Dertigste editie van Ieper Hardcore Fest al maanden uitverkocht: “Liever zo dan weer te groot willen worden”

De dertigste editie van Ieper Hardcore Festival vindt plaats op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli, maar mocht halfweg maart het bordje ‘uitverkocht’ bij de tickets van zaterdag, zondag en de weekendtickets zetten. Het hardcore-, punk- en metalfestival zit weer helemaal in de lift sinds het vorig jaar verhuisde van de festivalweide langs de Poperingseweg naar de site van Het Perron en JOC pal in het centrum.

Volgende week slaan Vort’n Vis vzw en Genet Records vzw voor de dertigste keer de handen in elkaar voor de organisatie van Ieper Hardcore Festival, in de volksmond even bekend als Ieperfest. Na veertien jaar op een weide langs de Poperingseweg vond het festival vorig jaar voor de eerste keer plaats op de nieuwe site van Het Perron en het JOC. “We kregen enkel positieve commentaren van bezoekers. Velen hadden vooraf wat twijfels rond de nieuwe locatie, maar die smolten snel weg”, zegt medeorganisator Davy Bauwen. “De gezelligheid op het plein naast Het Perron, de combinatie van indoor en outdoor, het comfort van vaste ondergrond, de concertzaal… zorgden voor een zeer geslaagde editie! We zijn het stadsbestuur dan ook dankbaar dat we ook dit jaar Ieperfest op dezelfde site mogen organiseren.”

Enkel op vrijdag zijn er nog een tiental dagtickets beschikbaar, de andere dagen waren al uitverkocht vier maanden voor het festival. “Ik denk dat de goeie editie van vorig jaar daar wel een rol in speelt”, zegt Davy Bauwen. “Er was veel mond-aan-mondreclame, waardoor de meeste mensen hun ticket al heel vroeg kochten. Ook de bands die we boekten, geven de doorslag. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om die niche van de underground goed vast te pakken. We hebben ook de indruk dat mensen steeds meer de mainstream festivals links laten liggen en kiezen voor kleinere en gezelligere festivals. We hebben de capaciteit vastgezet op 1.000 bezoekers per dag en gaan daar niet boven. Het is ook niet de bedoeling om te groeien. We hebben liever een uitverkocht festival dan dat we weer te groot willen worden.”

Verhuis

Met 29 edities in de annalen is Ieperfest volgend weekend bovendien aan een jubileumeditie toe. “Ieperfest werd in 1992 in café De Vort’n Vis boven de doopvont gehouden en na omzwervingen langs verschillende locaties – noodzakelijk om het stijgende aantal bezoekers te kunnen blijven slikken – besloten we in 2008 onze tenten op te slaan langs de Poperingseweg”, gaat Davy verder. “Daar genoten jaarlijks tussen de 4.000 en de 8.000 toeschouwers van het beste wat de hardcore-, punk- en metalscene vandaag te bieden heeft. Ieperfest heeft zijn naam als langstlopende underground hardcore-festival zeker niet gestolen.”

“Ieperlingen hebben onze getatoeëerde bezoekers in de armen gesloten”

De editie van 2023 klokte af op 2.600 bezoekers over de drie dagen, tot tevredenheid van de organisatoren. Dit jaar volgen ze dan ook hetzelfde recept: 52 groepen op twee podia over drie dagen. “Beurtelings zullen de bands het beste van zichzelf geven op de indoor stage ‘Binn’ in de concertzaal van het JOC en de outdoor stage ‘Buitn’ op het evenementenplein naast Het Perron. Op vrijdag- en zaterdagnacht vindt er telkens een afterparty in de caféruimte van het JOC plaats”, gaat Davy verder.

Op het evenementenplein voor Het Perron komen – naast de outdoor stage – verschillende vegan eetstanden, een buitenbar met ook speciale bieren, een terras en extra droge toiletten. “Er werd geïnvesteerd in een aaneensluitend festivalterrein: van de concertzaal doorheen het café, langs het buitenterras naar Het Perron en het buitenplein. Ook de ‘More Than Music’-stage blijft behouden: alle ngo-stands en allerlei initiatieven rond ecologie, duurzaamheid, mensen- en dierenrechten, veganisme… zullen dit jaar het gelijkvloers van Het Perron delen met de merchandise van de artiesten. Ook de leden van de bands vinden in de MTM-tent vaak een podium om in debat te gaan over de thema’s die hen zelf begeesteren. Een zeer mooie ruimte om eens te vertoeven.”

