Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.

In een verkavelingsvergunningsaanvraag wordt de indeling van de projectzones vastgelegd, dus het gaat voor alle duidelijkheid nog niet om een aanvraag van vergunning voor de eigenlijke bouw. “Dat zal wellicht voor het voorjaar van 2025 zijn”, aldus schepen bevoegd voor de Collegesite Vincent Byttebier (CD&V). “Vaak krijgen we van mensen de opmerking te horen dat er niets lijkt te gebeuren op het terrein, maar ik kan je verzekeren dat de administratieve molen niet min is. Zowel door onze administratie als door de private partners werd hard aan dit dossier gewerkt. Vandaag staan we aan het begin van het vergunningstraject en dus breekt een nieuwe fase aan.”

Al tien jaar in de maak

Even recapituleren. De stad kocht de voormalige schoolgebouwen van het college in 2004. Tien jaar later werd door de vorige meerderheid een eerste bestek uitgeschreven, met de bedoeling om de verouderde site van zowat twee hectare om te vormen tot een nieuw hart voor de stad.

We zijn inmiddels nog eens tien jaar later en inmiddels sleepte de huidige meerderheid een subsidie van 1,7 miljoen euro in de wacht, werden enkele huizen in de Kortrijkstraat gesloopt en werd de laatste hand gelegd aan de PPS-overeenkomst met VT Invest en Vlaemynck. Er komen ruim 200 nieuwe appartementen verdeeld over de site., onder meer in een hoog centraal parkgebouw. Tegen het stadspark komt een nieuw dienstencentrum van 1.718 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen.

Aan weerszijden van de promenade komen nieuwe handelsruimtes, het stadspark wordt uitgebreid en er komt ook een enorme ondergrondse parking van twee niveaus, met plaats voor 299 wagens. Alles samen goed voor een prijskaartje van minstens 70 miljoen euro, al zou het project voor de stad budgetneutraal moeten zijn. De stad laat de private partners bouwen op haar gronden en krijgt daar een publieke parking en een aantrekkelijkere kern voor in ruil.

Centraal fonteintje

Hoe de gebouwen er precies uit zullen zien ligt nog niet vast. Dat zal pas in de aanloop naar de bouwvergunning duidelijk worden. Wel werden er donderdagavond voor het eerst sinds lang enkele nieuwe 3D-weergaves gepresenteerd tijdens de infomarkt. Daarop is te zien dat er tussen het Paterspark en de boulevard richting Kortrijkstraat onder meer een nieuwe centrale fontein komt, terwijl er in de promenade veel bomen voorzien worden.

“Aangezien de parking zich daaronder bevindt gebruiken we retentiekratten (een ondergrondse bak waar water opgevangen wordt-red) waardoor de bomen ondanks de beperkte diepte toch optimaal zullen kunnen groeien. Ook de bomenrij aan de Patersdreef zal behouden en zelfs verlengd worden om het kloostergebouw heen”, legt Dirk Van Tornout van VT Invest uit.

“Dé blikvanger van de site zal uiteraard de oude trapgevel van het collegebouw blijven. Ook de gevel aan de kant van de Kortrijkstraat gaan we trouwens schoren en bewaren tijdens de werken. Ook het monument aan ‘t Vijverhof blijft behouden.”

Eindelijk vooruit

“Het wordt tijd dat het eindelijk eens vooruit gaat”, horen we van buurtbewoner Bart tijdens de infomarkt. Hij woont langs de Kortrijkstraat en ontving net als zijn buren een persoonlijke uitnodiging voor het infomoment. “Ik had eerlijk gezegd gehoopt op wat meer.”

“Zo dacht ik hier vandaag te kunnen zien hoe de gebouwen er precies uit zullen zien, maar blijkbaar is dat nu nog niet duidelijk. Ik hoop vooral dat het niet te grijs zal worden. En dat eventuele politieke wissels na de gemeenteraadsverkiezingen niet weer voor vertraging zullen zorgen. Al ben ik wel blij dat er veel aandacht lijkt te zijn voor groen.”

In dit dossier zijn we liever voorzichtig met uitspraken over timing, maar als alles nu vlot loopt en er geen obstakels opduiken zou de bouwvergunning tegen de zomer van 2025 rond kunnen zijn. Dan zouden de werken in het najaar van 2025 kunnen starten.

