Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en het Kopenhagenfietsfonds van de Vlaamse overheid. Dit totaalproject wil het comfort en de veiligheid van de toeristische en recreatieve fietsers en wandelaars verhogen. Dat moet ervoor zorgen dat ze ongestoord van het landschap kunnen genieten én het ook beleven.

Op vrijdag 28 juni werd het uitgebreide pad geopend. “Op advies van Westtoer werd dit gerealiseerd”, aldus burgemeester Lies Laridon. “Het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk, dat nu al van de Dodengang tot aan Delva loopt, wordt doorgetrokken tot aan de Paxpoort. Deze nieuwe doorsteek, die onder de Hoge Brug loopt, verhoogt de veiligheid voor de zachte weggebruikers én is een toeristische meerwaarde. Fietsers en wandelaars kunnen zo ongestoord twee iconische WO I-sites en de charme van de IJzer ontdekken. Voor de uitbreiding van het fiets- en wandelpad sloot het lokaal bestuur een samenwerkingsovereenkomst af met De Vlaamse Waterweg nv, de beheerder van de IJzerdijk.”

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu toonde zich trots op de Diksmuidse realisatie. “Dit kadert in het project ‘beleef de Westhoek’, een rust – en belevingsproject met een picknickplan. Er zijn momenteel al zestig picknickplaatsen gecreëerd waarvan er al aan de Drie Mussenbrug te vinden zijn. De bedoeling is om de vier bestaande pontons bij de veerdiensten beter toegankelijk te maken, zowel aan de Dodengang en Rapestraat/De Fot’oeil. Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen zien hier een grote meerwaarde op het vlak van beleving. Daarnaast komen er ook extra rustpunten dicht bij het water: aan de Muidebrug, daar waar de Handzamevaart in de IJzer uitmondt, de Calvarieberg (bij Delva) en aan de Paxpoort bij de IJzertoren.”

Waterbeleving in de kijker

Ook Lieven Dejonckheere van de Vlaamse Waterweg prijst Diksmuide om de manier waarop ze de waterbeleving in de kijker zetten. “Diksmuide is dé stad bij uitstek waar het water in de stad volop tot zijn recht komt. Water in de stad en de manier waarop dat geïntegreerd is in het beleven van de stad is zeker een meerwaarde.”

Dat benadrukt ook burgemeester Lies Laridon. “Bij het begin van deze beleidsperiode hebben we de toeristische en recreatieve kaart van het water als troef op tafel gelegd. Alle Diksmuidse toeristische attracties hebben een band met water. Water is een kostbaar goed en verdient ook recreatief en toeristisch onze volle aandacht. Ik ben blij dat heel wat partners mee op de boot stapten om dit project te helpen verwezenlijken.”

Kostenplaatje

De totale kostprijs voor alle acties bedraagt 1.740.129,93 (inclusief btw), maar het lokaal bestuur kan rekenen op steun van heel wat partners. De Vlaamse Waterweg nv investeert 300.000 euro voor de technische ingrepen. Het provinciebestuur draagt 150.000 euro bij via het ‘Reglement Toeristische Impulsen in West-Vlaanderen’. Van Toerisme Vlaanderen ontvangt de stad 437.629 euro via het relancefonds omwille van de ‘Veerkracht voor Landschap en Natuur’ en 381.112,61 euro van het Kopenhagenplan van de Vlaamse overheid om investeringen in fietsinfrastructuur te stimuleren.

The post Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Je zal vertrekken met je Fatma, de boot wacht niet”: ophef in Frankrijk over openlijk racistisch nummer dat viraal gaat op TikTok

Er is ophef ontstaan in Frankrijk over een openlijk racistisch nummer dat massaal gedeeld wordt op TikTok. ‘Je partira pas’ verkneukelt zich over een mogelijke overwinning van extreemrechts bij de Franse parlementsverkiezingen met teksten als “Je zal vertrekken met je Fatma, geen sociale zekerheid meer voor jou, de boot wacht niet”. TikTok heeft intussen enkele van de meest verspreide versies

Lees meer »

Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende

Als gevolg van een groot waterlek is er vanmorgen een zinkgat ontstaan in de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van huisnummer 749. Farys is op de hoogte en startte intussen met dringende herstellingswerken. De situatie wordt op de voet opgevolgd.
The post Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zwemwedstrijd Damme-Brugge is na vier jaar terug: “We hopen op 500 deelnemers”

Corona, eendenkroos en vorig jaar blauwalg zorgden ervoor dat Damme-Brugge sedert 2019 niet kon plaatsvinden. Voor dit jaar koos de Brugse Zwemkring (BZK) voor een datum eerder op het seizoen. Zondag 30 juni is het zover met als nieuwigheid de zwemwedstrijd over een afstand van één kilometer.
The post Zwemwedstrijd Damme-Brugge is na vier jaar terug: “We hopen op

Lees meer »

Spookschip op Cyprus, koeltorens en een zendmast: waaghalzen die Antwerpse kathedraal beklommen, zijn niet aan hun proefstuk toe

De Duitsers die onlangs de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen beklommen, wagen zich wel vaker aan een gevaarlijke stunt. Uit video’s en foto’s op hun socialemedia-accounts, blijkt dat ze alvast geen last hebben van hoogtevrees. Koel- en andere torens, zendmasten en zelfs een scheepswrak op Cyprus: niks is veilig voor de waaghalzen.

Lees meer »

Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen

Op de gemeenteraadszitting van maandag 24 juni werd er een nieuwe algemeen directeur aangesteld. De 51-jarige Heidi Malengier zal vanaf 1 oktober aan haar nieuwe job beginnen. Nu is ze nog directeur van de groendienst bij de Provincie West-Vlaanderen.
The post Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Maggie duikt in het idyllische water bij Tenerife, maar wordt geconfronteerd met de harde realiteit: “Meer plastic dan vissen”

Maggie Seida dook tijdens een reis naar Tenerife in het “blauwe, glinsterende” water voor de kust van het Spaanse eiland, maar kwam zo in een heel wat mindere idyllische wereld terecht. de Amerikaanse mariene bioloog kon geen meter zwemmen zonder verstrikt te raken in weggegooid plastic en andere rommel. “Meer plastic dan vissen”, schrijft ze op Instagram.

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op

Naar eigen zeggen had de 70-jarige Fransman Stanislas O. enkel goede bedoelingen, maar nu loopt hij toch tegen een celstraf van twintig maanden op. Hij pleegde dertien feiten van diefstal om de spullen “op te sturen naar Oekraïne.”
The post Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op appeared first on KW.be.

Lees meer »