Moeten inwoners van Vleteren in oktober niet naar het stemhokje? Tot nu toe nog maar één lijst ingediend

In Vleteren is de lijst van het huidige gemeentebestuur, de Lijst Landelijke Volkspartij (LVP), de enige die op dit moment ingediend werd voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De enige oppositiepartij in de huidige gemeenteraad (Vleteren Actief) krijgt voorlopig niet genoeg kandidaten bijeen. CD&V Vleteren liet al weten dat zij geen lijst indienen. Het zou dus kunnen dat inwoners van Vleteren niet naar de stembus moeten. Dan valt er immers niets te kiezen.

Bij de huidige (en enige) oppositiepartij in de gemeenteraad Vleteren Actief, zegt woordvoerder Kristof Dejonckheere dat ze er nog niet uit zijn of ze al dan niet zullen opkomen. Een lijst samen krijgen blijkt daar moeilijk te verlopen.

Christophe Vandeputte laat namens CD&V Vleteren weten dat zij in oktober geen lijst zullen indienen.

Tot op heden is er dus nog maar één lijst in Vleteren. Indien dat zo blijft dan moeten er in Vleteren voor het eerst geen verkiezingen georganiseerd worden. Dan worden de dertien mensen van de LVP-lijst automatisch gemeenteraadslid. Dat zou dan wel leiden tot zeer korte gemeenteraadszittingen, zonder enige discussie.

Al ziet het huidige bestuur wel nog een beetje spanning: “Wie het meeste stemmen haalt op onze LVP-lijst, wordt de nieuwe burgemeester. Het wordt dus spannend afwachten”, aldus nog Gerda Goubeir.

Lijst LVP volledig klaar

Nadat burgemeester Stephan Mourisse (57) in januari aankondigde om eind dit jaar te stoppen met de politiek, en dus niet meer op de LVP-lijst te staan, rees de grote vraag wie hem zal opvolgen als burgemeester.

“We zijn dinsdagavond tot zeer laat samengekomen met onze mensen, en bereikten tamelijk vlot een volgorde voor onze kandidaten op de lijst”, zegt huidig schepen Gerda Goubeir.

De top vijf van de lijst, met tussen haakjes de leeftijd en het aantal behaalde voorkeurstemmen in 2018:

1. Bram Coppein (39 jaar) (649), huidig eerste schepen uit de Vlasbloemstraat in Woesten, verkoper landbouwmachines en loonwerk

2. Gerda Goubeir (61, 492) huidig derde schepen en voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst BCSD

3. Marnick Lauwers (63, 500), huidig tweede schepen, landbouwconsulent uit de Steenstraat in Woesten

4. Evy Butaye (43, 355), lid BCSD uit de Kruisboomstraat in Oostvleteren

5. Franky Berten (44, 420) uit de Elverdingestraat in Woesten, gemeenteraadslid

Ines Covemaecker (49, N), medezaakvoerster Fietsen Covemaecker uit de H. Deberghstraat in Oostvleteren zal de lijst duwen. De lijst telt verder ook vijf kandidaten uit de grootste deelgemeente Woesten, vier uit Oostvleteren en vier uit Westvleteren.

Vijf raadsleden niet meer op de lijst

Naast Stephan Mourisse, zullen in oktober nog vier mensen niet opnieuw op de lijst LVP staan. Ria Van Lerberghe (407) zal in 2025 de liefde volgen en in Esen gaan wonen. Zij was eerst zes jaar OCMW-lid, dan zes jaar OCMW- en gemeenteraadslid, en deze en vorige legislatuur gemeenteraadslid en vertegenwoordiger in allerlei intercommunales.

Marie-Anne Verlende (430) stopt ook, net als Nele Debergh (409), die promotie maakte op haar werk, en veel naar het buitenland moet. Ze heeft ook twee kleine kinderen. Jo Decruy (327) heeft een huis gekocht buiten Vleteren en gaat samenwonen met zijn vriendin.

Tijdens de verkiezingen van oktober 2018 behaalde de LVP 1.580 stemmen (62,2%), waarvan 984 voor burgemeester Stephan Mourisse. Vleteren Actief haalde er 758 (29,9%) en N-VA kreeg 201 stemmen of 7,9%. De LVP behaalde negen zetels, Vleteren Actief vier, N-VA geen.

(AH)

The post Moeten inwoners van Vleteren in oktober niet naar het stemhokje? Tot nu toe nog maar één lijst ingediend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Céline Dion toont schrijnende strijd tegen ziekte in documentaire: “Ik slikte Valium om optredens door te komen”

“Moeten we de camera’s uitzetten?” Het zijn beklijvende beelden in de documentaire ‘I Am: Celine Dion’: de zangeres die tijdens een acute aanval van haar stiff-person-syndroom tien minuten lang spasmen moet verbijten. Maar net die rauwe realiteit wil Céline Dion (56) aan de mensen tonen, hoe hard ze voor haar leven vecht. Het levert aangrijpende televisie op, waarbij Dion alles

Lees meer »

“Who else?”: Bellingham behoedt Engeland van voetbaltrauma met wonderlijke omhaal in 95ste minuut

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in het slot van de reguliere toegevoegde tijd. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Bellingham, die het na zijn doelpunt uitschreeuwde (“Who else?” Wie anders?, red.), en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en

Lees meer »

Adinkerke krijgt groene doorgang met zitbanken en speeltoestellen

Achter de huizen parallel met de Stationsstraat is de voorbije maanden hard gewerkt aan de realisatie van de Groene Corridor, een recreatieve groene doorgang tot aan de spoorweg. Nu de werken achter de rug zijn, werd de Groene Corridor officieel geopend.
The post Adinkerke krijgt groene doorgang met zitbanken en speeltoestellen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Izegem mag label ‘Kindvriendelijke stad’ in ontvangst nemen

Op maandag 24 juni mocht de stad Izegem samen met 21 andere Vlaamse lokale besturen het label ‘Kindvriendelijke stad’ in ontvangst nemen. Het label is een erkenning voor lokale besturen die voor een kind- en jeugdvriendelijk beleid kiezen.
The post Stad Izegem mag label ‘Kindvriendelijke stad’ in ontvangst nemen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Knokke is het duurst, maar in welke kustgemeente huur je deze zomer het goedkoopst? Zoveel kost een huurappartement aan zee

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Knokke-Heist activeert ‘hitteplan’ en gaat kordaat optreden tegen amokmakers: “Politie zal extra zichtbaar aanwezig zijn”

“Iedereen is hier welkom. Maar alleen als ze zich aan de regels houden. Het moet voor iedereen aangenaam én veilig blijven.” In Knokke-Heist maken ze zich op voor de eerste échte warmtedagen van het jaar. En daarvoor nemen ze in de kustgemeente nog tot donderdag extra maatregelen, zo bevestigt burgemeester Jan Morbee (GBL). Het doel? Overlast van onder andere groepen

Lees meer »