“Goed dat er een kader is, hopelijk wordt er nu ook gecontroleerd”: erkende fokkers blij met EU-minimumnormen voor fokken van honden en katten

Er komen eerst EU-brede minimumnormen voor het fokken en verhandelen van honden en katten. Vlaanderen heeft het EU-voorzitterschap aangegrepen om dierenwelzijn op de agenda te zetten en dat loont. Na maanden werk achter de schermen hebben is er een akkoord. Zo komen er voor het eerst onder andere duidelijke afspraken over chippen en een verbod op onder meer inteelt en verminkingen. “Een goeie zaak”, vinden ook Susan en Ivan Delrue van ‘t Stokerybos in Koekelare.

Voldoende vers water en voedsel, goeie huisvesting, een minimum- en maximumleeftijd van het moederdier, een verbod op inteelt en verminkingen en kopers bewust maken van wat het eigenaarschap inhoudt. Het zijn maar enkele van de vele minimumnormen waar fokkers en handelaars van honden en katten in de Europese unie zich moeten aan houden.

“Mooi dat dit op tafel ligt”, stellen Susan en Ivan Delrue van ‘t Stokerybos in Koekelare. Het echtpaar fokt al sinds de jaren tachtig met veel liefde Berner Sennenhonden en voedt per jaar tussen de twintig en dertig puppy’s op. “Het welzijn van onze honden staat altijd op de eerste plaats”, zeggen ze. “Zij vormen immers het uithangbord van onze zaak. Tegelijk maken we er een punt van dat al onze pups in een warm nest terechtkomen. En in elk contract staat dat, wanneer de hond toch weer weg zou moeten, wij op de hoogte gebracht worden en mee op zoek kunnen gaan naar een nieuwe thuis.”

De algemene EU-minimumnormen zijn een goeie aanzet om malafide praktijken en broodfok uit de wereld te helpen, klinkt het. “We stellen ons enkel de vraag hoe alles zal gecontroleerd zal worden.”

Vlaanderen als trekker

Nu het akkoord gesloten is, kan het pakket naar het Europees parlement. “Er komen dan meer waarborgen voor dierenwelzijn, maar ook voor een gelijk speelveld tussen alle Europese fokkers en verkopers én voor een betere bescherming van de consument”, aldus Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Deze wetgeving focust bewust op fokkers, verkooppunten en opvangcentra. Er komen geen overbodige regeltjes voor mensen die gewoon een huisdier willen houden. Het gaat ook om minimumnormen: de regelgeving wordt dan wel geharmoniseerd voor heel de Europese Unie, maar lidstaten mogen nog altijd strengere regels handhaven of invoeren bovenop deze nieuwe Europese standaarden.”

“Ik ben fier dat Vlaanderen hier voor aan de kar getrokken heeft. De EU toont vandaag dat ze er niet alleen wil zijn voor kille handelsbelangen of geopolitiek, maar ook voor dieren”, zegt Weyts. “Heel veel Europeanen hebben een groot hart voor dieren en het is tijd dat de EU dat weerspiegelt. We leggen nu een goede basis om op Europees niveau in de komende jaren verder een dierenbeleid uit te stippelen. Vlaanderen heeft de voorbije jaren al getoond dat dit kan.”

Dit zijn alle minimumnormen op een rijtje

Voldoende schoon en vers waterVoldoende voedselVoldoende dierenverzorgers ter beschikkingGeschikte huisvestingsomstandighedenVanaf 12 weken: dagelijks uitlaten of dagelijks toegang tot een buitenruimteLimiet op het aantal nestjes per moederdierMinimum- en maximumleeftijd voor het moederdierTeefjes en kattinnen mogen na 2 keizersneden niet meer ingezet worden voor de fokVanaf 5 fokteven/fokkattinnen of 5 nestjes per jaar moet je een officiële erkenning hebbenBepaalde fokpraktijken (zoals inteelt en het kruisen met een wilde soort) zijn verbodenHonden en katten met extreme eigenschappen moeten uitgesloten worden van de fokHonden en katten met bv. verminkingen mogen niet meedoen aan wedstrijden of showsPijnlijke verminkingen (zoals het knippen van oren, het couperen van staarten of het verwijderen van klauwen) zijn verboden, tenzij uit diergeneeskundige noodzaakIedereen die een hond of kat op de Europese markt wil brengen, moet ervoor zorgen dat het dier gechipt en dus traceerbaar is + geregistreerd in een nationale database.Alle databases moeten online toegankelijk zijn en onderling informatie delenVerkopers van dieren moeten de kopers bewust maken over wat eigenaarschap inhoudtElke import van buiten de EU is onderworpen aan dezelfde of gelijkwaardige normen

