Vervoersdienst Nestor breidt uit met een riksja: “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen”

Wie minder mobiel is, kon bij de Buurthulp Nestor Poperinge al een beroep doen op vrijwilligersvervoer of taxicheques. “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen, schakelen we nu een riksja in. Op de elektrische fiets is plaats voor twee passagiers”, zegt Rebecca Vandemaele, coördinator bij Nestor.

Nestor biedt ritten met de riksja aan voor korte verplaatsingen. Het betreft een luxe voertuig dat 12.000 euro kostte. Vrijwilligers krijgen een opleiding en brengen passagiers naar hun bestemming (de winkel, op familiebezoek, naar de dokter of de kapper) of maken een ritje ter ontspanning.

“Zo kunnen ze bijvoorbeeld eens hun vroegere straat of wijk bezoeken. Doordat het traag gaat, zien de passagiers hoe Poperinge steeds aan het veranderen is, en ze worden zelf ook eens gezien. Want de riksja heeft heel wat bekijks in het stadscentrum”, zegt schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen/Vooruit), die samen met schepen Loes Vandromme (CD&V) een proefritje mocht maken met burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) aan het stuur.

Nog plastic zeil tekort

Vrijwillige chauffeur Johan Vitse: “We mochten een aantal proefritjes maken in De Lovie, waar men over zulke riksja’s en dus ervaring beschikt. Nu krijgen de passagiers een dekentje voor op de knieën, maar ik dacht dat het ook nuttig zou zijn om een plastic zeil te voorzien, bij regenweer. De riksja heeft een opbergruimte voor boodschappen (achter de rugleuning) en er is een rekje voorzien voor krukken of wandelstokken.”

Piet Top van Rotary Poperinge: “Wij steunden het project met een cheque van 3.000 euro. We zijn steeds fier wanneer we plaatselijke initiatieven een duwtje in de rug kunnen geven. En vooral wanneer het nieuwe projecten betreft. Want de eerste stappen zijn steeds de moeilijkste.”

Nestor is er vooral, maar niet uitsluitend, voor minder mobiele 65-plussers die in Poperinge wonen. De riksja zal rijden tussen maart en oktober, afhankelijk van het weer. Een ritje maken kan op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur, mits reservatie minstens drie werkdagen vooraf, via 057/46 96 02 of [email protected]. Men betaalt 2,50 euro voor een heen- en terugrit.

Riksjachauffeur worden?

Ben je sportief, sociaal en graag buiten? Als vrijwilliger word je goed ondersteund en kom je in contact met veel verschillende mensen. Je geeft zelf aan welke tijdstippen voor jou passen. Bel of mail naar Nestor voor meer info, of ga langs in Lokaal Dienstencentrum De Bres in de Veurnestraat 15. Nu zijn er al vijf vrijwillige chauffeurs, maar er worden er nog meer gezocht.

The post Vervoersdienst Nestor breidt uit met een riksja: “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge, exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u zo dadelijk hieronder live bekijken.

Lees meer »

Voormalig ICT’er van Brugse AZ Sint-Jan naar rechter voor hacken computers vrouwelijke collega’s

Een 42-jarige man uit Zedelgem die lange tijd als ICT’er werkte in het Brugse AZ Sint-Jan moet voor de strafrechter verschijnen, onder andere omdat hij de computers van zijn vrouwelijke collega’s hackte ‘om leuke privéfoto’s’ te kunnen stelen, wat deze krant vorige week aan het licht bracht. Dat heeft de raadkamer in Veurne vandaag beslist. De man verschijnt wellicht in

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

KIJK. Nieuwe beelden tonen moment waarop clustermunitie inslaat op vol strand in Sebastopol en iedereen wegstuift

Er zijn nieuwe beelden opgedoken die tonen hoe clustermunitie inslaat op een strand vol toeristen in Sebastopol, een populaire badplaats op de door Rusland bezette Krim. De aanval vond zondag plaats en eiste het leven aan zeker vijf mensen. Volgens de Russische autoriteiten werd hij uitgevoerd door Oekraïne met ATACMS, ballistische raketten van Amerikaanse makelij.

Lees meer »

Expo ‘Een strand vol geschiedenis’ toont maritiem verleden

Van 1 juli tot 30 augustus duik je in het Wielingencentrum in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’. Blikvangers zijn een vroeg-17de-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan. De kano werd dinsdag al overgebracht vanuit het Museum aan de

Lees meer »