Familie Goethals kijkt uit naar atletiekmeeting in eigen club: “Later doen we samen veldlopen”

Komend weekend is er een tweedaagse meeting bij AC Hoppeland. Ten huize Goethals zijn er drie leden bij de Poperingse atletiekclub aangesloten. Papa Tijs en de tweeling Jelle en Tiebe willen zich tonen voor eigen volk.

Tweeling Jelle en Tiebe Goethals zijn 12 jaar en sloten deze week hun lager onderwijs af in De Kastanje in Proven. Tiebe is enkele minuten ouder dan Jelle. Vader Tijs (40) is afkomstig uit Ruddervoorde en werkt voor stad Poperinge als stadsarchivaris. Samen met mama Liesbet wonen ze in Poperinge. In hun vrije tijd delen de drie mannen des huizes dezelfde passie voor atletiek.

Jelle en Tiebe, zijn jullie samen aan atletiek begonnen?

Jelle: “In 2017, toen we allebei vijf jaar waren, zijn we gestart bij de kangoeroes van AC Hoppeland, dat toen nog Flac Hoppeland heette.”

Tiebe: “Daarvoor deden we al aan canicross. Dat is lopen met een hond. Papa deed dat ook.”

Jelle: “Vorig jaar werd ik nog Vlaams kampioen canicross. De hond waarmee ik liep, is helaas overleden.”

Ben jij al langer bezig met atletiek Tijs?

Tijs: “Neen, het sporten was een late roeping. In 2011 begon ik met canicross en in 2016 sloot ik me aan bij de Poperingse atletiekclub.”

Trainen jullie vaak?

Jelle: “Meestal een drietal keer per week. Tiebe en ik zijn vaak samen. We zitten in dezelfde klas en trainen ook bij dezelfde groep: de miniemen.”

Tiebe: “Onze trainers zijn Kristof Baes, Sandra Staessen en Michel Maes.”

Tijs: “We trekken er soms ook met ons drieën opuit voor een training. Voorlopig kan ik nog mee, maar op termijn zal dat wellicht niet meer zo zijn.” (lacht)

In welke disciplines zijn jullie gespecialiseerd?

Jelle: “Ik heb een voorkeur voor de langere afstanden en doe ook werp -en springnummers. Naast de piste, doe ik regelmatig een stratenloop mee.”

Tiebe: “Bij mij is het gelijkaardig. Ik ben iets sterker in de kortere afstanden dan mijn broer.”

Tijs: “Mijn specialisatie is alles tussen de 800 meter en de twee mijl.”

“Jelle en Tiebe zullen gemotiveerd zijn om mijn persoonlijke records aan te vallen”

Gebeurt het soms dat ze jullie niet uit elkaar kunnen houden?

Jelle: “Inderdaad, dat is soms een beetje vervelend. Bovendien worden we regelmatig door de speaker ‘de broertjes’ genoemd. We hebben liever dat ze ons apart vernoemen.”

Tiebe: “Toen Jelle eens niet meedeed aan een wedstrijd, riepen er mensen ‘Komaan Jelle’. Jelle zat die dag jammer genoeg ziek thuis. In de wedstrijden is het niet evident om ons uit elkaar te houden. We dragen dan hetzelfde wedstrijdshirt. Op training kiezen we altijd voor een andere ouftit.”

Zijn jullie elkaars grootste supporters?

Tijs: “Zij supporteren voor mij en ik voor hen, maar onderling ligt het iets moeilijker. Ze hebben uiteraard een uitstekende band, maar ze lopen ook vaak tegen elkaar.”

Komend weekend doen jullie mee aan de meeting in eigen stad. Aan welke nummers neem je deel?

Tiebe: “Ik doe mee aan drie nummers: de 80 meter, het verspringen en de 1.000 meter.”

Jelle: “Naast die drie doe ik er ook nog het kogelstoten bij. Ik hoop het kogelstoten te winnen en een PR te lopen op de 1.000 meter. Ik zou graag onder de 3’40” duiken.”