The post “Goed dat er een kader is, hopelijk wordt er nu ook gecontroleerd”: erkende fokkers blij met EU-minimumnormen voor fokken van honden en katten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom liet een ban op Russisch vloeibaar gas zo lang op zich wachten?

De EU heeft een nieuw sanctiepakket tegen Rusland klaar, het veertiende al. Daarin staat dat de doorvoer van Russisch vloeibaar gas via Europese havens verboden wordt. In Zeebrugge staat zo’n belangrijke gasterminal, en de deal met gasbedrijf Yamal wordt met de beslissing stopgezet. Hoeveel pijn doet deze beslissing in Moskou? En waarom gebeurde dit niet al eerder?

Lees meer »

Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby”

Vroeger was het een slagerij, maar tegenwoordig kan je er de lekkerste frietjes krijgen. In frituur-eethuis Den Heirweg in Anzegem voorzien Kelly en Jurgen hun klanten met een glimlach van frietjes, snacks én tapasplankjes.
The post Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor Oostendse moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »

LIVEBLOG RODE DUIVELS. Belgen trainen eerst en trekken dan naar Stuttgart, waar Onana en Tedesco met de pers praten

In hun laatste en beslissende groepswedstrijd nemen de Rode Duivels het op tegen Oekraïne. De Belgen hebben minstens één punt nodig om zich te plaatsen voor de achtste finale. Op de dag voor de partij staat bondscoach Domenico Tedesco samen met Amadou Onana de pers te woord. Maar eerst trainen de Belgen voor hun vertrek naar Stuttgart nog in Ludwigsburg.

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Genieten van een frisse pint, een glaasje rosé of een mocktail kan weer in de 215 zomerbars die onze provincie telt. Om die allemaal te bezoeken tijdens de zomervakantie, moet je er meer dan drie per dag doen. Onbegonnen werk, dus stellen wij vijf opvallende nieuwkomers voor. Proost!
The post Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Lees meer »

De grote Rock Werchter-parkeergids: “Op deze plek kan je je wagen zelfs nog gratis kwijt”

Nu de parkeerterreinen in en om Werchter er verzopen bijliggen, rijst de vraag waar je in hemelsnaam kan parkeren als je volgende week naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat. “Parkeer je wagen aan het station van Aarschot, op 10 kilometer afstand”, adviseert organisator Live Nation. Maar wat zijn de andere opties? Is een gekocht parkeerticket een garantie op een

Lees meer »

Kregen natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? “Als Europa vindt van wel, moeten ze mogelijk miljoenenbedrag terugbetalen”

Kregen 3 natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? Een vzw die de belangen van grondbezitters verdedigt, denkt alvast van wel en diende daarom een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens de vzw gebruiken de natuurverenigingen het geld ook om zelf geld te verdienen. De natuurverenigingen reageren dat ze het geld enkel gebruiken om aan natuurbeheer te doen.

Lees meer »

Radio en tv strijken weer neer aan zee: “Van Tien om te Zien tot Q Beach House en Radio2, een zomer vol muziek”

Deze zomervakantie zakt zowat iedere radiozender opnieuw af naar onze kust. Radio2, Qmusic, Play Nostalgie en JOE vatten opnieuw post met een eigen radiostudio. Ketnet, Radio 1, Studio Brussel en MNM kiezen voor een daguitstap naar West-Vlaanderen. Ook de televisie tekent opnieuw present. VTM keert voor het vierde jaar op rij terug voor opnames van ‘Tien Om Te Zien’.

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »