Expo ‘Ensors Denkbeeldige paradijs’ in de Oostendse Venetiaanse Gaanderijen geopend

Iedere Ensortentoonstelling tijdens dit jubileumjaar 75 jaar na zijn dood belicht andere aspecten uit het leven en werk van de veelzijdige Oostendse meester. Zijn geboortestad herschiep hij op papier en doek tot zijn denkbeeldig paradijs.

Het is meteen een van de laatste expo’s over de Oostendse meester in zijn geboortestad tijdens het lopende Ensorjaar. In het najaar neemt Antwerpen het penseel over inzake nog een paar kunsttentoonstellingen over deze schilder.

Ensor die een leven lang in Oostende heeft gewoond en de stad zag evolueren van vestingstad tot een van de meest mondaine kuuroorden van West-Europa inspireerde zich aan de zee, stads- en natuurlandschapen en monumenten zonder de dwingende noodzaak om die erg realistisch te tekenen, te etsen of te schilderen. Zijn stadsbeelden zijn topografisch vaak erg vaag of onnauwkeurig. Een correcte weergave was niet zijn eerste bekommernis. Omwille van de techniek zelf zijn veel van zijn etsen die hij later ook op doek overbrengt trouwens in spiegelbeeld. “De wijze waarop Oostende, de zee, de duinen, de polders Ensor inspireren tot mysterieuze, feestelijke en idyllische beelden, sluit nauw aan bij de superlatieven die hij ook in zijn vele teksten gebruikt om de lof over zijn geboortestad te bezingen”, aldus curator Herwig Todts.

Activist

De diverse thema’s die in de expo aan bod komen, zijn ‘De coloristen aan zee’, ‘Oostendse types’, ‘Oostende in de belle époque door de ogen van Félicien Rops, Léon Spillaert en Alice Frey’, ‘Un bon coin chez moi’, ‘Denkbeeldig paradijs’ en ‘Ensor als activist’.

De publicatie van uitgeverij Tijdgeest in Gent ‘Oostende. Ensors denkbeeldige paradijs’ begeleidt de tentoonstelling en is ook van Ensorspecialist Herwig Todts. De erg geslaagde scenografie en productiecoördinatie is van Pièce Montée.

Er zijn interactieve rondleidingen voor minder mobiele bezoekers, voor blinden en slechtzienden, gezinnen, … en gidsbeurten voor groepen.

De tentoonstelling, een organisatie van de dienst Cultuur van de stad, die nu zaterdag 29 juni start, loopt tot e.m. 27 oktober. Gesloten op maandag. Alle info en tickets: www.oostende.be/ensor

The post Expo ‘Ensors Denkbeeldige paradijs’ in de Oostendse Venetiaanse Gaanderijen geopend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Juwelier Filip (56) na zes jaar vrijgesproken voor doodschieten van vluchtende overvaller: “Hij handelde uit een macht waaraan hij niet kon weerstaan”

Zes jaar geleden schoot hij in shock een vluchtende overvaller neer die voor een half miljoen euro aan juwelen had gestolen. Vandaag werd de Gentse juwelier Filip Moens (56) door het hof van beroep in Gent vrijgesproken. De juwelier reageert in een eerste korte reactie opgelucht. “Maar eigenlijk zijn er in deze zaak alleen maar verliezers.”

Lees meer »

NMBS-dubbeldekstreinen krijgen 40-tal stopcontacten per rijtuig

De M6-dubbeldeksrijtuigen van de NMBS krijgen een verregaande onderhoudsbeurt. Daarbij wordt ook de uitrusting van de treinen gemoderniseerd, voor meer comfort voor de reiziger. Zo zullen de rijtuigen in de toekomst in plaats van zes, een veertigtal stopcontacten tellen, zegt de openbaarvervoersmaatschappij dinsdag in een persbericht.

Lees meer »

Vijftien jaar geleden moest Anita haar dochter Yasmine afgeven: “Ze heeft nooit gezegd dat ze het leven niet meer aankon”

Voor Walter (86) en Anita Rens (83) is het vandaag geen dag als alle andere. Het is precies 15 jaar geleden dat hun jongste dochter Hilde, zoals zangeres Yasmine echt heette, uit het leven stapte. De tijd heelt beslist niet alle wonden. “Over Hilde praten blijft erg emotioneel. Ik ben daar dan dagen niet goed van”, laat Anita ons weten.

Lees meer »

Een van hen lijkt zelfs een jonge, viriele versie van Biden: twee gouverneurs zouden weleens nieuwe presidentskandidaat kunnen worden

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

“Kerel reed met vorkheftruck onze living binnen”: man richt ravage aan in bedrijf van Dirk (59) uit Menen

Van het feestgedruis naar de opkuis. Het weekend van Dirk Robaey (59) werd abrupt onderbroken nadat een onbekende volledig los ging in zijn bedrijf. De dader kon door de politie worden ingerekend, maar liet bij Dirk een spoor van vernieling na. “Eerder dit jaar vierden we ons 40-jarig bestaan, nu moet ik een vorkheftruck uit mijn living halen.”
The

Lees meer »

Tegen de trend in blinken Mohammed (10) en Miel (10) uit op de Vlaamse toetsen: “Engels heeft hij zichzelf geleerd. Nu begint hij ook aan Frans”

Nu minder dan 3% van de Vlaamse kinderen een topscore haalde op de Vlaamse toetsen, vonden wij het hoog tijd om op zoek te gaan naar die zeldzaam geworden bollebozen. Wat maakt dat zij wel topprestaties neerzetten, tegen de trend in? “Mijn oudste dochter is slim en volgt Latijn. Maar Mohammed – dat is niet meer normaal.”

Lees meer »