Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen

Speedpedelecs zijn nu toch welkom langs alle groene assen. Die beslissing viel slechts twee weken nadat er specifieke verbodsborden werden geplaatst op de assen waar er – ondanks een al langer geldend verbod – nog steeds veel ultrasnelle e-bikes rijden. Er zijn heel wat voorstanders van deze regel, maar er klinkt ook kritiek.

Groene assen zijn voormalige spoorwegbeddingen. Vanaf 2008 kocht de Provincie West-Vlaanderen deze verlaten spoorwegbeddingen en vormde ze om tot ecologisch waardevolle, recreatieve verbindingen. De Provincie beheert nu 9 groene assen, goed voor 120 km.

Er geldt aan langer een verbod voor speedpedelecs langs alle groene assen die niet het statuut van fietssnelweg bezitten. Midden juni lanceerde de deputatie van Provincie West-Vlaanderen een nieuwe hoffelijkheidscampagne om het comfort van de wandelaars, fietsers en ruiters langs de groene assen te verhogen. Voor het eerste luik werken ze samen met allerlei sportfederaties en agentschappen, daarin wordt eigenlijk gewoon gepleit voor respect en hoffelijkheid naar alle weggebruikers toe.

In het kader van het tweede luik besloot de Provincie om met nieuwe informatieborden het nog eens duidelijk te maken dat bestuurders van een speedpedelec – elektrische fietsen die een maximumsnelheid tot 45 km/u kunnen halen – en bromfietsen niet mogen rijden langs zes (van de negen) groene assen die niet onder de categorie fietssnelweg vallen. Enkel aan de Damse Vaart, de Stroroute, de Vrijbosroute en het Guldensporenpad zijn ze dus welkom. Die borden waren blijkbaar nodig, vooral langs de Groene 62 tussen Torhout en Oostende, daar lapten heel wat bestuurders hun laars aan het verbod.

Snelheidsbeperking

Dat verbod werd nu – amper twee weken na de plaatsing van de borden – alweer opgeheven. Althans, de borden werden al weggehaald. De officiële toelating moet worden opgenomen in een herwerkt politiereglement dat momenteel op komst is. Langs alle negen groene assen zullen speepedelecs worden toegestaan, maar ze moeten zich wel aan een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur houden, conform de regelgeving langs blauwe jaagpaden. Dit nieuwe reglement zal in december voorlegd worden aan de provincieraad en na goedkeuring in 2025 in werking treden.

N-VA West-Vlaanderen is alvast tevreden met dit nieuws, laten ze weten op de provincieraad van juni. “Er waren veel meldingen van ongenoegen over de huidige reglementering. We zijn tevreden dat de deputatie haar inzichten heeft bijgesteld en dat constructieve oppositie dan toch loont”, besluit raadslid Luc Coupillie.

Een bezorgde burger uit Torhout heeft dan weer zijn twijfels bij de beslissing: “Ik vraag mij af of het wel een verstandige beslissing is de veiligheid van de zwaksten onder de zwakke weggebruikers, met name de senioren en de (schoolgaande) jeugd, afhankelijk te maken van de hoffelijkheid, het gezond verstand, de goede wil van (tot nog toe) een minderheid van de dagelijkse gebruikers. Is dit niet om problemen vragen, te meer omdat zowel het gebruik van de e-snelfietsen als het fiets- en wandelverkeer, zeker in de zomermaanden, zullen toenemen? Vooral op de spitsuren van het woon-werkverkeer zal de Groene 62, tot ergernis van velen, van place to be herschapen worden in een hogesnelheidsweg met naar hun ijlende laagvliegers. Je koopt toch geen speedelec om minder dan 30km/uur te rijden, toch?”; klinkt het in een lezersbrief.

The post Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Protesten in Kenia draaien uit op chaos, geweld en plunderingen

Na eerdere vreedzame protesten tegen fiscale plannen van de regering is de situatie dinsdag in Kenia ontspoord. Volgens diverse ngo’s vielen minstens vijf doden – andere bronnen maken gewag van acht doden – en een dertigtal anderen raakten gewond nadat de politie manifestanten onder vuur nam. Er zou zowel met rubberen kogels als met scherp zijn geschoten. De voorbije 24

Lees meer »

“Om Brahim op zijn bakkes te slaan kwam ik met plezier terug”: maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

EXCLUSIEF. Undercoverbeelden onthullen: artsen vragen cash geld voor ze aan operatie willen beginnen. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat blijkt een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Politie valt binnen op verschillende plaatsen in Brugge: slachtoffer van explosie nu zelf in de cel voor drugshandel

De politie is donderdagochtend binnengevallen op verschillende plaatsen in Brugge. Daarbij zijn ook verschillende mensen opgepakt. De politie viel binnen in onder meer de wijk de Blauwe Poort. Daar werd de bewoner opgepakt van het huis waar eind februari een explosief naar de voordeur werd gegooid. De man verscheen voor de onderzoeksrechter en is aangehouden op verdenking van drugshandel.

Lees meer »

Tien vragen die leerlingen op hun scherm kregen bij de Vlaamse toetsen: hoe goed scoort u?

Voor het eerst legden alle leerlingen uit het vierde leerjaar en het tweede middelbaar centrale toetsen af. De resultaten van de nulmeting maken opnieuw duidelijk dat er nog heel wat uitdagingen zijn in ons onderwijs. Vooral voor begrijpend lezen en het oplossen van wiskundige problemen lagen de scores bijzonder laag. Hieronder vindt u tien vragen die leerlingen op hun scherm

Lees meer »

Man loopt brandwonde op bij bluspoging van uitslaande brand in veranda

In de Aartrijkestraat in Torhout brak donderdag even voor 12 uur een uitslaande brand uit in een veranda, aanpalend aan een woonhuis. Een man probeerde het vuur zelf nog te blussen, maar liep daarbij een brandwonde en een rookvergiftiging op. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer bluste daarna het vuur.
The post Man loopt brandwonde op bij

Lees meer »