Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor: “Bang? Neen! Waarom zou ik?”

Toen de Kortrijkse school Athena Campus Ter Bruyninge aan de Motoclub Blue Angels vroeg om voor een groep jongeren met een beperking een motorritje te organiseren, aarzelden ze geen seconde. Een twintigtal jongeren durfde het aan om mee te rijden.

Elk schooljaar organiseert de school Athena Campus Ter Bruyninge vlak voor de grote vakantie enkele projectdagen. Campus Ter Bruyninge biedt aangepast zorgonderwijs aan jongeren van 13 tot 21 jaar die het niet zo makkelijk hebben om op een klassieke manier les te volgen. De campus heeft ook een opleiding voor blinden en slechtzienden. Een van de projectdagen was met een speciale verrassing voor de jongeren: een motorrit met een heuse motorclub. “We hebben vorige keren een bokswedstrijd georganiseerd met Delfine Persoon in de Boxingring Lichtervelde en trokken ook al naar Transfo Zwevegem om het touwenparcours te doen”, vertelt docent eerste jaar metaal en hout Diego Tommelein. “Ze zijn dan altijd uitgelaten en tevreden dat ze het gedaan en gekund hebben. We proberen hun grenzen te verleggen zonder dat ze er erg in hebben.”

Voor de projectdag werd gekozen voor een motorrit en de school deed een aanvraag bij MC Blue Angels. “Zulke ritten doen we niet veel, maar we hebben geen seconde getwijfeld”, zegt secretaris Nikolaas Vlaeminck van Blue Angels MC SouthWest, die hun thuisbasis hebben in Roeselare.

Zorgen voor veiligheid

De motorclub lanceerde een oproep naar alle bevriende motorclubs en raakte snel aan een dertigtal motorrijders die wilden meedoen. De zware motoren konden dus hun intrede doen in de school. Voor hen ook een verrassing want ze kregen een ontbijtje aangeboden met chocolademelk en kraakverse croissants en ontbijtkoeken. “Leuk, heel leuk en we hadden tijdens het oprijden ook veel bekijks”, zegt baancaptain Giovanni.

Voor Diavy was het de eerste keer. “Ik ben niet bang. Waarom zou ik bang moeten zijn”, zegt hij stoer. Micaëlla was er ook gerust in.

“Er komt wel nog één en ander bij kijken voor de veiligheid”, zegt Nikolaas. “De kinderen moeten schoenen dragen die hoog om de enkels komen en een lange broek aanhebben, anders kunnen ze gewond raken door de uitlaat. Ze moeten ook een vest of T-shirt of trui aanhebben met lange mouwen en allemaal een helm dragen. Elk van ons had een reservehelm mee.”

Wie op welke motor zou mogen zitten, maakte niet zo veel uit voor sommigen. Andere kinderen reserveerden snel hun plaats. “Alles is wel vlot verlopen: kwestie van overeenkomen om eens van plaats te wisselen”, aldus Diego Tommelein.

Stoppen voor een ijsje

Na het ontbijt met de jongeren en de laatste kledijtips en inspectie vertrok de groep voor een rit van een uur doorheen de regio Kortrijk om tegen de middag terug op school aan te komen. “Veilig vertrekken is de boodschap, er zijn twee motoren die voorrijden en de baan afzetten tot de colonne op de grote baan is”, zegt baankapitein Giovanni. “Achteraan rijden wij mee met een wagen voor de kinderen die niet meer willen of het moe zijn of misschien bang worden”, zegt Diego Tommelein.

Leuk detail: stoere Diavy zat achter op een snelle moto, maar had het middel van de motorrijder stevig vast met gekruiste handen. “We doen een rit van zo’n 40 kilometer langs onder meer het kanaal Bossuit-Kortrijk via Zwevegem en terug langs binnenwegen. We hebben wel nog een verrassingsstop voor de kinderen op enkele honderden meter van hun school: we stoppen even aan de Spar aan de Pottelberg voor een ijsje.”