Die zullen vanzelfsprekend een paar jaar duren. Niet onbelangrijk is dat er met de ontwikkelaars overeen gekomen werd dat er tijdens de werken ten allen tijde honderd parkeerplaatsen beschikbaar zullen zijn op de site. Het openbaar onderzoek rond de verkavelingsvergunning loopt nog tot 20 juli. De plannen digitaal inkijken en opmerkingen formuleren kan via het omgevingsloket.

(SV)

The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Afscheid van Chef Defensie admiraal Michel Hofman op Dag van de Marine in Oostende

Voor de tweede keer op rij was het Zeeheldenplein in Oostende donderdagnamiddag het decor voor de Dag van de Marine. Er werd afscheid genomen van de Chef Defensie van het Belgisch leger én Oostendenaar admiraal Michel Hofman die er zijn afscheidstoespraak hield en er was ook de officiële commandowissel van het patrouilleschip P902 Pollux.
The post Afscheid van Chef

Lees meer »

Autosalon vindt dan toch plaats in januari 2025

Na een jaar afwezigheid zal het Brusselse autosalon volgend jaar plaatsvinden in januari, de traditionele ‘salonmaand’. Door een verplaatsing van een ander evenement in Brussels Expo kan de 101e editie van de Brussels Motor Show alsnog van start gaan op 10 januari in plaats van 14 februari. Dat meldt organisator Febiac woensdag in een persbericht.

Lees meer »

Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen

Voor Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid bij Stad Brugge zit niet enkel het schooljaar er bijna op, maar binnenkort ook haar goedgevulde professionele loopbaan. Over enkele weken wordt ze 65 jaar en dan trekt ze definitief de deur van haar kantoor in de Hoogstraat achter zich dicht.
The post Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen appeared

Lees meer »

Agenten niet veroordeeld voor valsheid in geschrifte tijdens moordonderzoek: “Redelijke termijn overschreden”

Geert Vanweehaeghe zat vier jaar onschuldig in de cel nadat hij onder druk bekentenissen aflegde voor de moord op zijn partner Caroline Vyncke. Twee agenten werden vervolgd voor valsheid in geschrifte omdat ze in een proces-verbaal bepaalde passages weglieten waaruit bleek dat Vanweehaeghe onder druk gezet werd. De feiten dateren echter al van 2011, volgens de rechter te lang geleden

Lees meer »

Achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’: “Gert Verhulst heeft een belangrijke bijdrage geleverd”

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

Liveblog formatie – Waalse regering “idealiter gevormd voor 16 juli”, wanneer Di Rupo naar Europa vertrekt

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn de onderhandelingen voor een nieuwe regering aan de gang. In Wallonië hoopt Les Engagés te landen voor 16 juli zodat geen interim-minister-president moet worden aangesteld. Ontslagnemend Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) legt dan de eed af in het Europees Parlement. Volg de formatie en het politieke nieuws op de voet in onze liveblog.

Lees meer »

Het eerste grote gesprek met juwelier die overvaller doodschoot en nu vrijgesproken werd: “Ik dacht aan opgeven. Maar de mensen zeiden dat ik dat niet mocht pikken”

Meer dan zes jaar heeft hij er op moeten wachten, maar juwelier Filip Moens (56) uit Oostakker is over de hele lijn vrijgesproken voor het doodschieten van een vluchtende overvaller. “Toch is er geen enkele reden om feest te vieren”, zegt Moens in een uitgebreid gesprek aan HLN. “Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Batjes baden in Flower Power

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni vinden de Torhoutse Batjes plaats. Net als in 2017 staan ze in het teken van Flower Power. Ze vallen uitzonderlijk niet samen met de wandel- en loophappening Nacht van Vlaanderen, die pas op vrijdag 21 juni voorzien is.
The post Batjes baden in Flower Power appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats

Het vroegere gemeentehuis, feestzaal De Gouden Hoorn en twee woningen in de Kapelleriestraat ruimen plaats voor appartementen in Staden. In de plaats komt een woonproject met 26 appartementen, twee handelsruimtes en een ondergrondse parking.
The post Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats appeared first on KW.be.

Lees meer »