“Het wordt een overrompeling”: bekende Belleman Pub in Brugge sluit zondag voorgoed de deuren

Wie graag nog iets gaat drinken in De Belleman Pub, de bekende kroeg in de J. Suvéestraat, wacht best niet te lang. Op zondag 30 juni sluit uitbaatster Berenice Jacobs voorgoed de deuren. Het pand staat al een tijdje te koop en het contract met de brouwer verlengen was niet meer mogelijk. “Ik was natuurlijk graag nog wat langer doorgegaan, want ik doe dit heel graag”, zegt Berenice. “Intussen heb ik wel al een koper gevonden voor de fameuze 365 bierpotten hier aan het plafond.”

Op zondag 30 juni opent Berenice Jacobs (64) voor het laatst de deuren van De Belleman Pub. Het horecapand staat intussen al meer dan een jaar te koop en Berenice, die boven de zaak woont, kan het niet zelf kopen.

“Ik heb altijd gezegd dat ik de zaak zou blijven openhouden zolang de verkoop niet rond is”, zegt Berenice. “Maar het voorbije jaar was de overeenkomst met de brouwer al een ‘pop-up’ contract, en als ik nu nog zou willen verlengen, zou dat opnieuw een volledig meerjarig contract moeten zijn, en dat is gewoon onmogelijk. Dus zit er niet anders op dan de deuren te sluiten.”

“Er zijn meerdere Engelse koppels die jaarlijks verschillende keren terugkomen. Het is altijd een blij weerzien met die mensen”

Berenice begon als uitbaatster in 1997. De voormalige gevangenis Pandreitje vlakbij was toen al afgebroken, maar het huidige woonproject stond er nog niet. “De zaak heette toen ook al De Belleman Pub en het interieur was grosso modo hetzelfde als vandaag, maar het café was eigenlijk op sterven na dood toen ik erin kwam. Ik heb dus mijn eigen cliënteel moeten opbouwen. Al vlug kreeg ik enkele vaste groepen over de vloer, zoals de mannen van de boogschuttersgilde Sint-Joris. Zij hingen heel wat van die belletjes die je ziet hangen boven de toog. Die zijn gepersonaliseerd, en zo heeft elk lid zijn eigen belletje om een tournee générale te geven (lacht).”

Doordat de zaak wat Engels aandoet – met het vele koperwerk, de zeteltjes en barstoelen in rode stof, de donkere lambriseringen… – krijgt Berenice er ook veel Engelsen over de vloer. “Zo heb ik hier meerdere Engelse koppels die jaarlijks verschillende keren terugkomen. Het is altijd een blij weerzien met die mensen.” De Belleman Pub was al die jaren ook bekend voor de snacks en democratisch geprijsde gerechtjes, zoals spaghetti en andere pasta’s, die Berenice zelf vers bereidt.

Zware diagnose

Drie jaar geleden kreeg Berenice een zware diagnose van de dokters: borstkanker. “Bestralingen, operaties, chemokuur…: ik heb het allemaal meegemaakt. Gelukkig ben ik erdoor gekomen, maar ik ben nog altijd erg vermoeid en ben nog in behandeling. Na een periode van sluiting is de zaak nu al geruime tijd weer open, maar wel maar drie dagen per week. Voor deze laatste dagen nu maak ik wel een uitzondering, met meer openingsdagen, zodat de klanten nog de kans krijgen om een bezoekje te brengen voor het hier sluit.”

Intussen is Berenice, onder meer via haar Facebookpagina, begonnen met de verkoop van de inboedel. Het barmeubel, de stoelen, de zeteltjes, tot de glazen en kopjes toe: werkelijk alles staat te koop. Ook de voor de zaak typerende bierpotten aan het plafond, 365 in totaal, zette ze te koop.

“De 365 bierpotten zijn verkocht en zullen te zien zijn op een publiek toegankelijke plaats”

“Die zijn er gekomen omdat het café eerst nogal kaal was. Dat plafond was ook hoog en volledig wit, en doordat ik zelf niet al te groot ben, voelde dat onaangenaam. Ik heb daarom zelf wat bierpotten aan het plafond gehangen die ik had gekocht, maar op de duur kwamen Jan en alleman hier af met van die bierpotten voor me. Nu hangen ze er nog, maar ik heb één iemand gevonden die ze allemaal heeft opgekocht. Wie het is, kan en mag ik nog niet zeggen, maar ik kan wel verklappen dat de bierpotten later te zien zullen zijn op een publiek toegankelijke plaats.”

