“Meer West-Vlaams dankzij Renaat”: tiende Tour de France voor Sporza-medewerker Hannes Tahon (34)

Hannes Tahon (34) uit Koolskamp maakte het voorbije decennium naam en faam als de rechterhand van eerst Michel Wuyts en nu Karl Vannieuwkerke, Renaat Schotte en José De Cauwer tijdens de wieleruitzendingen op Sporza. Dit weekend begint Tahon, die Koolskamp als woonplaats inruilde voor Brussel, aan zijn tiende Tour de France. Zijn tien anekdotes.

Tour 2015

“Twee maanden voor de Tourstart kreeg ik een telefoontje van Sporza. Wat bleek: ik kreeg een vast contract en mocht meteen mee naar de Tour met Michel Wuyts en José De Cauwer. Nochtans had ik al een vaste job, bij Kortrijk Expo. Vier weken werkte ik daar. (grijnst) Alleen kon ik zo’n aanbod niet afslaan. Mijn eerste Tour wilde ik afsluiten met een knaller van formaat. Peter Sagan was toen de grote figuur, dus dacht ik: we moeten zijn vrouw Katarina in de commentaarcabine krijgen. Op de tweede rustdag ben ik naar het hotel van Tinkoff getrokken. Een aanvraag voor een interview had ik niet gedaan, dus zat ik daar in de lobby te wachten. Ik had speciaal een kostuum aangetrokken om indruk te maken op Katarina. Na twee uur zag ik haar plots passeren. Thuis had ik twee uur Slowaaks gestudeerd om haar in haar eigen taal te kunnen aanspreken. Ik had ook enkele chocolaatjes mee. Peter Sagan kwam er toen ook bij. Waarschijnlijk dacht hij dat ik zijn vrouw ging verleiden. (lacht) Maar het viel mee. Het was op zijn Sagans, met die typische lach van hem. Het was oké. Katarina zei dat ik haar de dag voor de slotrit op de Champ-Elysées moest contacteren. Ik belde haar op en begon in het Slowaaks. Ze dacht dat ik een Slowaak was. (grijnst) De dag erna leidde ik haar binnen in het Tourdorp, ook al had ze geen badge. En toen, na drie weken Tour, kwam daar plots een intelligente, bekoorlijke en innemende mevrouw binnen in onze cabine voor een interview van 20 minuten tijdens de uitzending. Michel en José zeiden achteraf dat dit het hoogtepunt van hun Tour was.”

Tour 2016

“Tom Dumoulin won een bergrit naar Andorra in een ware zondvloed. Enig probleem: door de regen en de vele fans en caravans was er een file van twee uur om naar de vallei terug te keren. De regisseur en ik zijn daarom te voet via offroadstroken naar beneden gewandeld. Een paar glijpartijen later waren we in ons hotel. Ook typisch voor de Tour: wanneer je in de bergen zit, geraak je door het late aankomstuur nooit tijdig aan het restaurant. De McDonalds zijn in dat geval altijd het alternatief, die avond voor de derde dag op rij.”

Tour 2017

“In de buurt van Manosque verbleven we in een soort van spookhotel. Een oud gebouw met een zwembad. De hoteluitbaters, vreemde figuren, snauwden ons af. In de kamer waren er geen lampen, maar kandelaars. De deuren konden we niet op slot doen. Als avondmaal hadden we de keuze tussen varken en rund, maar uiteindelijk kregen we iets dat op konijn leek. Ofwel kwam het van de kok. Het was precies alsof die vermoord was, want aan het zwembad hoorden we voortdurend vreemde geluiden. De sfeer was creepy. Het was precies alsof we aan ons laatste avondmaal bezig waren. Het lot wil dat onze captatiewagen de dag erna net na vertrek uit dat hotel in een haarspeldbocht in panne is gevallen en moest worden weggetakeld. Grote paniek, want even dachten we dat we die dag geen uitzending zouden kunnen maken.”

