Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer

Met de start van de zomervakantie vervelt Oostende weer tot één groot openluchtevenement. Dat vergt heel wat afspraken en organisatie, maar Toerisme Oostende en de stadsdiensten staan klaar om twee maanden lang vele duizenden bezoekers te ontvangen, hopelijk onder een stralende zon.

Isolde Simoens (Ostend City Walks-app): “Wandelingen vol beleving in de stad”

Een wandeling door het Oostende van Ensor, Arno of Marvin Gaye, een leuke zoektocht voor het gezin… Voor wie even genoeg heeft van het strand, is er altijd nog de viertalige Ostend City Walks-app. Die kende sinds de lancering al meer dan 15.000 gebruikers. “Toerisme Oostende zet al vele jaren in op belevingsvolle wandelingen door de stad. De nog steeds succesvolle Marvin Gaye Midnight Love Tour was de eerste in rij, maar de jaren daarna volgden nog meer stadswandelingen en zoektochten. Deze werden voor het gebruiksgemak nu samengebracht in de nieuwe Ostend City Walks-app”, zegt Isolde Simoens (31). De interactieve app wordt regelmatig aangevuld. Zo kan je sinds vorige week ook op stap door het Oostende van de Belle Epoque, met radio- en tv-figuur Kurt Van Eeghem als gids. “De meerwaarde zit vooral in de beleving: mensen bezoeken eerst het Ensorhuis en trekken dan de stad in om meer over Ensor te vernemen. Een bijkomende troef van de app is dat ze je triggert om ook de andere wandelingen te ontdekken.”

Toerismedirecteur Peter Craeymeersch: “Meest uiteenlopen vragen”

Het toeristisch infokantoor aan het Monacoplein kreeg vorige zomer in twee maanden 44.000 unieke bezoekers over de vloer. “Mensen komen met de meest uiteenlopende vragen, gaande van ‘Waar zijn er openbare toiletten?’, tot ‘Het regent, wat kunnen we vandaag doen?’ en alles daar tussenin: wandel- en fietstips, bezienswaardigheden en attracties, de ticketing van het Kursaal… Oostende staat bekend als cultuurstad, maar heeft nog zoveel meer te bieden. Je kan er bijvoorbeeld ook gezellig shoppen. Het voordeel van onze binnenstad is dat deze perfect walkable is: je kan perfect te voet van het een naar het ander stadsdeel, of met de veerdienst een uitstapje maken naar Oosteroever”, zegt Toerismedirecteur Peter Craeymeersch (57). Met een recordopkomst voor het culinair event Ostendaise en straks weer 100.000 Rammstein-fans in Park De Nieuwe Koers wordt de zomer meteen goed ingezet. “Oostende vervelt weer tot één groot openluchtevenement. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar de verschillende stadsdiensten zijn prima op elkaar ingespeeld. Het is een goed geoliede machine”, aldus Peter.

Strand- en eventmanager Vincent Drouard: “Gecoördineerde aanpak op strand”

Vincent Drouard leidt het strandgebeuren in goede banen. © WK

Oostende zet ook deze zomer weer een beachteam in om de badgasten te sensibiliseren: vanaf 1 juli trekken zes jobstudenten dagelijks het strand op om anti-verdwaalbandjes en vuilniszakjes uit te delen, maar ook om in de rookvrije zone mensen te vragen om niet te roken. Vorig jaar kwamen die samen met liefst 28.000µstrandgangers in contact. “We sensibiliseren ook met infoborden: drink genoeg water, vergeet je niet in te smeren. Maar het Beachteam dient ook als extra ogen op het strand, bijvoorbeeld om mee uit te kijken naar verloren gelopen kinderen. Vorig jaar waren dat er een 400-tal, maar de zomer daarvoor hebben we er eens meer dan 70 op één dag gehad. We brengen ze nu meteen naar een centrale locatie, zodat ze sneller met de ouders herenigd kunnen worden”, zegt event- en strandmanager Vincent Drouard (55). Een zorgeloos dagje strand vergt een gecoördineerde aanpak. “Openbaar domein, handhaving, alle diensten zijn betrokken. Dat vraagt om duidelijke afspraken”, aldus Drouard. Nieuwe aanwinst op het rookvrij strand dit jaar is een omkleedruimte voor de badgasten.

Samuel Lauwers (Amandine): “Amandine straalt weer trots uit”

Oostende heeft er met de recent heropende IJslandvaarder Amandine weer een leerrijke all weather-attractie bij. Het museumschip was vier jaar lang gesloten voor renovatie: de buitenkant is opgefrist, het onthaal is vernieuwd, maar ook de tentoonstelling binnenin is aangepast. Sinds de opening begin april mocht het schip al bijna 4.000 bezoekers verwelkomen. “De visserij zit in het DNA van onze badstad; de Amandine is een stukje Oostendse trots en straalt dat nu ook weer uit. Bezoekers krijgen een unieke inkijk in het harde leven aan boord van de IJslandvaarder, inclusief mooi uitzicht over de Visserskaai vanop de brug van het schip”, zegt Samuel Lauwers (44). Als laatste IJslandvaarder kreeg de Amandine een prominente plaats op de Vindictivelaan, ter hoogte van het station. Sinds vorig jaar is het schip beschermd als monument.

In juli en augustus is de Amandine van 10 tot 17 uur dagelijks te bezichtigen, uitgezonderd op maandag.

Meer info: www.amandineoostende.be

The post Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brandweer heeft uren werk om oliespoor van liefst 15 kilometer tussen Houthulst en Lo-Reninge op te ruimen

De brandweer van Houthulst en Lo-Reninge waren donderdag liefst vijf uren in de weer om een 15 kilometer lang oliespoor op te ruimen. Dat liep van Houthulst tot voorbij Reninge. “We hadden heel wat werk om alles op te ruimen”, zegt brandweerkapitein Lode De Keyser.
The post Brandweer heeft uren werk om oliespoor van liefst 15 kilometer tussen Houthulst

Lees meer »

Wervik sluit grensovergang tijdens en na wedstrijd van Rode Duivels tegen Frankrijk: “Vernielingen ten allen tijd vermijden

Burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit) laat niks aan het toeval over. Zo komt er op de grensbrug opnieuw een container. Dit naar aanleiding van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Frankrijk in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland komende maandag. Ook tijdens het WK in 2018 werd dit gedaan bij de wedstrijd tussen België en

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Britse toerist (56) sterft na beklimming Vesuvius in hitte van 40 graden

De 56-jarige Brit Mark John Irwin is zondag om het leven gekomen in Italië tijdens zijn vakantie. Hij bezocht met zijn gezin de vulkaan Vesuvius bij Napels tijdens een hittegolf met temperaturen tot 40 graden. Vermoedelijk begaf zijn hart het op het moment dat hij de top bereikte. Irwin is al de zevende toerist die bezwijkt in de Zuid-Europese hitte.

Lees meer »

Blessin, gisteren voorgesteld bij Sankt Pauli, neemt in emotionele video afscheid van Union: “Mijn hart zal altijd voor jullie kloppen”

En weer is Royale Union Saint-Gilloise z’n coach kwijt. Alexander Blessin (51) heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij FC Sankt Pauli, dat pas promoveerde naar de Duitse Bundesliga. Union vangt om en bij het miljoen euro voor z’n trainer. In een emotionele video heeft Blessin, die gisteren al werd voorgesteld, nu afscheid genomen van Union. “We hebben deze

Lees meer »