KU Leuven en Hogeschool Vives lanceren een onderzoekslabo voor mechatronica in Kortrijk

KU Leuven en Hogeschool Vives slaan de handen in elkaar. Samen werken ze aan de uitbouw van het Kortrijk Infinity Lab, een onderzoekslabo voor mechatronica. Hiervoor kent de Vlaamse Regering een kapitaalsinjectie van 1,69 miljoen euro toe.

West-Vlaanderen staat ook wel bekend als het kloppende hart van de maakindustrie: industrie waar materialen tot een nieuw product worden verwerkt. In die sector wordt artificiële intelligentie, virtual reality, internet of things, … steeds belangrijker. Daar wil KU Leuven samen met Hogeschool Vives op inzetten. In het Infinity Lab zal het mogelijk zijn om met zulke digitale vraagstukken aan de slag te gaan. Want het is cruciaal om het eerst te kunnen testen in een labo, alvorens het fabrieksbreed uit te rollen.

Digitale tweelingen

Het Infinity Lab wil sterk inzetten op digitale tweelingen. Dat zijn digitale representaties van de werkelijkheid of van hoe het er in werkelijkheid kan uitzien. Machines kunnen eerst digitaal via een programma worden gemaakt, alvorens ze effectief in elkaar worden gezet. Zo kunnen problemen al worden opgespoord nog voor het product effectief wordt geassembleerd.

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Jo Brouns is alvast hoopvol: “In het onderzoekslabo komen twee zaken samen die ook voor het economisch beleid de voorbije periode zeer belangrijk waren: digitalisering en industrie. Onze industrie staat voor de uitdaging om competitief en innovatief te blijven in een snel veranderende wereld. Digitalisering, zoals het gebruik van digitale tweelingen, speelt daarin een belangrijke rol.”

Kortrijk eerste keus

Hogeschool Vives en KU Leuven kozen er bewust voor om dit project uit te rollen in Kortrijk. Daarvoor huren ze de vierde verdieping van het Flanders Make-gebouw. “Deze locatie is doelbewust gekozen omwille van de nabijheid van de West-Vlaamse maakindustrie, de nabijheid en complementariteit met bestaande KU Leuven en Hogeschool Vives labo’s in Kortrijk en Brugge en de nabijheid van Flanders Make,” verduidelijkt Vicerector KU Leuven Kulak Piet Desmet.

Het project is tevens een voorbeeld van samenwerking over instellingen heen. “KU Leuven en Hogeschool Vives hebben de voorbije jaren samen een project doorlopen dat nu verankerd kan worden en waaruit verdere samenwerking met bedrijven en Flanders Make zal voortvloeien. Op die manier kunnen we de economie en industrie in de omgeving een boost geven”, besluit minister Jo Brouns.

The post KU Leuven en Hogeschool Vives lanceren een onderzoekslabo voor mechatronica in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge

Vanaf vandaag, vrijdag 28 juni, kan je in exporuimte De Meridiaan in Blankenberge de intrigerende tentoonstelling ‘De Stad’ bezoeken. De expo brengt vijf vooraanstaande Belgische grafische kunstenaars samen: Brecht Evens, Frans Masereel, Ever Meulen, Marc Palmer, en Lukas Verstraete.
The post Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen uitslaande vlammen, maar daarom niet minder gevaarlijk: hoe gaan hulpdiensten tewerk bij brand als in Luikse woontoren?

Het waren spectaculaire beelden van hoe bewoners van de Luikse Kennedytoren maandagavond werden geëvacueerd met hoge brandweerladders en helikopters. Maar hoe pakken de hulpdiensten zo een brand in een torengebouw aan, welke middelen kunnen ze inzetten, en vooral: wat kan je als bewoner doen als je gevangen zit op de drieëntwintigste verdieping?

Lees meer »

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG ENGELAND-SLOVENIË. Gallagher komt in de ploeg bij de Engelsen, die met zege altijd groepswinnaar zijn

Engeland mag dan wel al geplaatst zijn voor de achtste finales op het EK voetbal, toch loopt het stroef. Tegen Slovenië wil het de groepswinst veiligstellen. Maar: Engeland-Slovenië is ook een belangrijk duel voor onze Rode Duivels. Als Slovenië verliest, is de derde uit onze groep namelijk altijd zeker van de volgende ronde. Denemarken-Servië, de andere match in groep C,

Lees meer »

Onthaalmoeder dreigt huis te verliezen door aanleg fietssnelweg Waregem: “Zie toekomst als kaartenhuisje in elkaar vallen”

Onthaalmoeder Nadine Vervaeck (65) uit Waregem dreigt haar huis te verliezen door de aanleg van een fietssnelweg langs de spoorweg. Volgens de recent voorgestelde plannen zou de woning gesloopt moeten worden om plaats te maken voor het brede fietspad. “Ik heb me krom gewerkt om mijn huis af te betalen en nu zie ik mijn toekomst als een kaartenhuisje in

Lees meer »

Akkoord over Europese topjobs: Ursula von der Leyen, Antonio Costa en Kaja Kallas krijgen hoogste posities in handen

Ursula von der Leyen zal zichzelf zo goed als zeker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie. Dat zijn onderhandelaars van de 3 grote politieke families overeengekomen, zo melden verschillende media. Antonio Costa uit Portugal volgt wellicht Charles Michel op als voorzitter van de Europese Raad, Kaja Kallas uit Estland wordt de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken. Donderdag en vrijdag

Lees meer »