Geen camping meer

Een nadeel van de verhuis naar het stadscentrum is dat er geen festivalcamping meer mogelijk is, maar ook dat viel vorig jaar mee. “Wie toch wil kamperen, wordt doorverwezen naar nabij gelegen campingplaatsen, maar veel bezoekers verblijven bij vrienden, in B&B’s, hotels…”, gaat Davy verder. “De formule die we sinds 2019 hanteren – terugkeer naar twee podia met een compactere indeling van het terrein – houden we aan. Het zorgt voor een optimale sfeer en gezelligheid. Bovendien hebben we nu ook een heus binnenterrein. Slecht weer, een traditie die Ieperfest niet per se in stand wil houden, mag deze editie geen spelbreker zijn.”

Door de verhuis van locatie kreeg Ieperfest nieuwe buren, namelijk de wijk achter het station en de stationsbuurt. “Directe omwonenden werden per brief geïnformeerd en kunnen op vrijdag gratis binnen om het festival zelf te beleven. Vorig jaar verliep alles vlot en waren er geen klachten. We hopen het dit jaar minstens even goed te doen”, belooft Davy Bauwen. “De hele site van de stationsbuurt blijft gewoon toegankelijk voor alle verkeer, er worden geen straten afgezet. Er is enkel een parkeerverbod in de Fochlaan aan de kant van het JOC en een deel van de Grachtstraat.”

Groen festival

Ook het groene aspect blijft belangrijk. “Onze titel ‘Groenste Festival in Vlaanderen’, de Lifetime Achievement Award als Groenste Festival én de inmiddels twee nominaties op de Europese Festival Awards inspireren ons om ook hier de lat hoog te blijven leggen. Zo wordt alle afvalwater afzonderlijk opgevangen, zijn er enkel veganistische maaltijden en werken we uitsluitend met herbruikbare bekers en frietbakjes.”

Na dertig edities is Ieperfest dus nog steeds springlevend. Davy voelt ook dat veel Ieperlingen trots zijn op het festival. “Onze groei, het koppig blijven vasthouden aan onze do it yourself-mentaliteit, onze louter veganistische keuken en vooral onze inspanningen om het festival zo ecologisch mogelijk te organiseren, hebben gezorgd voor een kentering in de mening van de Ieperse burger tegenover het festival. De Ieperlingen, het stadsbestuur en de lokale middenstand hebben onze getatoeëerde muziekliefhebbers in de armen gesloten. Een ommezwaai die we enkel kunnen toejuichen.”

Heisa rond fotograaf

Vorige week donderdag publiceerde Ieperfest een opmerkelijk bericht op haar website over de stopzetting van de samenwerking met het team van een concertfotograaf. “We willen dat ons festival een veilige haven blijft voor iedereen, ongeacht geslacht, kleur of afkomst”, klinkt het. Meer wil medeorganisator Davy Bauwen er niet over kwijt. “Wij houden het bij dit bericht, verder geen commentaar. Dit gaat om een privékwestie tussen derden.” We contacteerden ook de fotograaf, maar kregen geen reactie.

The post Dertigste editie van Ieper Hardcore Fest al maanden uitverkocht: “Liever zo dan weer te groot willen worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Provocerende” (en verwijderde) video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen.” De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge, exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u zo dadelijk hieronder live bekijken.

Lees meer »

Tekening van Klaas Verplancke siert opnieuw de cover van The New Yorker

De Zwevegemse illustrator Klaas Verplancke kreeg op vrijdag 21 juni een origineel en leuk cadeau voor zijn zestigste verjaardag: de hoofdredacteur van The New Yorker meldde hem dat zijn tekening ‘Chilling’ in juli op de cover van dit gerenommeerde Amerikaanse kunstmagazine zal prijken. Het is de tweede keer dit jaar dat deze eer de West-Vlaamse tekenaar te beurt valt.

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Havenarbeider (59) moet moslimgezin 11.000 euro nadat hij hen wegpestte: hij kieperde zelfs varkensbloed over PlayStation van de kinderen

Een havenarbeider (59) uit Niel is veroordeeld omdat hij zijn moslimburen wegpestte. Wat begon met het weigeren van een hand te geven, eindigde met het binnendringen in hun woning om de living en speelgoed van de kinderen met varkensbloed te besmeuren. Onder andere zijn DNA nekte de overbuurman, die zich op Facebook blijft outen als vreemdelingenhater: “Liever koeien in de

Lees meer »