Mysterieus skelet uit eeuwenoude Brugse loden grafkist geïdentificeerd: krijgsheer Boudewijn I van Assebroek

Na een jaar onderzoek hebben wetenschappers achterhaald wie er in de eeuwenoude loden grafkist zit, die tijdens de werken voor de expohal BRUSK in Brugge aangetroffen werd. Het gaat om Boudewijn I, heer van Assebroek, een krijgsheer uit de dertiende eeuw. “Het belang van deze ontdekking kan moeilijk onderschat worden, ze levert info over een periode waarover voor Brugge minder bronnen bestaan”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Op 12 juni 2023 deden de archeologen van Raakvlak een spectaculaire ontdekking, tijdens de graafwerken voorafgaand aan de bouw van BRUSK op de Garenmarkt. Onder de grond waar ooit de Eeckhoutabdij gevestigd was, stootten ze in een middeleeuwse grafkelder op een loden kist.

De ontdekking van zijn leven

“Dit is de ontdekking van mijn leven”, bekent archeoloog Dieter Verwerft. “De ingestorte grafkelder was zwaar beschadigd. Maar een loden kist uit die periode wordt uiterst zelden gevonden. Ze is zeer duur, enkel zeer rijke personen, de top van de religieuze of wereldlijke macht, worden in een kist bekleed met lood begraven.”

Na de vondst begon ‘de queeste’ naar de identiteit van het skelet in de loden kist. Raakvlak riep de hulp in van een raad van wijzen, deskundigen uit verschillende disciplines van onder meer de Universiteit Gent en de KUL. “Het skelet was van een man, tussen 25 en 40 jaar oud, en 174 centimeter groot. Op de wanden van de grafkelder stond het wapenschild van de heren van Assebroek afgebeeld”, stelt cultuurschepen Nico Blontrock.

Mysterie

“De identiteit van de man bleef een mysterie, tot Raakvlak een bericht kreeg van het C14-labo van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel”, zegt Pascal Ennaert, voorzitter van Raakvlak.

“Een koolstofdatering van het skelet bracht aan het licht dat de man gestorven is rond 1258. Plots schoven alle puzzelstukken in elkaar. De archeologische, historische en chemische informatie wijst naar één man: Boudewijn I, heer van Assebroek. Deze krijgsheer werd rijk door tolrechten te innen aan een Brugse stadspoorten. Uit oorkonden bleek dat hij in conflict kwam met Johanna en Margareta van Constantinopel, gravinnen van Vlaanderen”, aldus Dirk de fauw.

The post Mysterieus skelet uit eeuwenoude Brugse loden grafkist geïdentificeerd: krijgsheer Boudewijn I van Assebroek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Criminele organisatie met vertakkingen in Marseille opgerold in Brussel: “Met geweld wilden ze de drugsmarkt in handen krijgen”

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een criminele organisatie opgerold die vanuit het beruchte Peterbospark in Anderlecht de hele drugsmarkt in en rond Brussel in handen probeerde te krijgen. “De leden van het netwerk aarzelden niet om gewapend geweld te gebruiken, zelfs poging tot moord en kidnapping, om hun rivalen te intimideren en hen te dwingen terrein op te

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos: “Deze formatie is uiterst ongewoon: precies wat nodig is”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Eddie Murphy werkt nu al aan ‘Beverly Hills Cop 5′

Hoofdrolspeler Eddie Murphy en producent Jerry Bruckheimer werken al aan een vijfde deel in de succesvolle Beverly Hills Cop-serie. Dat melden zij beiden in gesprek met ‘Variety’. Het vierde deel in de reeks, ‘Axe F’, is vanaf 3 juli op Netflix te zien.

Lees meer »

“Verhaallijnen waarin Rita sterft, weigerde ik pertinent”: vijf oude bekenden maken comeback in seizoensfinale ‘Familie’

In de finaleweek van ‘Familie’ vervullen maar liefst vijf (!) oude bekenden ‘de grootste droom van de bomma’. Onder andere (zatte) Rita, Bart en Guido maken hun rentree in de soap voor een reünie van de familie Van de Bossche. Onze reporter volgde de emotionele draaidagen vanop de eerste rij. “We kwamen maar niet overeen over de verhaallijn”, aldus Jacky

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »