Rapport bewijst: duizenden kiezers konden ten onrechte stemmen

Experts hebben vastgesteld dat minstens 2.171 kiezers de verkeerde elektronische stembiljetten kregen bij de verkiezingen. “Het valt niet uit te sluiten dat dit een impact gehad heeft op de uiteindelijke zetelverdeling”, schrijven ze in hun verslag, dat De Standaard kon inkijken. Ook in West-Vlaanderen gebeurden er fouten.

Bij de verkiezingen op 9 juni mochten de meeste Belgen drie keer stemmen (in Brussel vier): voor het federale, het regionale en het Europese parlement. Minderjarigen en niet-Belgische Europeanen mochten alleen voor het Europees Parlement stemmen. Daar liep het herhaaldelijk fout, bleek eerder al uit anekdotische vaststellingen.

Experts hebben nu ook zwart op wit vastgesteld dat dat op grotere schaal gebeurd is. Dat staat in het verslag van het College van deskundigen dat toeziet op het correcte verloop van de elektronische verkiezingen.

Het College heeft vastgesteld dat het aantal uitgebrachte stemmen in veel stembureaus niet strookte met het aantal opgedaagde kiezers per categorie. “Slechts in een minderheid van de bureaus werden geen fouten gevonden”, schrijven ze in hun verslag.

Steekproef

De experts controleerden alle kantons in Brussel en Duitstalig België, en deden een steekproef in vijf kantons in Vlaanderen. De experts stelden vast dat in de onderzochte kantons minstens 2.171 kiezers foute stembiljetten kregen. Het gros van de fouten, bijna 1.700, werd in Brussel vastgesteld. Dat is het equivalent van 0,3 procent van de uitgebrachte stemmen in Brussel. Dat lijkt weinig, maar het kan wel bepalend geweest zijn voor het resultaat.

In de vijf Vlaamse kantons werden 399 foutieve stemmen vastgesteld, of 0,2 procent van het aantal uitgebrachte stemmen.

Impact

De conclusie van de expertencommissie is explosief: “Het College moet besluiten dat het niet uit te sluiten is dat het probleem […] een impact heeft gehad op de uiteindelijke zetelverdeling van één of meerdere verkiezingen.” Dat is koren op de molen van de partijen die het verkiezingsresultaat betwisten.

Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze berichtgeving gebracht door andere media. Gelieve steeds de juiste bron te vermelden bij deze door Belga verspreide informatie.

The post Rapport bewijst: duizenden kiezers konden ten onrechte stemmen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eric Gerets roept op om vol achter Rode Duivels te staan tegen Oekraïne: “Supporters zijn het allerbelangrijkste in het voetbal”

“Als we de Spanjaarden niet tegenkomen, is de finale haalbaar.” Aan het woord: Eric Gerets (70), met de nationale ploeg finalist op het EK in 1980. Roder dan hem maken ze Duivels niet. Door zijn hersenbloeding twaalf jaar geleden zegt hij het trager, maar met evenveel vuur. Ook op sociale media toont de held zich kwetsbaar. “Ik ga daar geen

Lees meer »

Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats

Het vroegere gemeentehuis, feestzaal De Gouden Hoorn en twee woningen in de Kapelleriestraat ruimen plaats voor appartementen in Staden. In de plaats komt een woonproject met 26 appartementen, twee handelsruimtes en een ondergrondse parking.
The post Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen uitslaande vlammen, maar daarom niet minder gevaarlijk: hoe gaan hulpdiensten tewerk bij brand als in Luikse woontoren?

Het waren spectaculaire beelden van hoe bewoners van de Luikse Kennedytoren maandagavond werden geëvacueerd met hoge brandweerladders en helikopters. Maar hoe pakken de hulpdiensten zo een brand in een torengebouw aan, welke middelen kunnen ze inzetten, en vooral: wat kan je als bewoner doen als je gevangen zit op de drieëntwintigste verdieping?

Lees meer »

LIVEBLOG NEDERLAND-OOSTENRIJK. Koeman zet Xavi Simons en Frimpong op de bank, Oranje-legioen maakt indruk in Berlijn

Onze noorderburen kijken in hun laatste groepswedstrijd Oostenrijk in de ogen. Nederland is intussen zeker van een plekje in de achtste finales van het EK. Maar Oranje wil zich ongetwijfeld kronen tot groepswinnaar, daarvoor rekent het alvast op aanvaller Memphis Depay. “Zonder een goede Memphis zal het moeilijk zijn om ver te komen”, vertelde Koeman op de persconferentie.

Lees meer »

“Het komt goed met hem”: vrouw van Hongaarse spits Varga deelt hartverwarmende foto na akelige botsing en succesvolle operatie

De Hongaarse spits Barnabás Varga (29) is met succes geopereerd. Varga liep in het duel tegen Schotland na een akelige botsing op het EK voetbal – waarbij even voor erger werd gevreesd – diverse botbreuken in het gezicht en een hersenschudding op. Zijn vrouw deelde inmiddels ook een foto, waar ze zijn hand vasthoudt. “Hij heeft rust nodig, maar het

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Witsel mee op trainingsveld daags voor clash met Frankrijk

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, momenteel wordt er getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt Frans bondscoach

Lees meer »