Tour 2018

“We zaten in de commentaarcabines van ASO met veel andere journalisten. Naast ons zat Eurosport met Richard Virenque. Eén probleem: het was daar heel krap. Ik moest hen telkens passeren om buiten te geraken, alleen zat Virenque nogal lomp in de weg. In een half uur tijd moest ik twee keer langs hem passeren. De tweede keer begon hij druk te gesticuleren. Tijdens de uitzending, hé! Eerlijk? Ik had al geen al te hoge pet op van Virenque en wilde hem na afloop van de rit opzoeken, maar toen ik in zijn buurt kwam, nam hij plots zijn telefoon op en begon hij een half uur lang te bellen. Ik heb hem nooit meer mijn gedacht kunnen zeggen.”

Tour 2019

“Al mijn info voor de twee commentatoren noteer ik in mijn kattengeschrift op papiertjes die ik aan Michel en José gaf. De dag van die fantastische aanval van Thomas De Gendt naar Saint-Etienne was het warm en zorgden de ventilatoren in de cabine ervoor dat de papiertjes de lucht invlogen en door elkaar lagen. Jammer genoeg nam Michel een gedateerd papiertje en zei hij live op televisie dat De Gendt ruim twee minuten voorsprong telde. Dat klopte op dat moment niet meer. Hij had nog een minuutje. In de heat of the moment gooide Michel een flesje Vittel naar mij. Ik was nat en heb twee uur gedacht dat ik alles om zeep geholpen had. Gelukkig won De Gendt de rit en zei Michel na afloop dat hij het zo niet bedoeld had. Ik ben nogal slordig en chaotisch. Soms schrijf ik tot 40 papiertjes per etappe. Ik moet de gedateerde exemplaren sneller wegnemen.”

Tour 2020

“De corona-editie… Het lot wil dat een huisgenoot van mij een paar dagen voor de Tour positief getest had, terwijl ik 20 minuten met hem had gebabbeld. Een risicocontact dus. De eerste Tourweek heb ik dan ook elke dag een coronatest moeten ondergaan, moest ik de hele dag een mondmasker dragen en ontsmette ik mijn handen telkens ik een papiertje aan Michel en José gaf. Heel frustrerend. Dit was ook de eerste Tour van Tadej Pogacar en ook de eerste keer dat ik de punten voor de Sporza Tourmanager heb bepaald. Een collega vroeg mij om tips. Ik antwoordde dat hij Pogacar in zijn ploeg moest opnemen, hoewel de Sloveen toen nog geen favoriet was. Maar hij won. En mijn collega en ik werden de nummers één en twee van de minicompetitie onder 40 VRT-collega’s.”

Tour 2021

“De laatste Tour met Michel Wuyts als commentator. Een speciale editie. Toen ik in 2015 bij Sporza begon, ben ik meteen door Michel aanvaard. Niet vanzelfsprekend, want Michel is iemand bij wie je jezelf moet bewijzen om in zijn bubbel te worden toegelaten. Hij had echter meteen veel respect en was een soort van vaderfiguur voor mij. Hij en José bekommerden zich om mij alsof ik hun eigen zoon was. Dat had ik niet verwacht, want uiteindelijk zijn er twee generaties verschil. Na de laatste uitzending bedankte Michel ons uitbundig en bedacht hij de meest originele zinsneden. Een emotioneel moment. Michel zei: als je een vriendin hebt, moet je dat laten weten, want dan nodig ik jullie uit bij mij thuis. We zijn nu drie jaar later en ik ben nog altijd een happy single.”

Tour 2022

“De eerste Tour van Renaat. Dankzij hem werd er plots nog meer West-Vlaams gesproken. Zelfs José deed mee, op zijn manier uiteraard. De eerste week had ik wel veel stress, want Karl Vannieuwkerke wilde dat ik in Binche aan de tafel van Vive le Vélo kwam zitten. Die dag was er een kasseirit. Een heel intense etappe, met tal van valpartijen en lekke banden. Ik was na afloop stikkapot en moest zo snel mogelijk naar Binche, alleen had ik geen tijd meer om te eten. Bij aankomst at ik snel iets, maar twee minuten voor de start van de opname vielen mijn ogen dicht en gaven ze mij nog snel een Snicker. Tijdens de tussenfragmenten heb ik een paar keer mijn ogen dichtgedaan. Alles is goed verlopen, maar ik had veel beter voor de dag kunnen komen. Ik ben iemand die altijd veel honger heeft en veel sport, maar ik denk dat ik op een dag te weinig eet. Daardoor vallen mijn ogen dicht op momenten waartoe het ertoe doet.”

