Stadsbestuur Oostende vraagt extra subsidies voor restauratie Thermae Palace Hotel: “De brokken vallen eraf, de tijd dringt”

Het Oostendse schepencollege heeft een brief geschreven naar formateur Matthias Diependaele om meer centen te vragen voor de restauratie van het Thermae Palace dossier. Er werd een bedrag van 12 miljoen euro toegezegd, maar dat is volgens het schepencollege niet genoeg.

In de huidige plannen werd een residentieel project opgenomen om de restauratie betalen, maar daar is weinig draagvlak voor bij de Oostendenaars. Eén ding is alvast duidelijk. De tijd begint te dringen. “De brokken vallen er af”, zegt burgemeester Bart Tommelein

Extra zitting

Het schepencollege in Oostende hield maandag een extra zitting om een brief goed te keuren die vertrokken is naar de formateur van de nieuwe Vlaamse regering. Het schepencollege vraagt enerzijds om snel duidelijk te geven over een verhuis van Mu.ZEE naar Thermae Palace Hotel.

“Dit vormt een cruciaal onderdeel van het door PMV opgestelde financieel plan, en is dan ook essentieel voor de oprichting van de projectvennootschap en het welslagen van het project.” Volgens de stad was er een principieel akkoord. In het parlement zei de minister-president echter dat hij twijfels had over de praktische haalbaarheid van een verhuis. De stad wil nu graag duidelijkheid over wat de Vlaamse Overheid zal beslissing.

Meer geld

De stad vraagt tegelijkertijd om meer geld vrij te maken voor de restauratie van de historische site. “Het spreekt voor zich dat de vraag naar bijkomende subsidiëring des te luider zal klinken indien het engagement van Mu.ZEE om naar het Thermae Palace te verhuizen onverhoopt niet zou kunnen worden bekomen.”

De stad geeft ondertussen zelf aan dat veel Oostendenaars het plan om een residentie te voorzien op de huidige parking van de site niet genegen zijn. “Er is een bepaalde verontwaardiging over het relatief lage bedrag van 12 miljoen euro aan subsidies dat op heden is voorzien terwijl de werkelijke renovatie- en restauratiekosten een veelvoud van dat bedrag uitmaken.”

Discussie

De brief was voer voor een uitvoerige discussie op de gemeenteraad. Volgens oppositiepartij Vooruit maakt het stadsbestuur een bocht in dit dossier door nu extra geld te vragen. Maar dat ontkent schepen Björn Anseeuw. “We zijn consequent in wat we hier beslist hebben in de gemeenteraad. We hebben altijd gezegd, dat we er geen probleem mee hebben om het nieuwbouwvolume te schrappen mochten er extra middelen ter beschikking zijn. Dat zou het makkelijkste zijn voor ons. Het is een belangrijk dossier voor de stad Oostende en daarom maken we de formateur er nu attent op.”

Tijdens de discussie werd alvast één iets duidelijk. De tijd dringt. “Er zijn opnieuw brokstukken van het gebouw gevallen”, liet burgemeester Bart Tommelein zich ontvallen. Ik heb een burgemeestersbesluit genomen om die te laten verwijderen, maar zelfs dat mocht eigenlijk niet van het Agentschap Erfgoed”, zegt Bart Tommelein.

Volgens de burgemeester komt het monument in een steeds slechtere staat. Hij ziet vooral een oplossing in extra middelen om de restauratie te kunnen starten. “Er is een duidelijke overeenkomst dat residenties kunnen weggenomen worden als er bijkomende middelen zijn. Wij willen, net omdat er weinig animo is voor een residentieel project, alles op alles te zetten om te kijken of er financiële middelen kunnen vrijgemaakt worden om dit monument te redden.”

“Dit monument is geklasseerd, met een uitstraling voor gans Vlaanderen. Er moet ruimte zijn om extra middelen te vinden. Dat stond overigens al in de samenwerkingsovereenkomst. Het akkoord met Mu.ZEE moest er zijn voor augustus 2024 en de partijen hadden zich ertoe verbonden om extra middelen te vinden om het residentieel programma zo klein mogelijk te houden”, aldus Tommelein.

Kritisch

Vooruit is blij dat het stadsbestuur extra inzet op middelen van Vlaanderen, maar toont zich kritisch voor de houding van het schepencollege. “Het is interessant om te zien dat iedereen nu blijkbaar op één lijn zit dat Vlaanderen met meer geld over de brug moet komen. We zijn te veel afhankelijk van dat nieuwbouwproject. Het Vlaams Gewest moet er meer geld insteken. Dat is de logica zelve.”

“We hebben met Bourgeois voor de restauratie van De Grote Post een stuk meer gekregen. Wat het nieuwbouwproject betreft, voor ons kan dit niet op deze plaats. Er is nu een constructie met een financieel plan waar we niet over mogen spreken. Daarbij worden heel snel dividenden uitgekeerd.”

“Wij willen weten wat de renovatiekost is voor de gaanderijen zelf, los van de rest van het verhaal. We moeten deze eerst al aanpakken. Daarna kan de rest volgen. Als er extra budget nodig is dan kan daar over gesproken worden, maar sowieso niet met hoogbouw op deze site. De vraag is alleen wat de consequenties zijn van de overeenkomsten die nu al gesloten zijn?”

(LB)

The post Stadsbestuur Oostende vraagt extra subsidies voor restauratie Thermae Palace Hotel: “De brokken vallen eraf, de tijd dringt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten”

De politie van Oostende blikt tevreden terug op de eerste concertdag van Rammstein waar 47.500 Rammstein-fans hun muziekhart konden ophalen. Vandaag verwacht Oostende opnieuw eenzelfde aantal fans. De politie blikt terug op een rustige en serene eerste dag zonder noemenswaardige incidenten.
The post Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten” appeared first

Lees meer »

Ontdek alle West-Vlaamse festivals in dit handige overzicht

Neem je agenda er maar bij, want de festivalzomer is in aantocht. Al wordt het kiezen, want het aanbod in onze provincie is heel groot. Ontdek hier wat de West-Vlaamse festivalzomer in petto heeft. Van Grensrock op 28 juni tot Leffingeleuren in september.
The post Ontdek alle West-Vlaamse festivals in dit handige overzicht appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sint-Margrietfeesten te Nieuwenhove-Waregem

Tijdens het weekend van 19 tot en met 21 juli organiseert “VZW Feestcomité Nieuwenhove” opnieuw de Sint Margrietfeesten. Alle activiteiten gaan door in en rond de feesttent die geplaatst wordt op de speelkoer van de Vrije Bassisschool te Nieuwenhove.
The post Sint-Margrietfeesten te Nieuwenhove-Waregem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca

Markt 28-uitbater Alexander Leroy schenkt sinds midden december het tankbier van Cristal. En hij is niet de enige. In een jaar tijd kende Cristal een stijging van maar liefst 67 procent in de Belgische horeca.
The post “We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca appeared first on KW.be.

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »