Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Een eindwerk voor de eeuwen, dat moesten enkele leerlingen van het Ieperse VTI bouwen. Op school metsten ze een nieuwe Mariakapel die donderdag geplaatst werd naast een horecazaak. “We zullen dit later met onze kinderen en kleinkinderen kunnen bezoeken.”

“Moet Maria kijken richting terras?” De sfeer is goed wanneer een nieuwe Mariakapel naar beneden gehesen wordt naast het terras van horecazaak St.-Christophe langs de Poperingseweg in Ieper. De kapel is het eindwerk van enkele laatstejaars van het VTI en vervangt een bouwvallige kapel die er eerder stond. “Ik ken dat kapelletje van kindsbeen af”, vertelt Wouter Polfliet, uitbater van St-Christophe. “Ik ben 50 jaar en heb het er altijd weten staan. De laatste jaren raakte het in verval.”

“De kerkfabriek uit de naburige Capucienenwijk opperde een renovatie, maar de kosten zouden te hoog oplopen”, vertelt decanaal assistent Kris Coussens. “Daarom namen we contact op met het VTI om een nieuwe kapel te bouwen en de arbeidsuren uit te sparen.”

Trots

Voor de leerlingen was de kapel een uitzonderlijk eindwerk. “We zijn heel trots”, zegt Romain Vandevyver (19) uit Waasten. “Dit bouwwerk moet zo lang mogelijk blijven staan op een publieke plaats. We zullen dit later met onze kinderen en kleinkinderen kunnen bezoeken.”

“Het is speciaal dat we een stukje bijdragen aan het stadsbeeld van Ieper”, vindt Daan Cools, (19) uit Langemark. “De kapel weegt bijna 6.313 kilogram en bestaat uit een massieve massa metselwerk van 20,6 vierkante meter. Dat is een aanzienlijke hoeveelheid, waarvoor we 412 liter mortel nodig hadden”, aldus Romain. “We bouwden achteraan een steunbeer van anderhalve meter hoog. Voor ons is dit een nieuw type gebouw en een heel mooi project. We kregen allemaal tussen de 70 en 80 procent voor dit eindwerk en we zijn geslaagd voor ons laatste jaar. Iedereen is blij.”

Stressen

De Ieperse bouwfirma Valcke kwam donderdagnamiddag naar het VTI met een kraan en een vrachtwagen met oplegger voor het vervoer richting St-Christophe. “Hoe moet ik Maria neerzetten, wordt ze snel wagenziek?” Ook voor de takelaar was dit geen alledaagse opdracht. “We hebben onze plek in de hemel verdiend”, klonk het bij de betrokkenen toen de kapel veilig en wel op de eindbestemming was beland. “Het was toch even stressen, want ons eindwerk hing daar even in de lucht te bengelen.”

Achteraf genoten de leerlingen en de mensen van de kerkfabriek samen van een frisse pint op het nabije terras van St-Christophe. “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”, zegt VTI-leerkracht Patrick Lierman. “De opdrachtgevers hebben het moeilijk om daar aannemers voor te vinden en het zou een aardige cent kosten. Als school bieden we met veel plezier gratis onze diensten aan, zonder in concurrentie te gaan met de private markt.”

Verantwoordelijkheidszin

“We proberen als school speciale technieken te integreren in een nieuwe kapel en we hebben er de tijd voor”, vervolgt Lierman. “In zo’n eindwerk ervaren de leerlingen veel verantwoordelijkheidszin. Het is een flink stukje stielmanskunst en het blijft voor altijd hun werk. Later zullen ze er passeren en zeggen: ‘dit is uit onze handen ontstaan’. Het is ook de beste reclame voor technisch en beroepsonderwijs. We hebben zulke leerlingen broodnodig, want ze bouwen de wereld van morgen.”

Volgende kapel

“Het Mariabeeld hebben we gerecupereerd uit de oude kapel”, aldus Coussens. “Het resultaat is prachtig. Deze samenwerking biedt voordelen voor alle partners. Wie is nog gelovig genoeg om veel geld te steken in openbare kapellen? Maar ze maken wel deel uit van ons patrimonium, verleden en cultuur. Op naar de volgende kapel.” (TP)

The post Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leven met een deadline: “Eindelijk is het tijd om die zomerse outfit uit de kast te halen”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

Jongeman haalt levensgevaarlijke stunt uit op trein

Een jongeman heeft zondag een levensgevaarlijke stunt uitgehaald op een treinrit in de Ardennen. Hij hing schijnbaar ontspannen achterop een rijdende trein tussen Sy en Hamoir in de provincie Luik. ASTB, een vakbond voor treinbestuurders, wil dat een onderzoek wordt geopend.

Lees meer »

China zal ‘nooit’ dossier 23 dopingpositieve zwemmers delen met Amerika

De Chinese antidopingautoriteiten zullen “nooit” instemmen met het verzoek uit de Verenigde Staten om details vrij te geven van het onderzoek naar de 23 Chinese zwemmers die vlak voor de Olympische Spelen in Tokio positief testten op een verboden middel. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA en leden van het Congres hebben om publicatie van het dossier gevraagd.

Lees meer »

KIJK. Inwoners meten schade op na overstromingen in provincie Luxemburg, ook huis van Alexandro helemaal onder de modder: “Alles is kapot”

Delen van de provincie Luxemburg hebben te kampen met wateroverlast na het zware onweer van afgelopen nacht. In sommige straten stond het water zelfs meer dan een meter hoog. Onder meer Aubange en Athus werden zwaar getroffen. De hulpdiensten kregen meer dan 600 oproepen binnen. Ook het huis van Alexandro zit helemaal onder de modder. “Er is veel schade, alles

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

LIVEBLOG NEDERLAND-OOSTENRIJK. Malen verschalkt z’n eigen doelman Verbruggen, Oranje al vroeg op achterstand

Onze noorderburen kijken in hun laatste groepswedstrijd Oostenrijk in de ogen. Nederland is intussen zeker van een plekje in de achtste finales van het EK. Maar Oranje wil zich ongetwijfeld kronen tot groepswinnaar, daarvoor rekent het alvast op aanvaller Memphis Depay. “Zonder een goede Memphis zal het moeilijk zijn om ver te komen”, vertelde Koeman op de persconferentie.

Lees meer »

Man loopt brandwonde op bij bluspoging van uitslaande brand in veranda

In de Aartrijkestraat in Torhout brak donderdag even voor 12 uur een uitslaande brand uit in een veranda, aanpalend aan een woonhuis. Een man probeerde het vuur zelf nog te blussen, maar liep daarbij een brandwonde en een rookvergiftiging op. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer bluste daarna het vuur.
The post Man loopt brandwonde op bij

Lees meer »

Alpe­cin-Deceuninck-manager Philip Roodhooft stelt gerust na val Philipsen: “Hij heeft niks gebroken”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld”

Een 23-jarige jonge moeder uit Oudenburg staat voor de strafrechter omdat ze haar vier maanden oude dochtertje een hersenletsel schudde. “Ze leerden me tot tien te tellen als ik gefrustreerd was. Dat heb ik toen ook gedaan, maar ze stopte niet met huilen”, sprak de jonge moeder. Opvallend: omdat een deskundige liefst drie jaar wachtte met zijn verslag, werd ‘slechts’

Lees meer »