Onthaalmoeder (45) uit Waregem die vijf maanden oude baby dooreen schudde moet anderhalf jaar naar de gevangenis

De Waregemse kinderverzorgster G.S. (45) is ook in beroep veroordeeld tot 18 maanden cel voor het dooreenschudden van een vijf maanden oude baby. “Het is voor het hof duidelijk dat de beklaagde A. bewust hardhandig heeft geschud.”

De feiten dateren van 2 november 2015. De vader van baby Achiel zette het kind ‘s morgens af bij crèche de Deugniet in Waregem. ‘s Middags kregen zijn ouders te horen dat hun zoontje een dubbel hersenletsel had opgelopen en met spoed geopereerd moest worden. Het was snel duidelijk dat er sprake was van shakenbabysyndroom.

Ontkenning

Alles wees in de richting van de onthaalmoeder. Eerst ontkende de vrouw dat er iets was gebeurd met Achiel, maar later gaf ze toe dat ze hem mogelijk “in een snelle handeling had verplaatst”.

De rechter in Kortrijk veroordeelde haar tot 18 maanden cel met uitstel, maar de vrouw ging in beroep. Volgens haar advocaten zijn er onvoldoende alternatieven onderzocht. Zo denkt advocaat Louis De Groote in de richting van een genetische afwijking in het DNA.

De procureur-generaal is overtuigd dat de vrouw de baby wel heeft dooreengeschud. Zo zou ze die dag berichten hebben gestuurd dat ze geen zin had om te werken en had ze die nacht ook nauwelijks drie uur geslapen. ‘Ik was eventjes de controle kwijt’, gaf ze zelf nadien toe bij een verhoor.” Daarnaast was er volgens de verbalisanten ook een alcoholgeur waar te nemen.

Geen twijfel

Ook de advocaten van de ouders van Achiel twijfelen niet dat er met de baby is geschud. “Met doet dit hier nu plots af als een speling van het lot! Terwijl zeven medici zich gebogen hebben over Achiel en de stand is 6-1. Men spuit hier medische mist, terwijl er zes artsen hebben gezegd dat er geen twijfel over bestaat dat er met Achiel is geschud”, aldus meester Luc Arnou.

Dat bevestigt ook het hof. “Het argument van de verdediging dat een shaken baby-incident medische nonsens is, is echter ongenuanceerd en feitelijk onjuist.” Het is voor het hof duidelijk dat de beklaagde Achiel bewust hardhandig heeft geschud. “Het incident was veel erger dan zij (ook voor zichzelf) wou doen uitschijnen. Alleen hevige schudhandelingen kunnen namelijk overeenstemmen met de feitelijke zekerheid dat A. geen uitwendige verwondingen toonde, maar inwendig wel een acute hersenbloeding, een ernstige overdruk met een algehele malaise (encefalopathie) en fulminante retinale bloedingen had.”

Levenslange gevolgen

Daarnaast hield het hof ook rekening met de eerdere toestand. “Uit de medische verslagen blijkt ook dat Achiel tot 2 november 2015 een neurologisch perfect gezonde baby was. Er zijn ook geen elementen die erop wijzen dat het gebruik van de zuignap bij zijn geboorte bloedingen in de hersenen of andere schade heeft veroorzaakt.”

Het hof hield ook rekening met de levenslange gevolgen van de feiten voor Achiel, zijn ouders, broers, grootouders en familie. Daarom bevestigde het hof de 18 maanden cel met uitstel. De familie van Achiel wou na afloop geen commentaar kwijt, alleen dat ze opgelucht zijn dat het vonnis werd bevestigd. “We zijn blij dat de zaak na zoveel jaren achter de rug is.”

(OSM)

The post Onthaalmoeder (45) uit Waregem die vijf maanden oude baby dooreen schudde moet anderhalf jaar naar de gevangenis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Assange pleit schuldig aan spionage in ruil voor vrijlating

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft een akkoord getroffen met het Amerikaanse gerecht, zo blijkt uit gerechtelijke documenten. Volgens het akkoord zal Assange schuldig pleiten aan het schenden van de Amerikaanse spionagewetgeving, en komt er in ruil een einde aan zijn opsluiting in het Verenigd Koninkrijk en kan hij naar Australië terugkeren. Dat melden Amerikaanse aanklagers aan Reuters.

Lees meer »

Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart

Vrijdagmorgen werd in Blankenberge de eerste spadesteek gegeven voor het nieuwe buurpaviljoen de Roeschaert, het kaartershuisje in de volksmond. Op de huidige locatie in het Koning Albert I-park komt een volledig nieuw gebouw.
The post Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gevatte Belg, die op ‘Most Wanted’-lijst stond, wordt waarschijnlijk niet opnieuw berecht

Nicolas Théodorou, die twee jaar geleden in Griekenland werd opgepakt nadat hij op de ‘Most Wanted’-lijst was geplaatst, zal waarschijnlijk niet opnieuw worden berecht in ons land. Op de inleidende zitting voor het hof van assisen in Bergen vorderde het openbaar ministerie dinsdag de onontvankelijkheid als gevolg van overmacht: het dossier van de man is in zeer slechte staat als

Lees meer »

Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Stadsfestival ‘Genk on Stage’ tikt dit jaar af op 115.000 bezoekers: “Joost Klein was hét hoogtepunt van deze editie”

Dit jaar zijn er 115.000 bezoekers naar Genk afgezakt voor het gratis stadsfestival ‘Genk on Stage’. Dat is 15 procent meer dan de vorige editie. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) spreekt de formule van 2 grote en meerdere kleine podia in de stad veel mensen aan. "Met 13.000 toeschouwers was Joost Klein zonder twijfel het hoogtepunt van het weekend." Het

Lees meer »

GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne ‘Byebye gazon’: videogesprek valt in de smaak

‘Maak ook van jouw schoolterrein een biodivers paradijs’. Zo nodigde Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne, de scholen in Wevelgem uit om deel te nemen aan Byebye gazon. Tien klassen werden daarvoor beloond met een ijsje, maar vooral het videogesprek met Dieter Coppens viel in de smaak.
The post GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter keert terug naar Tenerife nu drie buren van Marc (71) en Laura (67) zijn opgepakt:“Ze voelde dat het die avond zou mislopen”

Was een gebrek aan geld het motief voor de moord? In het kustdorp Callao Salvaje op Tenerife twijfelen ze er niet aan: de drie verdachten – zij woonden op een boogscheut van elkaar – zaten financieel aan de grond. Het geld dachten ze bij Marc en Laura te vinden. Onze reporter trok opnieuw naar Tenerife en sprak er voor het

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

KIJK. Duitse waaghalzen die Antwerpse kathedraal beklommen, waagden zich eerder ook al aan zendmasten en spookschip

De Duitsers die eerder gespot werden met levensgevaarlijke stunts op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, zijn niet aan hun proefstuk toe. Op hun YouTube-kanaal wordt duidelijk dat de waaghalzen eerder ook zendmasten en koeltorens beklommen in verschillende landen. Hoogtevrees is voor hen duidelijk geen probleem, zo is in de filmpjes te zien hoe ze stunts uithalen boven een afgrond.

Lees meer »