Sociale kruidenier, fietsbieb en babytheek binnenkort onder één dak in Izegem

De stad Izegem bundelt na de zomer zijn fietsbieb, babytheek en sociale kruidenier De Stamper onder één dak. De stad vond daarvoor een geschikte locatie in het voormalige pand van Focus Brandstore langs de Roeselaarsestraat. Het initiatief krijgt de toepasselijke naam Circuliz.

“Dit wordt meer dan gewoon een verzameling van diensten”, verzekert schepen van Sociale Zaken Ann Van Essche (CD&V). “Het wordt een plek waar duurzaamheid, sociale cohesie en toegankelijkheid centraal staan. Het doel is om verschillende sociale initiatieven dichter bij de mensen te brengen en ze makkelijker bereikbaar te maken. In het bijzonder voor mensen die het (financieel) moeilijk hebben.”

De centrale locatie in de Roeselaarsestraat was dan ook een bewuste keuze. Het pand is zowel met het openbaar vervoer als me de auto, met veel parking voor de deur, uitstekend bereikbaar.

Nog verder uitbreiden

Circuliz zal in eerste instantie onderdak bieden aan de fietsbieb, babytheek en sociale kruidenier De Stamper. “Op termijn kunnen nog andere sociale initiatieven zoals de pamperbank, het Repair Café en het Rap op Stap-kantoor er een plekje krijgen. ’t Kringske en Krijo zullen er ontmoetingsmomenten organiseren”, zegt schepen Ann. “Dat samenwerkingsverband biedt tal van voordelen, zoals het efficiënter inzetten van infrastructuur, personeel en logistieke samenwerking.”

“Bovenal fungeert Circuliz als een ontmoetingsplaats waar inwoners hun netwerk kunnen versterken. Het is een plek waar we samen werken aan een duurzamere en meer verbonden gemeenschap”, besluit de schepen.

Minimum voor negen jaar

Momenteel zit er nog een pop-upinitiatief in het gebouw, maar in het verleden vonden onder andere kledingzaken Focus Brandstoren en Jo er onderdak. “Het grote voordeel is dat we hier bijna 1.000 m² ruimte hebben”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). “De kruisbestuiving die hierdoor zal ontstaan is ideaal. We huren dit pand voor een minimumperiode van negen jaar en daarna evalueren we. Op termijn komen er nog andere panden van de stad vrij, zoals de huidige bib of de academiegebouwen. Tegen dan zal dat plaatje veel duidelijker zijn, maar we zijn blij dat we de komende jaren hier al goed zitten.”

In september zal eerst de fietsbieb naar de nieuwe locatie verhuizen, daarna volgt de babytheek. “Na de voor ons drukke eindejaarsperiode zullen wij als laatste verhuizen”, zegt voorzitter Christine Vanden Avenne.

“We gaan onder andere onze keuken en diepvriezen verhuizen en zullen er in principe meer ruimte hebben dan voorheen. Deze locatie ligt ook centraler en de samenwerking met andere diensten vinden we zeker een voordeel.”

Wat er op termijn met het gebouw van De Stamper verderop in de Roeselaarsestraat zal gebeuren is nog niet beslist.

(vadu)

The post Sociale kruidenier, fietsbieb en babytheek binnenkort onder één dak in Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belcroom veroordeeld tot geldboete van 40.000 euro door vervuiling waterlopen na brand

Metaalverwerkend bedrijf Belcroom is veroordeeld tot een geldboete van 40.000 euro, waarvan de helft effectief. Na een zware brand kwam vervuild bluswater in de naburige waterlopen terecht. Volgens de rechter nam het bedrijf onvoldoende voorzorgsmaatregelen om deze milieuverontreiniging te voorkomen.
The post Belcroom veroordeeld tot geldboete van 40.000 euro door vervuiling waterlopen na brand appeared first on KW.be.

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Nieuwe parkeerverwijsborden voor nog betere parkeerervaring in Brugge

Binnenkort zullen ‘parkeerverwijsborden van de derde generatie’ op strategische invalswegen richting de publieke parkings in het centrum aan bestuurders op voorhand informatie geven over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen. De werkzaamheden starten in augustus en tegen november moet alles operationeel zijn.
The post Nieuwe parkeerverwijsborden voor nog betere parkeerervaring in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boete, rijverbod en proeven voor automobiliste met 2 promille in slaap achter stuur: “Je was murw door de alcohol, heel gevaarlijk”

Stilstaand, met draaiende motor maar met haar hoofd op de passagiersstoel in slaap. In die toestand kon een 33-jarige automobiliste uit Bavikhove (Harelbeke) in Kuurne door agenten aangetroffen worden. Ze bleek dronken en had bijna 2 promille alcohol in het bloed te hebben. “Je was murw door de alcohol”, kreeg ze alvast een stevige uitbrander van de politierechter.
The

Lees meer »

“Ongeloof en verbijstering”: onze correspondent zag wat er achter de schermen gebeurde van debat tussen Trump en Biden

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren

Na bijna tien jaar heeft Westfront Nieuwpoort een grondige inhoudelijke update gekregen. Daarbij werd de bestaande permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog volledig vernieuwd, met aangepaste technologie en nooit eerder vertoonde artefacten. Bezoekers ervaren het iconische verhaal van de onderwaterzetting vanuit een andere invalshoek.
The post Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren appeared

Lees meer »

Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Een eindwerk voor de eeuwen, dat moesten enkele leerlingen van het Ieperse VTI bouwen. Op school metsten ze een nieuwe Mariakapel die donderdag geplaatst werd naast een horecazaak. “We zullen dit later met onze kinderen en kleinkinderen kunnen bezoeken.”
The post Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Lees meer »

Op de Mercator met afscheidnemend coördinator Caroline Elias: “Mijn hart ligt bij het Ensorinstituut”

Voor Caroline Elias (60) wordt het een bijzonder einde van het schooljaar, want ze gaat met pensioen. Ze was decennialang een erg betrokken coördinator in het Ensorinstituut (GO!). “Ik zou nu een sabbatjaar moeten nemen. Maar ik ken mezelf. Ik kan moeilijk stil zitten.” Caroline sloot een bijzondere loopbaan in het onderwijs in schoonheid af met de Ensorparade.
The

Lees meer »

Tom Van Grieken mikt op 13 oktober: zo wil hij bij de lokale verkiezingen het cordon laten sneuvelen

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »