Nieuw toerismebureau in Zomerloos officieel geopend: “We willen bezoekers verleiden”

Met Visit Gistel heeft de stad een gloednieuw interactief toeristisch infocentrum geopend. Hoe je het ook draait of keert: voor een relatief kleine stad is dit een zeer knap project. “We willen bezoekers verleiden om nieuwe dingen te ontdekken.”

Gistel ligt misschien in de schaduw van de (té?) drukke toeristische centra Oostende, de Kust en Brugge, maar de stad heeft enkele troeven die ze maar wat graag wil uitspelen. Het nieuwe toerismebureau is dan ook opgebouwd rond vier speerpunten: het wielerverleden, met uithangborden Sylvère Maes en Johan Museeuw, het weidse landschap met polders en waterlopen, windenergie en molengeschiedenis – denk: Oostmolen en Meerlaanmolen – en tot slot het verhaal van de heilige Godelieve.

“Een eigentijds bezoekerscentrum gaat veel verder dan louter informeren en adviseren: het verleidt de bezoeker om nieuwe zaken te ontdekken, ademt het DNA uit van de stad en de regio waarin het zich bevindt. En dit is precies wat we hier doen: inspelen op de lokale gastvrijheid”, onderstrepen burgemeester Gauthier Defreyne en schepen Ann Bentein (beiden Open Vld).

Flandriens

Bezoekers worden visueel en inhoudelijk geprikkeld door grote afbeeldingen of ‘wallpapers’, interactieve wanden en thematische presentaties. Leuk zijn ook een maquette van Gistelnaar Marc Desaever, en gadgets zoals miniatuur flandrien-wielrenners en een Lego-versie van de Oostmolen.

Over flandriens gesproken: levende legende Johan Museeuw kwam het toeristisch centrum mee openen. “Ik woon nu in Kwaremont, maar ik heb 32 jaar in Gistel gewoond”, aldus Museeuw. “Mijn grootste zeges behaalde ik toen ik hier woonde. Het is mooi dat men mij niet vergeten is. Sylvère Maes en Johan Museeuw: dat zijn toch iconen in de wielersport.”

In het toerismebureau kan je ook een interactief wielerspel spelen, waarbij bezoekers het tegen elkaar opnemen of een Gistelse route digitaal kunnen afwerken. Johan Museeuw en Defreyne deden het even voor, en de burgemeester trok zowaar aan het langste eind.

350.000 euro

Het kantoor kostte 350.000 euro, de provincie West-Vlaanderen stopte het project een subsidie van 100.000 euro toe. “Toeristische infokantoren, die de laatste jaren geëvolueerd zijn tot ware inspiratiepunten, spelen een centrale rol in het warm en professioneel verwelkomen van bezoekers”, zegt gedeputeerde Sabine Lahaye-Batteu. “Een bedrag van 505.418 euro is vrijgemaakt om twaalf infokantoren en bezoekerscentra opnieuw in te richten en aan te passen aan de noden en verwachtingen anno 2024.”

The post Nieuw toerismebureau in Zomerloos officieel geopend: “We willen bezoekers verleiden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drugs, geweld en geld langs de Route du Soleil: hoe opgerolde drugsbende uit Peterboswijk mini-Marseille werd

De tentakels van de drugsmaffia uit Marseille reiken tot in onze hoofdstad. Dat werd gisteren duidelijk na een grootschalige operatie van de federale gerechtelijke politie, waarbij het hoofdkwartier van een drugsbende in de beruchte Peterboswijk werd ontmanteld. De bende had de ambitie om de baas van Brussel te worden, met behulp van hun ‘heilige drievuldigheid’: afrekeningen, martelingen en ontvoeringen.

Lees meer »

Democraten in paniek door zwakke vertoning van Biden

In het eerste debat voor de verkiezingen resident Joe Biden moest het Amerikaanse volk ervan overtuigen dat hij nog mentaal en fysiek in staat is het land te besturen als 81-jarige. Zonder succes. Democraten zitten met de handen in het haar, nadat Biden vanaf het begin van het debat slecht presteerde.

Lees meer »

Meester Henk neemt na 40 jaar afscheid van basisschool Immaculata in Sint-Michiels: “Geen enkele dag met tegenzin naar school gegaan”

Jabbekenaar Henk D’hiet (61) is aan zijn laatste dagen bezig als meester van het zesde leerjaar van basisschool Immaculata in Sint-Michiels. Hij kon in januari al met pensioen gaan, maar koos ervoor om het schooljaar uit te doen, zodat hij samen met zijn leerlingen de deur achter zich kan dichttrekken. “Ik was pas 19 toen ik voor de klas stond.”<br

Lees meer »

Vier maanden na huwelijksfeest verwachten Kristel en Regi eerste kindje samen: “Ik sta ervan versteld hoeveel sneller mijn buik nu groeit”

In een post over hun ‘MINI’ sunbreak kondigden Regi en Kristel dinsdag aan dat ze samen een eerste kindje verwachten. Regi’s – nog altijd kersverse – echtgenote reageert vanuit Spanje op het heuglijke nieuws: “Regi is in volle overtuiging dat het een jongen wordt, maar weet niet goed hoe hij met jongens moet omgaan.”

Lees meer »

Mechels gerecht gaat nu toch aan de slag met extra “bewijsmateriaal” veroordeelde procureur

Het kort geding dat voormalig Gents procureur Johan Sabbe had aangespannen tegen de Belgische staat in verband met zijn veroordeling uit 2021 voor grensoverschrijdend gedrag en aanranding, wordt woensdag niet behandeld door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Het kort geding is zonder voorwerp geworden en zal geschrapt worden nu het Mechelse parket toch aan de slag wil met het

Lees meer »

Voor het eerst in ruim 30 jaar: Nederlandstaligen en Franstaligen samen op lijst in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen kunnen de inwoners van de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode voor het eerst in decennia stemmen op een lijst waarop zowel Nederlands- als Franstaligen staan. De partij Accent 1640 wil naar eigen zeggen de belangen behartigen van élke Rodenaar, "want we hebben geen nood aan Nederlandstalige stoepen, Franstalige fietspaden, liberale straatverlichting, christendemocratische verkeerslichten of socialistische wandelwegen".

Lees meer »