Kiwanis Club Oostende Noordzee 50 jaar actief

Kiwanis Club Oostende Noordzee, een van de 16 serviceclubs in Oostende, vierde vorig weekend haar halve eeuw maatschappelijk engagement in onze stad. “De sociale actie is voor de club de enige echte bestaansreden en is tevens de motor van de club”, aldus voorzitter Ruben Pannecoucke. En daar staat de strijd tegen kinder- en dus ook kansarmoede centraal.

In september 1972 staken op initiatief van André Delrue een 12-tal Oostendenaren de koppen bijeen in hotel Ter Streep om de Kiwanis club Oostende Noordzee op te starten. In de kortste keren werd het minimum quotum van 15 leden bereikt. In december 1973 werd de club ‘gecharterd’ als volwaardig lid van Kiwanis International. Het volgende werkjaar telde de Club al 20 leden. Een aantal dat gestaag aandikte tot 34 leden bij de 25-jarige viering van Kiwanis Oostende Noordzee in 1998.

Paashazen

Via diverse fundraising-initiatieven: concerten, golftornooien en de verkoop van goederen, kon de Club de financiële en materiële nood helpen lenigen van senioren in penibele levensomstandigheden. Naast de kerst- en voedselpakketten bleek ook de jaarlijkse paashazenactie al snel een belangrijke fundraiser voor de Club. Ook al ruilde die al rap zijn pluche vacht voor de meer verteerbare chocolade versie. En Kiwanisleden boden ook mobiele ondersteuning bij de jaarlijkse uitjes van de residenten van het RVT Ponton.

Kinderen

Eind 20ste eeuw heroriënteerde Kiwanis Club Oostende Noodzee haar sociale actie meer en meer op kinderen in crisissituaties onder het motto ‘Serving the children of the world’. “Een hele opdracht, maar niemand zal kunnen ontkennen dat deze doelgroep onze constante en nimmer aflatende aandacht vergt”, aldus Hubert Rubbens, pr en communicator van de Club, die al drie hulpgoederenkonvooien naar Oekraïne organiseerde en begeleidde. “Initiatieven die door de mazen van het officiële subsidiëringsnet vallen, proberen wij bij te staan. Vooral daar doet onze Club de nodige inspanningen om tussen te komen in de meerkosten voor extra initiatieven ter zake. Het Koninklijk Werk IBIS, Dagcentrum De Takel, Arktos, OKIDOO of Koester en nog tal van andere door ons gesteunde initiatieven zijn schoolvoorbeelden dienen van deze werkwijze.”

Kansarmoede

De laatste jaren gaat de aandacht van de Club in het bijzonder naar de kansarmoede in onze stad, en de meedogenloze impact hiervan op kinderen. “Wij bevechten die kansarmoede niet alleen, want die strijd vergt een gezamenlijk aanpak van alle serviceclubs in onze stad. Via steun aan relatief kleine en meestal lokale initiatieven, zet onze Club enkele bescheiden passen in die richting”, voegt Hubert er nog aan toe.

“De strijd tegen kansarmoede behoort tot het DNA van onze club”

“Kansarmoede gaat niet alleen om centen, maar wordt door Kiwanis Oostende Noordzee ook in de diepte en de breedte aangepakt”, vult voorzitter Ruben Pannecoucke aan. “Er wordt geïnvesteerd in langetermijnprojecten die àlle kinderen vooruit helpen, ongeacht hun afkomst of actuele slaagkans. Zo pakten we al in een project voor alle scholen het probleem van de dyslexie aan.”

Vlotte leesstart

In het afgelopen jaar werd dan weer het project Fonemi uitgerold naar alle derde kleuterklassen en eerste leerjaren van alle Oostendse scholengroepen. I. s. m. Vives Hogeschool konden we bij meer dan 1.500 kinderen op een doordachte en speelse wijze hun fonemisch vermogen verbeteren voor een vlottere leesstart. Geen overbodige luxe in onze multiculturele stad.

“De strijd tegen kansarmoede, behoort al 50 jaar tot het DNA van onze Club en moet de essentiële opdracht van Kiwanis Club Oostende Noordzee blijven”, aldus de voorzitter. En hij besluit: “De sociale actie is voor de Club de enige echte bestaansreden en is tevens de motor van de Club. Maar zonder de vriendschap tussen de leden en hun familie en het respect voor ieders idee en persoon zou de Club niet kunnen bestaan. Dankzij de onbaatzuchtige inzet van alle leden in het verleden en nu, kunnen diverse organisaties, verenigingen of individuele personen rekenen op de aandacht en steun van Kiwanis Club Oostende Noordzee.”

The post Kiwanis Club Oostende Noordzee 50 jaar actief is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen boven voor mama van Tristan uit Passendale

Een 7-jarige jongen van een school uit Antwerpen is gisteren verdronken in een zwemvijver van recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten tijdens een schooluitstap. Het ongeval roept pijnlijke herinneringen op aan Tristan Siegmund uit Passendale die begin juli 2017 verdronk in een recreatievijver in het Nederlandse Chaam.
The post Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen

Lees meer »

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

Kostprijs is vaak bepalend voor behandeling ADHD

De helft van de artsen schrijft vaak niet de meest geschikte ADHD-behandeling voor vanwege beperkingen in de terugbetalingsregeling. Dat blijkt uit een bevraging door het socialistische ziekenfonds Solidaris en het kennis- en expertisecentrum ADHD Centrum ZitStil bij Vlaamse kinderpsychiaters en pediaters, waarover De Morgen dinsdag bericht.

Lees meer »

Hoe verlopen de Franse parlementsverkiezingen vandaag?

Frankrijk trekt vandaag naar de stembus voor de eerste ronde van de vervroegde parlementsverkiezingen. Drie grote blokken strijden in de hoop om na de tweede ronde het land te leiden: Rassemblement National (uiterst rechts), Nouveau Front Populaire (links en uiterst links) en daartussenin Ensemble van president Macron.

Lees meer »

Het eerste grote gesprek met juwelier die overvaller doodschoot en nu vrijgesproken werd: “Ik dacht aan opgeven. Maar de mensen zeiden dat ik dat niet mocht pikken”

Meer dan zes jaar heeft hij er op moeten wachten, maar juwelier Filip Moens (56) uit Oostakker is over de hele lijn vrijgesproken voor het doodschieten van een vluchtende overvaller. “Toch is er geen enkele reden om feest te vieren”, zegt Moens in een uitgebreid gesprek aan HLN. “Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Lees meer »

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaarbegin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Dat schrijven De Tijd, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag op basis van cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Pluspunt voor de consument: de

Lees meer »