Jo De Marez stopt bij Club Brugge en wordt TVJO voor RC Harelbeke: “Wou mijn kinderen zien opgroeien”

RC Harelbeke heeft Jo De Marez losgeweekt bij landskampioen Club Brugge, waar hij sportief verantwoordelijke was voor de U8 tot de U12. Vanaf september zal De Marez, praktijkleerkracht in het BUSO, bij de Ratten de functie van jeugdcoördinator vervullen. “Ik wilde niet dat mijn kinderen later zouden zeggen: ‘Mijn papa was er nooit’.”

“RC Harelbeke wil STERK zijn. Het acroniem staat voor Sociaal, Teamspirit, Enthousiasme, Respect en Kwaliteit.” Het zijn de woorden van voorzitter Nico Daenens ter gelegenheid van een partnerevent vorige donderdag. Harelbeke is een groeiende club met 34 ploegen en betwist 17 wedstrijden per weekend, met 15.000 toeschouwers per seizoen voor de A-ploeg, geeft 3.000 trainingsuren per seizoen en telt liefst 500 jeugdspelers. Om die jeugdopleiding, die heel hoog in het vaandel wordt gedragen aan het Forestierstadion, in goede banen te leiden, werd Jo De Marez aangetrokken. De Marez voetbalde zelf bij Beveren-Leie en Oostrozebeke, maar was vooral bekend voor zijn capaciteiten in het minivoetbal, waar hij met MVC Waregem in 1ste nationale uitkwam.

Geen onbekende

De 49-jarige praktijkleerkracht in het BUSO aan de Hoge Kouter in Kortrijk woont ook in Beveren-Leie. “Op school bereiden we de mensen voor om later zo goed mogelijk aan de slag te kunnen in bijvoorbeeld beschutte werkplaatsen. Best wel een sociaal georiënteerde job. Maar het is nu toch het laatste schooljaar dat ik aan het afwerken ben. Vanaf september ga ik voltijds aan de slag bij Voetbal Vlaanderen. Daar krijg ik verantwoordelijkheid in de dienst opleiding. Bedoeling is de docenten zo goed mogelijk bij te staan in hun taken. De planning en dergelijke, dat behoort daar ook bij. Dat wordt dus een hele carrièreswitch.”

“Op een bepaald moment zei mijn zoon: Papa, je bent gestopt in Zulte-Waregem om wat meer thuis te zijn, en je bent nu nog meer weg van huis dan vroeger. Dat zet een mens aan het denken”

“Ik woon dus inderdaad niet ver van Harelbeke. En dat ligt wat mee aan de basis van mijn keuze. Voordien was ik 17 jaar actief bij Zulte-Waregem. Ik startte er als vrijwilliger en heb daar heel veel verschillende functies vervuld. Van jeugdtrainer tot coördinator, verantwoordelijk voor de scouting, tot de testafnames en op het laatste ook nog videoanalist bij de eerste ploeg, T3 bij de damesploeg in de Superleague, noem maar op, ik heb het allemaal gedaan. Ik woonde bijna bij Zulte-Waregem. Ik kreeg toen aanbiedingen van Anderlecht, en ook Club Brugge trok aan mijn mouw. Uiteindelijk zette ik dan toch de stap om naar Club Brugge te verkassen. Daar was ik sportief verantwoordelijk voor de U8 tot de U12, en ook voor de scouting en rekrutering van de U11 en U12. Ik vervulde in het totaal bijna twee jaar die functie.”

Naar RC Harelbeke

“Hoe je dan van Club Brugge in Harelbeke belandt?”, herhaalt De Marez de vraag. “Dat is een combinatie van heel wat factoren. De werking in Club Brugge is werkelijk dé top in België en behoort zelfs tot de beste van Europa, maar dat vraagt ook veel van de mensen. Ik speelde tornooien in Turkije, in Barcelona, noem maar op. Wat een ervaring was dat. Mocht ik een zoontje hebben dat héél talentvol is, dan mag hij zeker naar Club Brugge, het beste wat op de markt is inzake jeugdopleidingen.”

“Maar op een bepaald moment zei mijn zoon: Papa, je bent gestopt in Zulte-Waregem om wat meer thuis te zijn, en je bent nu nog meer weg van huis dan vroeger. Dat zet een mens aan het denken. Hij had gelijk. Er ging een alarm af in mijn hoofd: ik wou mijn kinderen zien opgroeien. Ik wilde niet dat ze later zouden zeggen: Mijn papa was er nooit.”

“Daarnaast was er Tomas Peirsegaele. Ooit had ik Tomas kunnen overhalen om zijn zoontje Lex bij Zulte-Waregem te laten voetballen in plaats van KV Kortrijk. Zo bouwde ik een goede band op met Tomas, die ondertussen in het bestuur van RC Harelbeke zetelt. Hij was het die mij polste om te komen. Harelbeke is zeker een traditieclub, en bovendien waait daar een heel nieuwe frisse sociale wind. Het project sprak mij aan. De interprovinciale werking wordt heel serieus genomen. Van in het begin mocht ik al coördinatoren aanstellen. Zij worden de steunpilaren binnen de werking”

“Zo komt Jason Terras (T1 van RC Waregem, red.), Nino Vandevenne (Ex T1 NS Heule, red.) en Kenneth Vansteenkiste (Ex coach Leuven en Dender, red.), aangevuld nog met Nick Bonte, die hier al jaar en dag het klappen van de zweep kent. We hebben kwaliteit genoeg om onze jeugd te kneden om te kunnen doorstromen naar de eerste ploeg. Dat doe je niet door te roepen en te tieren op kinderen: je moet ze positief stimuleren. Groei en ontwikkeling in een veilige omgeving voor kinderen. Dat rendeert het meest. Dàt wordt dan ook de maatstaf bij RC Harelbeke. Sterk willen we zeker worden”, besluit Jo.

(Marnix Verstichel)

The post Jo De Marez stopt bij Club Brugge en wordt TVJO voor RC Harelbeke: “Wou mijn kinderen zien opgroeien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Fraudeurs stelen adres van garagist Michel om kopers van tweedehandswagens op te lichten

Garagehouder Michel uit Pellenberg, bij Leuven, is slachtoffer geworden van een wel heel speciale vorm van fraude. Fraudeurs gebruiken namelijk zijn adres om tweedehandsauto’s te verkopen. Hij kreeg al tientallen gedupeerden aan de lijn of in zijn garage. Drie van hen dienden al klacht in bij de politie. Michel waarschuwt nu mensen die een tweedehandsauto willen kopen. “Een Audi Q7

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »

Steeds hetzelfde vulgaire riedeltje en toch blijven ze stadions uitverkopen: waarom Rammstein zo populair is

Als straks ‘die Sonne brennt’ over Oostende, wachten de bandleden van Rammstein opnieuw 50.000 vurige fans en vestigen de Duitsers een ongezien record. “Rammstein verkocht in vijf jaar 400.000 tickets in ons land voor dezelfde stadionshow.” Dat terwijl de controverse rond zanger Till Lindeman en vermeend seksueel misbruik nog maar net is gaan liggen en de shockrockers al jaren teren

Lees meer »

Politie zet pro-Palestijnse studenten uit ULB-campus in Brussel

De politie is begonnen met de uitzetting van de pro-Palestijnse bezetters aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Rector Annemie Schaus had de bezetters gevraagd het gebouw te verlaten. Zij gaven geen gehoor aan de eis en bleven het gebouw B op campus Solbosch bezetten. De protesten aan de campus duren intussen al meer dan een maand.

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

81 kostuums, 22 liedjes en véél wafels met slagroom: achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »