VIVES is Kathy Dewitte: “Wil me ten volle inzetten voor deze dynamische en ondernemende hogeschool”

Kathy Dewitte komt aan het hoofd van hogeschool VIVES met meer dan 18.500 studenten, 1700 personeelsleden in zes studiegebieden biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk en dat op 5 campussen in West-Vlaanderen (Roeselare, Kortrijk, Brugge, Oostende, Torhout).
The post Nieuwe algemeen directeur van hogeschool VIVES is Kathy Dewitte: “Wil me ten volle

Lees meer »

Belgen bellen minder mobiel en sturen minder sms’jes

Het gebruik van traditionele sms’jes is al een tijdje aan het afnemen, en nu geldt dat ook voor klassiek bellen met de mobiele telefoon. Het totale aantal gesproken minuten via mobiele telefoons is in 2023 voor het eerst gedaald, met 3,7 procent naar 20,86 miljard minuten. Dat meldt het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT).

Lees meer »