“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”

Het Triënnale-thema ‘After Paradise, na het Paradijs’ kwam er na een gesprek tussen enerzijds curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck en anderzijds Stéphane Symons van KU Leuven, Hoger Instituut voor Wijsbegeerte.

“We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet. Als we allemaal zouden leven zoals de Amerikanen hebben we vijf planeten nodig. Denk maar aan schaarste van grondstoffen, vervuilde lucht, water en natuur, sociale harmonie is geen realiteit meer, oorlogen, conflicten. Veel paradijs” is er niet meer, na de val van de Berlijnse muur dachten we allemaal dat het goed zou komen en na verloop van tijd beter zou worden”, vertelt Patrick Ronse.

“We hebben die tekst voorgelegd aan de kunstenaars en gevraagd hoe ze dat in kunstwerken konden uitbeelden. Er zijn werken die aan water gelinkt zijn, gelinkt aan de aarde en gelinkt aan de mens”, vult Hilde aan.

© Kurt De Schuytener

Hilde jij bent van Anzegem en woont en werkt in Barcelona, Patrick jij woont in Brugge en werkt in Kortrijk. Wat betekent Kortrijk voor jullie?

Hilde: “Als kind was Kortrijk voor mij dé stad en nu nog. We wilden niets anders.”

Patrick: “Kortrijk is een aangename stad op mensenmaat: de Leieboorden, de parkjes en grote nieuwe parken, de horeca, de erfgoedsites, het Begijnhof alleen al. Het Brugs Begijnhof is mooi, dat van Kortrijk is mooier.’’

Wat betekent de Triënnale voor de Kortrijkzaan en de regio?

Hilde: “De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken. De rijke geschiedenis van de stad vormt een leidraad door het parcours. Bekende en minder bekende erfgoedparels zetten uitzonderlijk hun deuren open voor hedendaagse kunst.”

Patrick: “Tijdens een bezoek aan de Triënnale leer je Kortrijk kennen als een stad in beweging, Het parcours kronkelt ook langs nieuwe stadsparken en straten die een grote transformatie hebben ondergaan. Je komt ook langs dingen die je graag nog eens wil opnieuw bezoeken.”

Wat is jullie tip voor de bezoekers?

Hilde: “Het zoutwerk van Motoi Yamamoto, om kippenvel van te krijgen.”

Patrick: “Zeker de Gotische zalen bezoeken in het stadhuis met uitheems patchwork en tekeningen van de academie rond een zeer oud schilderij.” (PVH)

Wat en wanneer is de Triënnale Kortrijk?

Triënnale Kortrijk 2024 vindt plaats van 29 juni tot en met 6 oktober op 14 verschillende erfgoedlocaties in de binnenstad van Kortrijk, telkens van dinsdag t.e.m. zondag en van 10 uur tot 18 uur. Het thema is dit jaar ‘After Paradise’, en confronteert de bezoeker met grondstoftekorten, sociale spanningen en een sterk vervuild milieu.

Waar kunt u de kunst bekijken en wie zijn de kunstenaars?

De 14 locaties, van het station over de Paardenstallen tot de Kasteelkaai, vindt u op het stadsplan hierboven. De Triënnale wordt dit jaar gecureerd door Patrick Ronse van Be-Part, Platform voor actuele kunst, Kortrijk-Waregem en Hilde Teerlinck van de Han Nefkens Foundation in Barcelona. Zij nodigden voor deze derde editie eenentwintig nationale en internationale kunstenaars uit om op verschillende binnen- en buitenlocaties in het centrum van de stad hedendaagse kunstinstallaties te installeren.

