James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt

In het James Ensorhuis start de nieuwe tentoonstelling De intrede van Christ in Brussel in 1889 in detail. Ensors meesterwerk is er te bewonderen als wandtapijt.

De 28-jarige Ensor schilderde dit grote schilderij in zijn kleine atelier hoog boven het stadsgewoel en zag zelf het doek zelf door de beperkte zolderruimte pas 30 jaar later in volle glorie toen hij het huidige Ensorhuis op 57-jarige leeftijd betrok.

“De betekenis van het werk binnen de moderne Europese schilderkunst kan moeilijk worden overschat”, zegt curator en Ensorkenner Xavier Tricot. “Het werk is één van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt. Pas 40 jaar na zijn voltooiing werd het monumentale doek voor het eerst publiek tentoongesteld op de retrospectieve van James Ensor in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel in 1929.”

Wandtapijt

In de exporuimte van het James Ensorhuis bevindt zich nu een kopie van het schilderij, dat in het Paul Getty Museum in Los Angeles hangt, op ware grootte uitgevoerd als wandtapijt. De Nederlander Bart Gielen besliste in 2007 om dit wandtapijt te realiseren. Alle vormen en tinten van het doek werden overgezet op kalkpapier. Aan de hand van het kalkpapier werd het wandtapijt geknoopt in wol en zijde in een handwerkatelier in de nabijheid van Peking.

Na maanden intens werkwerd het wandtapijt afgewerkt in oktober 2008. Het weefsel, dat het nummer 0/3 draagt, werd intussen door Gielen geschonken aan de Stad Oostende. Het werk is uniek, omdat de drie andere geplande exemplaren nog niet werden gerealiseerd. Net als een eerdere poging door kunsthistoricus Haesaerts in 1930 gepland, enkel als karton op kalkpapier bewaard is gebleven. Xavier Tricot publiceerde over dit werk een boek en geeft nu als curator duiding bij bepaalde personages, vlaggen en opschriften.

De expo is tijdens de zomervakantie dagelijks te bezoeken, mits reservatie op voorhand via de website. Bij deze tentoonstelling hoort een publicatie beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Te koop voor 3 euro. De expo loopt tot 1 september.

The post James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Zal premier van alle Fransen zijn”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over gemeenteraadsbeslissingen in Tielt: “Administratie verliest hier erg veel tijd mee”

In deze bestuursperiode zijn er bij het Agentschap Binnenlands Bestuur al 24 klachten binnengelopen over Tieltse gemeenteraadsbeslissingen. En dat leidt tot veel frustratie bij het schepencollege en bij de algemeen directeur. “Inhoudelijk hebben de klachten telkens weinig om het lijf, maar de administratie verliest er erg veel tijd mee.”
The post Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over

Lees meer »

Goesting in de zomer op Kasteelpark De Lovie: “Ons zomerterras is een voorbeeld van inclusief sociaal ondernemen”

Het zomerterras op het kasteelpark De Lovie wordt opnieuw uitgebaat door Goeste, restaurant & ijssalon Poperinge, in samenwerking met personen ondersteund door De Lovie vzw. “Het is een prachtig voorbeeld van inclusief sociaal ondernemen. Je wordt verwend met lokaal en huisgemaakt lekkers.” Op zondag 30 juni is er van 11 tot 18 uur Goesting in de Zomer op het Kasteelpark

Lees meer »