De MC Blue Angels werd gesticht in 1978 in Herzele, maar de leden wisten niet dat er al in 1963 een motorclub Blue Angels bestond in Schotland en sinds 1970 een in Engeland. In 1992 bracht de Schotse MC een bezoek aan Herzele om hun collega’s te ontmoeten. De twee groepen sloten een akkoord dezelfde kleuren te dragen en zo werd de Blue Angels een internationale club. Intussen zijn er behalve de afdelingen in Schotland, Engeland en Spanje ook afdelingen in België: onder meer in Gent, Antwerpen en Roeselare.

The post Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor: “Bang? Neen! Waarom zou ik?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

“De Romeo’s mochten alles, wij mochten geen andere acteerjobs aannemen”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Christina (45) opent bistro La Tyna in Roksem: “Thuisgevoel creëren”

Zaterdag 22 juni opende Cristina-Adriana Istrate (45) samen met haar vriend Tommy bistro La Tyna. “Ik hoop dat mijn klanten zich hier thuis voelen, want het sociale contact is heel belangrijk, zeker voor wie al ietsje ouder is”, vertelt Cristina, die door haar vrienden Tyna wordt genoemd.
The post Christina (45) opent bistro La Tyna in Roksem: “Thuisgevoel creëren”

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven ‘De Morgen’ en ‘De Standaard’ vandaag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.
The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger

Lees meer »

LIVEBLOG NEDERLAND-OOSTENRIJK (18u). Kronen Nederlanders zich tot groepswinnaar in groep D?

Onze noorderburen kijken in hun laatste groepswedstrijd Oostenrijk in de ogen. Nederland is intussen zeker van een plekje in de achtste finales van het EK. Maar Oranje wil zich ongetwijfeld kronen tot groepswinnaar, daarvoor rekent het alvast op aanvaller Memphis Depay. “Zonder een goede Memphis zal het moeilijk zijn om ver te komen”, vertelde Koeman op de persconferentie.

Lees meer »

Ebbe De Vlaeminck tekent eerste profcontract bij KV Kortrijk: “Mijn droom wordt werkelijkheid”

Ebbe De Vlaeminck (18) heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend bij KV Kortrijk. Afgelopen seizoen zat hij nagenoeg elke wedstrijd op de bank van de eerste ploeg. De jonge doelman heeft nu zijn eerste profcontract op zak en mag volgend seizoen dus weer de concurrentie aangaan met ervaren rotten Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
The post Ebbe De Vlaeminck

Lees meer »

Opblaasbootje met 350 kilo coke: Nederlander (31) betrapt en probeert zwemmend te vluchten

Een Nederlandse drugscrimineel is maandag gearresteerd in het Britse Suffolk nadat hij werd betrapt op het smokkelen van 350 kilo cocaïne met een opblaasbootje. De drugs hadden een straatwaarde van 37 miljoen pond, omgerekend bijna 44 miljoen euro. De 31-jarige Nederlander probeerde volgens de Britse veiligheidsdienst nog te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar werd uiteindelijk toch gevat.

Lees meer »

Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken

In de Smissestraat in Klerken zijn twee auto’s zwaar beschadigd geraakt bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Vooral de Volkswagen Tiguan van M.W. (41) is zwaar geraakt. “Ik vrees dat dit onherstelbaar is”, zucht ze.
The post Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De dug-out dient intact te blijven”: onze chef voetbal waarschuwt voor een tweede Kroatië-scenario

Eerste, tweede, derde of… een afgang, negentien maanden na het echec op het WK. Wat wordt het vanavond? “Geen enkel excuus rechtvaardigt een vroegtijdige exit. Oekraïne mag hoe dan ook geen tweede Kroatië worden”, aldus onze chef voetbal Niels Poissonnier, die ook al eens kijkt naar het mogelijk verdere EK-pad van de Duivels. “Als tweede in de groep beland je

Lees meer »

Seizoensfinale van ‘Familie’ is grote reünie van oude bekenden: “Stiekem zou ik Rita graag nog eens zien hervallen”

In de finaleweek van ‘Familie’ vervullen vijf oude bekenden ‘de grootste droom van de bomma’. Onder andere (zatte) Rita, gespeeld door Jacky Lafon, maakt haar rentree in de soap voor een reünie met de familie Van de Bossche. Onze reporter volgde de emotionele draaidagen vanop de eerste rij. “We kwamen maar niet overeen over de verhaallijn”, aldus Jacky Lafon.

Lees meer »