Dit zijn de 23 kunstenaars wier kunst meer dan drie maanden lang in Kortrijk geëxposeerd wordt: Rachel Valdés (Happily Ever After – Kasteelkaai) Felix Beaudry (Patri-achers, Patri dishes/ Hang Man, by Her Own Design – Stadhuis), Charif Benhelima (Morning Light – Broeltoren), Jordi Bernadó (Mörkret – Broelkaai Texture),

Kasper Bosmans (Poison – Baggaertshof), Nathan Coley (The Lamp of Sacrifice – Academie Kortrijk), Nico Dockx (Parrot Pavilion – Begijnhofpark), Laia Estruch (Trena – Grote Markt), Felix Gonzalez-Torres (”Untitled” – Broelkaai 6 en diverse plekken in de stad), René Heyvaert (52 werken en parafernalia – Broelkaai 6)

Roni Horn (Still Water – Broelkaai 6), Joiri Minaya (Redecode II: La Dorada – Station), Ma?gorzata Mirga-Tas (Herstories – Historisch Stadhuis), Vladimir Nikolic (A Document/Painting – Paardenstallen), Erkan Özgen (Wonderland – Broeltoren), Oksana Pasaiko (Short Sad Text – Broeltoren), Abraham van Diepenbeeck (Mozes slat water uit de rots – Historisch Stadhuis), Jan Van Imschoot (Monument for 1302/Na Abraham – Historisch Stadhuis),

Shirley Villavicencio Pizango (In the end everyting begins again – Wit.h), Pei-Hsuan Wang (Every Love Story is a Ghost Story – Rhizome_), Sarah Westphal (Becoming a Body of Water – Texture), Lee Wen (Ping Pong Go-Round – Casinotuin) en Motoi Yamamoto (Staying in Time – Karmilitessenkapel).

Meer info vindt u bij [email protected] of 056 27 78 50

The post “De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »

35ste editie van Grensrock succesvol van start

En ze zijn vertrokken! Onder een stralende zon wist het Park Ter Walle in Menen zich te vullen, voor de eerste avond van Grensrock. De combinatie van het weer en een ijzersterke affiche, wist zowel vriend als vijand te overtuigen. Het volledige terrein stond in geen tijd bomvol.
The post 35ste editie van Grensrock succesvol van start appeared first

Lees meer »

“Ik ben nogal chaotisch, dus ik moet me goed voorbereiden”: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 2)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Dimitri Vegas, Tanja Dexters en Zita Wauters verklappen hun ultieme vakantietips. “Verschillende plekken van de wereld zien en er niet zelf voor betalen … Dat is het voordeel aan

Lees meer »

Garden of Art in Desselgem zet de deuren open voor het grote publiek tijdens opentuinweekend: “Mijn passie voor planten is enorm”

Op 29 en 30 juni vind het opentuinweekend opnieuw plaats. Een van de 32 West-Vlaamse tuinen dat zijn deuren openzet voor het grote publiek is Garden of Art in Desselgem.
The post Garden of Art in Desselgem zet de deuren open voor het grote publiek tijdens opentuinweekend: “Mijn passie voor planten is enorm” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »

Klimaatklever Wouter Mouton krijgt opschorting van straf: “Een tubeke superglue is minder pijnlijk en minder genant”

Klimaatactivist Wouter Mouton (46) heeft ook in beroep opschorting van straf gekregen voor het beschadigen van een schilderij van Jan Van Eyck in het Groeningemuseum. Tijdens een spraakmakende actie kleefde de Bruggeling zich vast aan het wereldberoemde werk.
The post Klimaatklever Wouter Mouton krijgt opschorting van straf: “Een tubeke superglue is minder pijnlijk en minder genant” appeared first on

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Erwin en Fannie serveren Amerikaanse burgers in Edewalle, maar ook de frieten moeten top zijn: “En geen ‘slunsen’ die zwemmen in ‘t vet”

In oktober vorig jaar ruilden Benny Vergote en Veerle Vanderheeren hun vertrouwde frietstekje in Kortemark voor het zonnige Malta. De frituur werd overgenomen door Erwin Devriendt en zijn echtgenote Fannie Vanhee. Erwin is een friturist die de kwaliteit in zijn zaak hoog wil houden en al snel zijn draai vond in het piepkleine Edewalle.
The post Erwin en Fannie

Lees meer »