Tour 2023

“Sinds corona opereren wij tijdens de Tour vanuit Brussel. Dat zorgt ervoor dat we ook evenementen in onze hoofdstad meemaken. Op een dag waren Renaat en ik over het Meiserplan aan het wandelen, maar plots kwam er een huwelijksstoet van een Turks koppel opdagen. Vanuit een cabrio gooiden mensen enorm veel dollarbiljetten uit de auto. Renaat en ik dachten dat er een schatkist te rapen viel en zijn met risico voor ons leven al die biljetten beginnen op te rapen. Onze buit bedroeg 28 dollar. Ze waren nat, dus hebben ze eerst moeten laten drogen op de VRT-verwarming. Erna zijn we er iets mee gaan drinken.”

Tour 2024

“Dit wordt de eerste Tour van Remco Evenepoel en daar zetten we met Sporza uiteraard extra op in. Een reporter van ons zal hem dagelijks volgen en Remco zelf geeft dagelijks zijn kijk op alle etappes. Daarnaast is het uitkijken naar het debuut van Arnaud De Lie (die afgelopen zondag Belgisch kampioen op de weg werd, red.). En natuurlijk kijk ik zelf opnieuw uit naar de Sporza Tourmanager. Twee weken geleden heb ik zes uur lang alle renners een puntenwaarde toegekend. Dat moet snel gaan, want dat gaat om 660 renners. In het verleden maakte ik al wel eens een foutje, bijvoorbeeld die keer dat ik de broertjes Paret-Peintre verwisselde. Ah, het belangrijkste is dat mensen plezier beleven aan hun minicompetitie. (grijnst) En dat ik mijn collega’s bij de VRT versla. Dan is mijn Tour geslaagd.”

The post “Meer West-Vlaams dankzij Renaat”: tiende Tour de France voor Sporza-medewerker Hannes Tahon (34) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen

De stad Izegem plaatst deze week op vier locaties hondenpoepbuizen. De buizen zijn speciaal ontworpen om hondenpoepzakjes in te zamelen.
The post Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Maak kennis met Caroline haar ‘Tuin van de toekomst’

Dit jaar is ‘water’ het thema op de Open Tuindagen van de Landelijke Gilde, en ook deze keer zetten Caroline Blanckaert en Cris Huyghebaert hun tuinpoortje open voor bezoekers.
The post Maak kennis met Caroline haar ‘Tuin van de toekomst’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vader en zoon fietsen naar de Eiffeltoren ten voordele van TeGek?! “Vorig jaar tekenden zo’n 120 mensen in op onze ontbijtactie”

Tour de Baguette is de naam van het project dat Piet Santy (net 40 geworden) en zoon Fenne (11) uit Rollegem hebben uitgetekend. Ze koppelen het aan een goed doel, door Fenne gekozen. Als beloning wacht hen een warm gevoel, de Olympische Spelen en… gaan ze op zoek naar het lekkerste stokbrood van Frankrijk.
The post Vader en zoon

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Diksmuide voert dit najaar shop- en go-plaatsen in: “Zowel handelaars als seniorenadviesraad zijn vragende partij”

Op vraag van de handelaars en de seniorenadviesraad voert Diksmuide vanaf dit najaar shop- en go-plaatsen in. De plaatsen worden voorzien bij handelszaken in het stadscentrum, waar voornamelijk sprake is van een korte bezoektijd.
The post Diksmuide voert dit najaar shop- en go-plaatsen in: “Zowel handelaars als seniorenadviesraad zijn vragende partij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »