Oog in oog met de maritieme geschiedenis van De Haan op de expo ‘Een strand vol geschiedenis’: “Boeiende reis door de tijd”

Van 1 juli tot 30 augustus duiken bezoekers in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente De Haan tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’ in het Wielingencentrum. Blikvangers zijn een zeventiende-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan.

“De expo neemt de bezoekers mee op een boeiende reis door de tijd, van de allereerste nederzettingen over de bloeiende middeleeuwse Wenduinse visserij en strandvisserij tot de vaartuigen van onze strandredders”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

Zeventiende-eeuws scheepskanon

De tentoonstelling werd geïnspireerd op de vondst van een zeventiende-eeuws scheepskanon op het strand van Harendijke. “Dit gietijzeren kanon werd op 30 september 2020 aangetroffen tijdens explosievenruimingswerken, het zat zo’n 4,5 meter onder het zand. Het kanon heeft een lengte van 2,49 meter en weegt ongeveer 800 kg. De loop is afgedicht met een houten deksel of tompion, wat erop wijst dat het kanon schietensklaar was wanneer het op de vindplaats is terechtgekomen”, vertelt Vandaele nog.

Het kanon werd dezelfde dag tijdelijk weer begraven op het strand, met de bedoeling om de corrosie door blootstelling aan de lucht tot een minimum te beperken, en twee weken later naar Antwerpen overgebracht voor een behandeling voor een betere bewaring. Het gemeentebestuur besliste in overleg met de Afdeling Kust van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Vlaams Instituut voor de Zee om het kanon te bewaren en later tentoon te stellen voor het grote publiek.

Zeven meter lange boomstamkano

Andere blikvanger van de tentoonstelling is een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine. Deze zorgde in 1968 voor een opvallende stranding toen hij aanspoelde op het strand van Wenduine. De kano wordt in het MAS in Antwerpen bewaard, maar werd voor de tentoonstelling ook naar Wenduine overgebracht. “De kano lijkt sterk op de b?gu-boomstamkano die sinds mensenheugenis door de inheemse bevolking in het Amazonegebied werd gebouwd. De romp is gemaakt van een enkele boomstam en deze techniek en manier van kano’s bouwen, wordt vandaag de dag nog steeds toegepast door de rivierbewoners omdat het materiaal goedkoop, zeer nuttig en gemakkelijk voorhanden is. Dit kanotype heeft over het algemeen de voorkeur van de lokale vissers en jagers, vanwege de mobiliteit en wendbaarheid die je met dit vaartuig kunt bereiken op moeilijk bereikbare plaatsen zoals de bovenloop van rivieren”, klinkt het.

De expo ‘Een strand vol geschiedenis’ loopt van 1 juli tot en met 30 augustus in het Wielingencentrum, Graaf Jansdijk 18, 8420 De haan (Wenduine). De toegang is gratis. Info en openingsuren: www.visitdehaan.be.

The post Oog in oog met de maritieme geschiedenis van De Haan op de expo ‘Een strand vol geschiedenis’: “Boeiende reis door de tijd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Iraniërs kunnen nieuwe streng geselecteerde president kiezen

Iran kiest een nieuwe president na de dood van Ebrahim Raisi, die in mei door een helikopterongeluk om het leven kwam. De winnende kandidaat moet vrijdag de helft van de stemmen krijgen anders volgt er 5 juli een tweede ronde. Er kan worden gekozen uit vier kandidaten, nadat twee kandidaten zich woensdag en donderdag uit de race hadden teruggetrokken om

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Antwerpse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Brussels drugsnetwerk met banden in Marseille opgerold

Na meer dan tien huiszoekingen in België en Frankrijk zijn twaalf grote jongens van de Brusselse en Marseillaanse drugswereld aangehouden. De arrestaties volgen op maanden drugsgeweld in de hoofdstad. “De organisatie wilde de Brusselse drugsmarkt in handen krijgen.”

Lees meer »

Vrijwilliger van dierentuin moet zich verantwoorden voor zedenfeiten: “Stiekem meisjes achtervolgd met geslachtsdeel uit broek”

N.V.H. (35) uit Mol, vrijwilliger bij Pakawi Park in Olmen, moest zich in de rechtbank verantwoorden voor aantasting van de seksuele integriteit, voyeurisme en exhibitionisme. “Slachtoffers zijn ongewild getuige van zijn eigen seksuele handelingen”, klonk het bij procureur Hanne Hendrickx. Op de gsm van N.V.H. werd onder meer een filmpje van 28 minuten gevonden, waarin te zien is hoe hij

Lees meer »