Reizen

“Ja, natuurlijk zal ik het missen. Zeker de goede vaste klanten. Dat is maar normaal zeker, na 27 jaar? Ik heb wel wat hobbyprojectjes op het oog en ga mogelijk wat meer reizen. Wat ik al zeker weet, is dat het hier nog een overrompeling wordt, dit weekend.”

The post “Het wordt een overrompeling”: bekende Belleman Pub in Brugge sluit zondag voorgoed de deuren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden?

De kans is klein dat Dimi Van Pamel (19) nog een rugnummer opspeldt. De Tieltenaar, die rijdt voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Van Mossel Devos-Capoen, deed dat vorige zaterdag in Zerkegem, maar kwam ten val. Door de opeenvolging van tegenslagen is het negentig procent zeker dat hij stopt met koersen.
The post Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden? appeared

Lees meer »

Koffie, kranten en boeken

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.
The post Koffie, kranten en boeken appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. 15-jarige Yoni is nieuwe wereldkampioen jetskiën: “Mijn klasgenoten waren jaloers omdat ik vroeger gedaan had met school”

Afgelopen weekend kroonde Yoni Hamelin (15) uit Het West-Vlaamse Heule zich tot wereldkampioen jetskiën bij de profs. En dat doet dromen. “Ik kijk uit naar de toekomst, waar ik voornamelijk veel op de jetski kan staan en mijn hobby en passie kan beoefenen”, vertelt hij aan VTM NIEUWS. Het WK viel wel pal in zijn examens, maar er werd een

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »

Dievenbende steelt drie wagens in één nacht in Veurne: “Binnen twee dagen zouden we met onze auto op reis vertrekken”

In Veurne werden afgelopen nacht drie auto’s in één nacht gestolen. Deze criminaliteit is erg uitzonderlijk in de regio. Het gaat telkens om een voertuig van een Frans merk: een Citroën, een Peugeot en een DS. Meer dan waarschijnlijk gaat het om een professionele dievenbende, die al na enkele minuten vertrokken met de auto’s. “We hoorden dat ze al na

Lees meer »

Criminele organisatie met vertakkingen in Marseille opgerold in Brussel: “Met geweld wilden ze de drugsmarkt in handen krijgen”

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een criminele organisatie opgerold die vanuit het beruchte Peterbospark in Anderlecht de hele drugsmarkt in en rond Brussel in handen probeerde te krijgen. “De leden van het netwerk aarzelden niet om gewapend geweld te gebruiken, zelfs poging tot moord en kidnapping, om hun rivalen te intimideren en hen te dwingen terrein op te

Lees meer »

“Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28) en Jérémy (29) ommuren huis met 2.000 bierbakken als trouwcadeau

West-Vlaamse woningen werden afgelopen maand verbouwd met bierbakken en deze huwelijksgeschenken groeiden telkens in omvang. Het record staat nu in Zandvoorde: maar liefst 2.000 bierbakken rond de volledige woning van Jérémy Desmet (29) en Maïté Beernaert (28). “Wij wilden niet onderdoen”, aldus hun vrienden.
The post “Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28)

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

WEERBERICHT. Tot 28 graden vandaag, morgen nog warmer en ook de eerste week van de zomervakantie krijgen we mooi weer

We krijgen warm zomerweer vandaag. De temperaturen lopen op tot 28 graden. Morgen wordt het nog warmer. “Het wordt warmer en warmer, we bouwen op richting woensdag”, zegt onze weervrouw Jill Peeters. Vanaf donderdag krijgen we dan weer enkele buien en onweer. In het weekend blijft het wel droog en ook volgende week is de zon weer van de partij.

Lees meer »

Assange pleit schuldig aan spionage in ruil voor vrijlating

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft een akkoord getroffen met het Amerikaanse gerecht, zo blijkt uit gerechtelijke documenten. Volgens het akkoord zal Assange schuldig pleiten aan het schenden van de Amerikaanse spionagewetgeving, en komt er in ruil een einde aan zijn opsluiting in het Verenigd Koninkrijk en kan hij naar Australië terugkeren. Dat melden Amerikaanse aanklagers aan Reuters.

Lees meer »