Ben jij een hobbytuinier met een hart voor de natuur? Word Tuinranger

Op vandaag telt Kortrijk 10 tuinrangers die op een jaar tijd maar liefst 155 tuinbezoeken aflegden en adviezen opmaakten om inwoners te helpen hun tuin om te toveren tot een groen en biodivers paradijs. Op 9 juli organiseert de stad een infomoment voor nieuwe tuinrangers om het team extra te versterken.

Om beter te kunnen inspelen op de grote vraag tuinbezoeken van de Tuincoach, stapte Kortrijk in 2023 mee in de Vlaamse variant ‘Tuinrangers’. Na een opleiding bij Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos, heeft Kortrijk nu tien enthousiaste en geëngageerde tuinrangers: Mike Vandoorn, Sammy Sanders, Claude Cottyn, Sarie Bossche, Jan Vlieghe, Gerd Vandendriessche, Jan Debaillie, An Vandewalle, Els Deprez en Gunther Debaerdemaeker.

“Al bijna 350 Kortrijkzanen kregen sinds 2020 het bezoek van een Tuincoach of Tuinranger, om hun tuinen te helpen omvormen tot natuurrijke en biodiverse paradijsjes. Het zou mooi zijn mocht ons team van 10 enthousiaste tuinrangers versterking krijgen om zo verder mee het verschil te maken voor natuur en biodiversiteit in onze stad”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat en Biodiversiteit.

Wat doet een tuinranger?

Een Tuinranger geeft laagdrempelig gratis tuinadvies bij mensen die hun tuin natuurvriendelijker willen inrichten. Samen ga je op ontdekking, op zoek naar het verborgen leven in de tuin. Vervolgens geeft de Tuinranger concrete tips en gratis tuinadvies op maat rond tuinbiotopen, tuinproblemen en hulp voor specifieke diersoorten.

“In Kortrijk is 12% van de oppervlakte tuin. Hiermee zitten we ver boven het Vlaamse gemiddelde van 8%. Het is zelfs meer dan het gemiddelde aandeel bos in Vlaanderen. Wetende dat veel tuinen vandaag maar weinig ecologisch ingericht zijn, schuilt daar dus nog een enorm potentieel. Het groot aantal aanvragen toont de bereidwilligheid van de burger om aan een natuurrijke en biodiverse stad bij te dragen”, aldus Herrewyn.

Wil je het tuinranger team versterken? Op 9 juli om 19.30 uur is een infomoment gepland voor nieuwe tuinrangers in het dakcafé in het stadhuis. Inschrijven kan via www.tuinrangers.be/word-tuinranger#infomomenten.

The post Ben jij een hobbytuinier met een hart voor de natuur? Word Tuinranger is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stad Izegem mag label ‘Kindvriendelijke stad’ in ontvangst nemen

Op maandag 24 juni mocht de stad Izegem samen met 21 andere Vlaamse lokale besturen het label ‘Kindvriendelijke stad’ in ontvangst nemen. Het label is een erkenning voor lokale besturen die voor een kind- en jeugdvriendelijk beleid kiezen.
The post Stad Izegem mag label ‘Kindvriendelijke stad’ in ontvangst nemen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

KIJK. Inwoners meten schade op na overstromingen in provincie Luxemburg, ook huis van Alexandro helemaal onder de modder: “Alles is kapot”

Delen van de provincie Luxemburg hebben te kampen met wateroverlast na het zware onweer van afgelopen nacht. In sommige straten stond het water zelfs meer dan een meter hoog. Onder meer Aubange en Athus werden zwaar getroffen. De hulpdiensten kregen meer dan 600 oproepen binnen. Ook het huis van Alexandro zit helemaal onder de modder. “Er is veel schade, alles

Lees meer »

Gemeenteplein in Knokke-Heist wordt belevingsplein met veel groen en speelse waterpartijen

In Knokke-Heist is het nieuwe Gemeenteplein voorgesteld aan de omwonenden. Zo’n 200 geïnteresseerden daagden op om de plannen voor de renovatie van ‘de groentemarkt’, zoals het plein in de volksmond wordt genoemd, te bekijken. Verschillende experten van zowel het gemeentebestuur, studiebureau Sweco als het AGSO Knokke-Heist waren aanwezig om vragen te beantwoorden en extra toelichting te geven over het project.<br

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »

Meester Henk neemt na 40 jaar afscheid van basisschool Immaculata in Sint-Michiels: “Geen enkele dag met tegenzin naar school gegaan”

Jabbekenaar Henk D’hiet (61) is aan zijn laatste dagen bezig als meester van het zesde leerjaar van basisschool Immaculata in Sint-Michiels. Hij kon in januari al met pensioen gaan, maar koos ervoor om het schooljaar uit te doen, zodat hij samen met zijn leerlingen de deur achter zich kan dichttrekken. “Ik was pas 19 toen ik voor de klas stond.”<br

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld: “Het wordt veel meer dan een bib”

Het voorlopige, eerste ontwerp voor de nieuwe bibliotheek en het dagverzorgingscentrum werd bekendgemaakt. Voor de bibliotheek werd rekening gehouden met de input van het huidige personeel en de leden van de bibraad. De uitbreiding van het wzc omvat 20 woonzorgkamers, de nieuwbouw van een centrum voor dagverzorging en zeven assistentieflats.
The post Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld:

Lees meer »

Vol Marktplein in Ingelmunster ziet Rode Duivels gelijkspelen tegen Oekraïne

De derde groepsmatch van de Rode Duivels op het EK lokte wederom een pak volk naar het Marktplein van Ingelmunster. Ondanks het matige gelijkspel tegen Oekraïne zat de sfeer er lange tijd goed in. Al bleven de fans na afloop niet al te lang plakken.
The post Vol Marktplein in Ingelmunster ziet Rode Duivels gelijkspelen tegen Oekraïne appeared first

Lees meer »