AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In het AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dokter Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik van dunnere instrumenten. Een doorbraak in de behandeling van prostaatproblemen, want het risico op complicaties vermindert duidelijk dankzij deze nieuwe techniek.

Goedaardige prostaatvergroting is een veelvoorkomende aandoening. Een op de twee mannen ouder dan 50 krijgt hiermee te maken. “Een vergrote prostaat kan leiden tot hinderlijke symptomen bij het plassen, zoals een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen in kleine hoeveelheden. Als het niet behandeld wordt, kan het soms leiden tot schade aan de blaas en zelfs de nieren”, licht uroloog Pieter Uvin toe.

Operatie

Vaak volstaat medicatie om het probleem te verhelpen, maar soms is een chirurgische behandeling nodig. De laatste jaren won de HoLEP-techniek aan belang. Bij de HoLEP (Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat) worden de goedaardige prostaatkwabben volledig verwijderd via de plasbuis met een laserstraal. De voorbije jaren werden in AZ Sint-Lucas Brugge meer dan 1.000 HoLEP-procedures succesvol uitgevoerd.

Deze innovatieve methode geeft uitstekende langetermijnresultaten en is minder invasief dan klassieke behandelingen zoals het wegschrapen van het weefsel met elektrische energie (een transurethrale resectie van de prostaat of TURP) en het verwijderen van de prostaat via een buiksnede (een abdominale prostatectomie).

Een bijkomend voordeel van de HoLEP-procedures is dat ze bij alle prostaatvolumes uitgevoerd kunnen worden, in tegenstelling tot de TURP (enkel voor prostaten kleiner dan 80g) of de abdominale prostatectomie (enkel voor prostaten groter dan 80g).

Mini-HoLEP

Het AZ Sint-Lucas Brugge heeft een nieuwe stap gezet in de behandeling van goedaardige prostaatvergroting door voor het eerst in de Benelux een MiLEP-ingreep uit te voeren. “Bij deze techniek wordt, net als bij de HoLEP, het weefsel met een laser via de urinebuis weggehaald. Het grote verschil is dat de MiLEP gebruik maakt van nog dunnere instrumenten waardoor de kans op complicaties verkleint en nog betere resultaten behaald worden”, legt dokterPieter Uvin uit.

MiLEP staat voor Minimally Invasive Laser Enucleation of the Prostate en wordt ook wel een mini-HoLEP genoemd. “Bij een MiLEP gebruiken we een instrument van 22 CH, dat is 5 CH of ongeveer 2 mm minder dan bij de klassieke HoLEP”, preciseert dokter Uvin. “Deze diameter komt overeen met die van de meeste plasbuizen. Dat leidt tot minder ongemakken voor de patiënt.”

Wetenschappelijke studies toonden aan dat de MiLEP even goede resultaten levert als de HoLEP, maar met minder risico op de gekende complicaties bij operaties via de plasbuis, zoals littekenvorming in de plasbuis en urineverlies.

Primeur voor België

De MiLEP bestaat al enkele jaren in Brazilië, de VS en in andere Europese landen zoals Duitsland en Italië, maar werd nog nooit in de Benelux uitgevoerd. Daar komt vanaf nu verandering in. In AZ Sint-Lucas Brugge voert uroloog Pieter Uvin de allereerste MiLEP-operaties uit.

Dokter Uvin is verbonden aan het Urologisch Centrum Noord-West-Vlaanderen en is actief in de twee Brugse ziekenhuizen, AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas. Hij bouwde doorheen de jaren een uitgebreide expertise uit op het vlak van prostaatproblemen.

Verfijnen

“De introductie van de mini-HoLEP in AZ Sint-Lucas Brugge markeert een belangrijke stap in de evolutie van urologische zorg”, beaamt dokter Uvin. “Deze innovatieve behandeling heeft het potentieel om de standaardbehandeling voor prostaatproblemen te veranderen.”

Dokter Uvin. © AZ Sint-Lucas

“Door data te verzamelen en langetermijnresultaten te monitoren, kan ons urologisch team de techniek verder verfijnen en optimaliseren. Dit zal bijdragen aan een bredere acceptatie en implementatie van de MiLEP in andere ziekenhuizen in België en daarbuiten.”

Uur

De ingreep kan zowel onder algemene als lokale verdoving uitgevoerd worden en duurt gemiddeld een klein uur. De patiënt kan meestal na een nacht naar huis. De ingreep komt in aanmerking voor terugbetaling door het ziekenfonds.

Belangrijk om te verduidelijken is dat geen van de behandelingen voor goedaardige prostaatvergrotingen ingezet kunnen worden voor de behandeling van prostaatkanker. Zowel bij de klassieke technieken als bij de laserbehandelingen blijft het kapsel van de prostaat ter plaatse, waardoor deze niet geschikt zijn voor de behandeling van prostaatkanker.

The post AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag niet van de gemeente: “Denken aan inwoners, niet aan onszelf”

Op de gemeenteraad van donderdag 27 juni vroeg gemeenteraadslid Gaetan Billiau om het reglement op verkiezingspubliciteit af te schaffen. Sinds 2012 geldt er in Nieuwpoort een reglement dat bepaalt dat verkiezingspubliciteit op een nette manier moet geafficheerd worden. De meerderheid verwierp het voorstel. Er zal dus niets veranderen.
The post Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

“Wat begon met een mailtje, groeide uit tot een nieuw hoofdstuk”: Wouter (50) uit Ieper ontdekt onbekende familietak in… Amerika

En plots staat familie waarvan je het bestaan niet afwist op jouw stoep. Het overkwam Ieperling Wouter Sinaeve (50) nadat hij toevallig een mailtje onder ogen kreeg afkomstig uit de Verenigde Staten. De afzender bleek tot zijn grote verbazing familie te zijn. “Omdat hij in een museum werkt, dachten we een oude man met grijs haar te ontdekken, maar Wouter

Lees meer »

OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt: “Het was het wachten waard”

Zaterdag opende het Tieltse stadsbestuur officieel de nieuwe jeugdlokalen en de nieuwe polyvalente zaal in de tuin achter die lokalen. Alles samen goed voor een investering van zowat 3,2 miljoen euro. De Kanegemnaars hebben wel wat geduld moeten hebben, want de eerste plannen dateren eigenlijk al van 2016.
The post OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt:

Lees meer »