Tijs: “De jongens komen zaterdag in actie en ik ben zondag aan de beurt. Dan zal ik de twee mijl meedoen bij de masters. Ik hoop op een overwinning.”

Droom je ervan om samen een wedstrijd te lopen met je zonen, Tijs?

Tijs: “Absoluut. Jelle en Tiebe doen ook graag veldlopen. Over enkele jaren zijn ze junior en dan kunnen we samen aan de start verschijnen. Voorts denk ik dat ze gemotiveerd zullen zijn om mijn persoonlijke records aan te vallen.”

Hebben jullie nog andere passies dan atletiek?

Jelle: “Ik ben een grote koersfan. Mijn favoriete ploeg is Tour de Tietema, van YouTuber Bas Tietema. Ik gaf er dit schooljaar zelfs een spreekbeurt over. Ook de Tour de France wordt een hoogtepunt voor mij.”

Tiebe: “Ik volg de koers ook op de voet. Het is een mooie sport om te volgen.”

Info: Hoppeland Open Kermismeeting op zaterdag 29 en zondag 30 juni.

The post Familie Goethals kijkt uit naar atletiekmeeting in eigen club: “Later doen we samen veldlopen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leerlingen Antwerpse school drie uur vast in file op E34: “Maar picknicken op de snelweg was ook onvergetelijke ervaring”

De leerlingen van het tweede en derde leerjaar van basisschool De Dobbelsteen uit Linkeroever hadden hun schoolreis naar zee wel anders voorgesteld. De bus met 57 kinderen strandde dinsdagochtend in een file op de E34 in Sint-Gillis-Waas en zat daar meer dan 3 uur vast. “We zijn gelukkig nog in het recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas geraakt”, zegt directrice Jana

Lees meer »

Kostprijs is vaak bepalend voor behandeling ADHD

De helft van de artsen schrijft vaak niet de meest geschikte ADHD-behandeling voor vanwege beperkingen in de terugbetalingsregeling. Dat blijkt uit een bevraging door het socialistische ziekenfonds Solidaris en het kennis- en expertisecentrum ADHD Centrum ZitStil bij Vlaamse kinderpsychiaters en pediaters, waarover De Morgen dinsdag bericht.

Lees meer »

Feestelijke opening van Wijn aan Zee in Nieuwpoort: “Met onze ervaring als sommeliers weten we precies wat de klanten zoeken”

Dit weekend was het feest in Nieuwpoort: de officiële opening van de nieuwe Wijn aan Zee winkel werd gevierd. Na de afbraak van de oude zaak, zijn sommeliers Karim Vliegen (53) en Joke Dierickx (48) verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Albert I laan 49, strategisch gelegen tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad.
The post Feestelijke opening van Wijn aan

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“België, dat is een land op retour”: Nederlandse pers maakt ‘horrorkabinet Oranje’ af, maar ziet derby in achtste finale nog wel zitten

Ondanks de pijnlijke en in de Nederlandse media fel bekritiseerde 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk zit het EK voetbal voor Oranje er nog niet op. Als een van de ‘beste nummers drie’ mag Nederland naar de achtste finales. Daarin wacht een duel met Engeland of een duel met de winnaar van de groep met België. Een Derby der Lage Landen ligt

Lees meer »

‘Horrorkabinet Oranje’ afgemaakt in Nederlandse pers: “Een drama. Nog nooit gezien in heel m’n leven”

En of de opdoffer van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk (2-3) op het EK voetbal hard binnenkwam bij onze noorderburen. In de media wordt Oranje helemaal met de grond gelijk gemaakt. Naast bondscoach Koeman krijgt vooral PSV’er Joey Veerman er wel erg hard van langs. “De ‘Paling-Pirlo’ maakte er weer een persiflage op een topvoetballer van.”

Lees meer »