Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op

Naar eigen zeggen had de 70-jarige Fransman Stanislas O. enkel goede bedoelingen, maar nu loopt hij toch tegen een celstraf van twintig maanden op. Hij pleegde dertien feiten van diefstal om de spullen “op te sturen naar Oekraïne.”

“Een oorlog gebruiken om je daden goed te praten, dat is onaanvaardbaar. Die mensen leden duizenden euro’s schade en moeten daar ook voor werken”, klonk het eerder al streng. Het vonnis was er ook naar. De rechter in Kortrijk veroordeelde Stanislas O. (70) tot twintig maanden cel en een boete van 400 euro voor diefstallen in Wervik, Waregem en Kortrijk.

Dat ondanks een uitgebreid excuus. Een oorlog, dus. De bejaarde Fransman had de dertien feiten – diefstallen en pogingen tot diefstal – allemaal gelinkt aan de Russische inval in Oekraïne. “Hij wilde mensen helpen en begon daarom spullen stelen om op te sturen naar Oekraïne. Raar om zeggen, hij pleegde de diefstallen voor het goede doel, niet uit geldgewin”, verduidelijkte zijn advocaat.

Haat tegenover Poetin

De man zelf gaf nog iets meer context en benadrukte zijn haat tegenover Russisch president Poetin. Hij was voor zijn verhuis naar Frankrijk een aanhanger van een politieke partij die streed diens regime. Goed tien jaar terug ontmoette hij een nieuwe geliefde die de Oekraïense nationaliteit heeft.

Toen de Russen Oekraïne binnenvielen, brak het hart van O. “Ik kan er moeilijk over praten. Mijn vrouw treurt, die bombardementen, het is echt lastig. Mijn hoop is nog altijd om naar Oekraïne te trekken en daar aan het front te helpen, met bijvoorbeeld vrachtwagens repareren”, klonk het met de tranen in de ogen.

Niet onbelangrijk detail

De rechter merkte wel fijntjes op dat hij al in 2021 begon te stelen – de oorlog startte pas in februari 2022. Bovendien werd hij al vijf keer veroordeeld in ons land. De personen die spullen gestolen werden uit hun garage of tuinhuis moet hij alles samen voorlopig een schadevergoeding van 4.399 euro betalen. (JDr)

The post Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw te zien in de bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

Maggie duikt in het idyllische water bij Tenerife, maar wordt geconfronteerd met de harde realiteit: “Meer plastic dan vissen”

Maggie Seida dook tijdens een reis naar Tenerife in het “blauwe, glinsterende” water voor de kust van het Spaanse eiland, maar kwam zo in een heel wat mindere idyllische wereld terecht. de Amerikaanse mariene bioloog kon geen meter zwemmen zonder verstrikt te raken in weggegooid plastic en andere rommel. “Meer plastic dan vissen”, schrijft ze op Instagram.

Lees meer »

Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer”

In het AZ Delta Rumbeke is Franky Vermeulen (63) overleden. Hij was erebrandweerman van de brandweer Moorslede en lid van wandelvoetbalploeg Old Stars SV Moorslede. Franky was de echtgenoot van Greta Debrauwer en woonde in de Emiel Jacqueslaan.
The post Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer” appeared

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »