Welkom in tuin van Geneviève in Doomkerke tijdens Open Tuinendag

Geneviève van Pottelsberghe en haar dochter Marie Stevens, uit de Bruggesteenweg 82 in Doomkerke, runnen al 26 jaar het kasteeldomein Reedpool. Een domein met een natuurlijke landschapstuin van 4 ha en een retro-kasteel in Engelse cottagestijl uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Op zondag 30 juni krijg je als bezoeker een kijk achter de fauna en flora van een ecologische klimaattuin.

De tuin van kasteeldomein Reedpool bestaat eigenlijk al 75 jaar en is deels een creatie van architect ’t Hooft. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gaat het hier niet om een afgelikte showtuin. “Onze tuin oogt misschien iets minder verzorgd, maar ik hou van een echt natuurlijke tuin”, legt Geneviève uit. “Je zal hier minstens 300 inheemse ‘wilde’ plantensoorten vinden, een groentetuin met warmoes en kardoen, wandelpaadjes, een wadi en poeltjes. Niet zozeer een bloementuin, maar een landschapstuin die goed aansluit bij de omgeving. Voor mij bestaat er geen onkruid, wel ongewenste kruiden die manueel verwijderd worden. Een rietveld zorgt voor een natuurlijk zuiveringssysteem voor afvalwater.”

Kunst in de tuin

Reedpool ligt in een park van maar liefst 15 hectare, te midden van drie natuurreservaten. Onder meer het Bulskampveld en de Vorte Bossen liggen vlakbij. Dat maakt de omgeving ideaal voor natuur-, wandel- en fietsliefhebbers. De nabije bossen van Beernem zijn zowat het grootste aaneengesloten stuk bos in Vlaanderen. “Vermits het domein zo groot is, kun je er makkelijk in verdwalen”, zegt Geneviève. “Vandaar dat ik op 30 juni voor enkele gidsen zorg die bezoekers kunnen begeleiden met wat uitleg over onze familie en de historiek van het domein. In de tuin is er ook een tijdelijke beeldententoonstelling van de Belgische kunstenares Gudrun De Vlam.”

De fifties

Het landhuis zelf is niet te bezoeken, maar in het cafetaria kun je toch al de sfeer van de fifties proeven met retro-meubilair. “De dreigende klimaatverandering heeft tijdens de jongste verkiezingen niet zo’n rol gespeeld”, meent Geneviève. “Maar als we met z’n allen iets ecologischer zouden omspringen met onze tuin, werken we in ieder geval aan een betere toekomst.”

Open Tuinen Dag, op zondag 30 juni van 10 tot 17 uur in kasteeldomein Reedpool, Bruggesteenweg 82 in Ruiselede (Doomkerke). Info: 0497 63 15 75 of [email protected].

The post Welkom in tuin van Geneviève in Doomkerke tijdens Open Tuinendag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koopweekend in Brugge met meer dan zestig nieuwe adresjes: “Kom ze allemaal ontdekken!”

Van vrijdag 28 juni tot en met maandag 1 juli organiseert het Brugs Handelscentrum (BHC) opnieuw een koopweekend met heel wat animatie in het kernwinkelgebied. “Sedert medio 2023 zijn er meer dan zestig nieuwe zaken bijgekomen”, weet voorzitter Dirk Vanhegen.
The post Koopweekend in Brugge met meer dan zestig nieuwe adresjes: “Kom ze allemaal ontdekken!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee tieners opgepakt en aangehouden voor grijpdiefstal in Oostende

Woensdagavond, 26 juni, liep er bij Politie Oostende een melding binnen van een grijpdiefstal, waarbij twee verdachten (18 en 19 jaar) een gouden ketting losrukten bij het slachtoffer (52). Dat meldt het parket van West-Vlaanderen en Politie Oostende.
The post Twee tieners opgepakt en aangehouden voor grijpdiefstal in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Koeien zoeken naar afkoeling en baden pootje in de IJzer

Niet alleen de mensen krijgen het warm door de zomerse temperaturen, maar ook de koeien in de weiden langs de IJzer zoeken afkoeling. Zoals hier in Pollinkhove bij Lo-Reninge. Enkele koeien lieten er zich verleiden om pootje te baden in de rivier. Het is alvast een mooi beeld.
The post Koeien zoeken naar afkoeling en baden pootje in de

Lees meer »

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaarbegin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Dat schrijven De Tijd, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag op basis van cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Pluspunt voor de consument: de

Lees meer »

Vervoersdienst Nestor breidt uit met een riksja: “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen”

Wie minder mobiel is, kon bij de Buurthulp Nestor Poperinge al een beroep doen op vrijwilligersvervoer of taxicheques. “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen, schakelen we nu een riksja in. Op de elektrische fiets is plaats voor twee passagiers”, zegt Rebecca Vandemaele, coördinator bij Nestor.
The post Vervoersdienst Nestor breidt uit met een

Lees meer »