Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan”

Michiel Van Daele, die tussen 1995 en 2011 burgemeester was van Tielt, krijgt de titel van ereburgemeester. We gingen praten met de kersverse ereburgemeester over heden, verleden en toekomst. “Altijd heb ik het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn over was”

Dat Michiel Van Daele de eretitel nu pas krijgt, dertien jaar nadat hij de sjerp doorgaf aan partijgenoot Luc Vannieuwenhuyze, vraagt om een verklaring. “In januari 2012 werd ik gehuldigd door toenmalig gouverneur Paul Breyne. Ook zijn opvolger Carl Decaluwé was er toen zelfs al bij. Dan heb ik ook een schilderij gekregen (dat portret hangt nog steeds in de gemeenteraadszaal tussen de andere burgemeesters, red.). Dat was eigenlijk een goed moment geweest voor de eretitel, maar omdat ik nog politiek actief was heb ik daar toen voor gepast. Ik ben na gemeenteraadslid namelijk ook nog jaren actief geweest als voorzitter van de seniorenwerking van CD&V. Gaandeweg is het idee bij mij ook wat op de achtergrond geraakt, ook omdat er niet meteen een gelegenheid voor was. Tot de voorzitter begin mei plots aan mijn deur stond met een voorstel. Aangezien ik dit jaar mijn 75ste verjaardag vier en aangezien er een fusie voor de deur staat, vond men dat het juiste moment gekomen was.” Dat we in een verkiezingsjaar zitten, zal er toch ook wel iets mee te maken hebben gehad.

“Je kunt dus zeggen dat ik al in de politiek zat nog voor ik geboren was”

De nieuwe ereburgemeester van Tielt kreeg de politiek in elk geval met de paplepel mee. Zijn moeder Magdalena Huys was in 1949 een van de eerste vrouwen in het parlement. “Ze was toen zwanger van mij. Je kunt dus zeggen dat ik al in de politiek zat nog voor ik geboren was.”

Er werd in 1999 ook een straat naar haar vernoemd in Tielt, toen Van Daele burgemeester was. “De naam was destijds een suggestie van Markant, omdat mijn moeder toch veel betekend heeft voor die vereniging. Ik was daar voor alle duidelijkheid zelf nooit vragende partij voor, al kon ik het uiteraard wel appreciëren.”

Stabiliteit

Feit is dat er onder Van Daele veel gerealiseerd werd in Tielt. Zo werd (onder meer) de bibliotheek gebouwd, werden de banden met de zustersteden vernieuwd en was er ook het felbesproken referendum over het bannen van het verkeer op de Markt.

Na enkele bijzonder woelige politieke jaren zorgde Van Daele vanaf 1995 voor een periode van stabiliteit in Tielt. “De vorige burgemeester was afgezet en dat had voor heel veel gerechtelijke procedures gezorgd. En helaas ook voor een grote tweespalt binnen de toenmalige CVP (Burgemeester Marcel Verleye werd in augustus 1991 afgezet als gevolg van onregelmatigheden tijdens het examen voor stadssecretaris. Hij werd toen halfweg de legislatuur opgevolgd door schepen Firmin Warnez, red.). De partij was in twee gesplitst, al haal ik liever geen oude koeien uit de sloot. Ik heb er in mijn eerste legislatuur alles aan gedaan om iedereen weer op dezelfde lijn te krijgen en de eenheid te herstellen. En daar ben ik in geslaagd ook. Altijd heb ik de het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn meer over schoot.”

Gemeenteraadsverkiezingen

Wat Van Daele denkt van het huidige politieke landschap bij de fusiepartners? En dan in het bijzonder over het Team Burgemeester van Dirk Verwilst? “De huidige bestuursploeg staat in elk geval duidelijk op één lijn. Wat de verkiezingen betreft volg ik het nieuws en ik lees wat er in de kranten staat, maar andere informatie heb ik daar niet over. Ik weet dus helemaal niet wat er allemaal achter de schermen gebeurd is. Ik hoop alleen dat de rede uiteindelijk zal zegevieren en dat er geen tweespalt ontstaat. Want daar heeft absoluut niemand baat bij. Het belang van de stad en de inwoners moet altijd op de eerste plaats staan.” (SV)

The post Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

“Ik ben nogal chaotisch, dus ik moet me goed voorbereiden”: zo brengen onze BV’s hun vakantie door (deel 2)

Vakantie, dat staat voor veel mensen gelijk aan zon, zee en strand. Maar wat zijn de vakantieplannen van onze BV’s? Hoe proberen ze te ontspannen na een druk jaar? Onder meer Dimitri Vegas, Tanja Dexters en Zita Wauters verklappen hun ultieme vakantietips. “Verschillende plekken van de wereld zien en er niet zelf voor betalen … Dat is het voordeel aan

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »

Onze F1-watcher is in Oostenrijk getuige van spanningen bij Red Bull: “Vader Verstappen weigerde om Horner een hand te geven”

Wat gebeurt er achter de schermen van de paddock in Spielberg? Lees het in het dagboek van onze F1-watcher. Over Corinna Schumacher die haar zoon bij de juiste mensen komt promoten, een voorvleugel als wild gerucht, remmen die mogelijks niet remmen en ruzie die weer oplaait bij Red Bull. “Ik heb het helemaal gehad met Christian Horner.”

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden celstraf met uitstel voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld voor drugshandel tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden om van haar drugsgebruik te ontwennen. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Lees meer »

Vanaf september rijden er opnieuw bussen in de Bozestraat in Heule

Het nieuwe vervoersplan van De Lijn dat begin dit jaar van toepassing werd, had nogal wat impact op de bussen die Heule aandeden. Heel wat lijnen werden geschrapt en haltes afgeschaft. Nu is er alvast goed nieuws voor de Tinekeswijk en de Bozemolenwijk. Vanaf september zullen er opnieuw bussen door de Bozestraat rijden.
The post Vanaf september rijden er

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »