Maria Haeve blaast honderd kaarsjes uit in wzc Cassiers

Maria Haeve vierde in woonzorgcentrum Cassiers in Houthulst haar honderdste verjaardag. Ze woonde tot na haar 94ste verjaardag nog zelfstandig in de Sint-Elooistraat op De Vijfwegen.

“Mijn mama werd op 20 juni 1924 geboren in Zarren als derde in een gezin met twaalf kinderen”, vertelt dochter Gerda Maertens. “Helaas overleden er twee kinderen op jonge leeftijd en werd ze zo de tweede in een rij van tien. De tien Haeves kenden allemaal een lang en actief leven. Mijn moeder heeft nu nog een broer van 90 en een zus van 86. Ze werkte tot haar 36ste op de boerderij in Zarren en zorgde voor het gezin. Maria’s moeder, mijn grootmoeder, was pas 66 toen ze stierf. Mijn moeder was toen 33. Ze nam afscheid van de boerderij in Zarren toen ze mijn vader Jerome Maertens leerde kennen. Na hun huwelijk verhuisde ze naar Westrozebeke. Een jaar later, in 1961, zag ik het levenslicht. Samen met haar echtgenoot baatte ze een landbouwbedrijf op De Vijfwegen uit. Toen ze 65 was werd mijn moeder weduwe. Ze bleef evenwel verder van het leven genieten, samen met mij en haar twee kleinkinderen. Er was ook geen gebrek aan vrienden en kennissen. Er ging geen dag voorbij of er kwam iemand langs. Dat kon zonder problemen langs de achterdeur. Die stond open voor iedereen en dat bleef zo tot na haar 94ste verjaardag.”

Intrek in wzc

Plots kwam er verandering in Maria’s lichamelijke toestand. “Omwille van zware osteoporoseklachten die gepaard gingen met veel pijn was er een ziekenhuisopname nodig. Ze nam eerst tijdelijk haar intrek in woonzorgcentrum Cassiers in Houthulst. Ze trok naar daar omdat haar zus Simonne er in het klooster zat, terwijl ze er ook veel mensen kende die afkomstig zijn van Zarren. Ze had het er zo naar haar zin dat ze besloot om te blijven. Fysiek kwam ze er weer helemaal bovenop. Drie jaar geleden kreeg ze echter te maken met een auto-immuunziekte en daarbij ging ze mentaal sterk achteruit. Niettemin geniet ze nu bij haar eeuwfeest ongetwijfeld van de aandacht en de omgeving”, glimlacht Gerda.

The post Maria Haeve blaast honderd kaarsjes uit in wzc Cassiers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Financiële geletterdheid Vlaamse scholieren afgelopen tien jaar gedaald

De financiële geletterdheid van Vlaamse scholieren is op tien jaar tijd gedaald. Dat blijkt uit het PISA-onderzoek van de vakgroep Onderwijskunde van de UGent. Vlaanderen blijft wel bij de toppresteerders van Europa op het vlak van inzicht in financiële concepten en risico’s. Alleen leeftijdsgenoten uit Denemarken en Nederland doen het even goed als Vlaamse jongeren.

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge

Op de openingsdag zaterdag namen meteen al tientallen een verfrissende duik in het water van de in de zomer jaarlijkse terugkerende zwemzone in de Coupure. Door het mooie weer op zaterdag heeft de zwemzone, die nog toegankelijk is tot en met 1 september, de start dus niet gemist.
The post Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge appeared first on

Lees meer »

Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd

De magistraat die begin maart in opspraak kwam omdat hij de vragen van het magistratenexamen gelekt had aan minstens twee kandidaten, is woensdag gearresteerd in zijn woning in Gits bij Hooglede. Advocaat-generaal C.B. (58) werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.
The post Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wimbledon hoopt op verschijning prinses Catherine, wel erg dure outfit voor student Christian

De organisatoren van Wimbledon hopen dat prinses Catherine over twee weken de trofeeën van het tennistornooi kan uitreiken aan de winnaars. Ze deden haar het aanzoek met een geruststellende boodschap. Catherine’s schoonbroer prins Harry is dan weer in de prijzen gevallen. Wat heeft hij gewonnen? En wat was er opmerkelijk aan de outfit van de Deense kroonprins Christian tijdens zijn

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Drugs, geweld en geld langs de Route du Soleil: hoe opgerolde drugsbende uit Brusselse Peterboswijk mini-Marseille werd

De tentakels van de drugsmaffia uit Marseille reiken tot in onze hoofdstad. Dat werd gisteren duidelijk na een grootschalige operatie van de federale gerechtelijke politie, waarbij het hoofdkwartier van een drugsbende in de beruchte Peterboswijk werd ontmanteld. De bende had de ambitie om de baas van Brussel te worden, met behulp van hun ‘heilige drievuldigheid’: afrekeningen, martelingen en ontvoeringen.

Lees meer »