Fotograaf Stefaan Beel neemt afscheid van stedelijke academie in Roeselare: “Ik maakte hier vrienden voor het leven”

Vorige week nam Stefaan Beel afscheid van zijn fotoklas en de doka in de stedelijke academie. En dat op een hoogtepunt want in dit digitale tijdperk is er nog nooit zoveel interesse geweest voor de analoge fotografie. “Dit is een afscheid met gemengde gevoelens, ik heb hier vrienden gemaakt voor het leven.”

Voor de lezers van de lokale kranten even duidelijk stellen, Stefaan Beel gaat met pensioen als leraar maar blijft in Roeselare als persfotograaf het meest bekende gezicht met een fototoestel. “Ik heb het de voorbije week vaak moeten uitleggen. Mensen dachten dat ik volledig met pensioen ging maar ik ben van plan om ook de komende jaren het reilen en zeilen in Roeselare en omstreken in beeld vast te leggen.”

Recordaantal inschrijvingen

Al zal dat voortaan enkel nog digitaal zijn want zijn ontwikkelaars en vergroters in zijn doka, de donkere kamer van de SASK, geeft hij in handen van zijn opvolgster. “Dat is Myrthe Vinck geworden die de voorbije maanden al als stagiair kennis maakte met onze academie. Ik ben er van overtuigd dat ze dat goed zal doen. Aan werk zal het haar niet ontbreken want dit schooljaar hadden we een recordaantal inschrijvingen.”

“Zelfs jongeren kunnen nog genieten van analoge fotografie”

“Dat is verrassend want toen ik in 1989 als leraar begon in de SASK, kondigde het digitale tijdperk zich in de verte al aan. Rond de eeuwwisseling was er even een dipje en was het aantal leerlingen gedaald ten voordele van de klas digitale fotografie. Maar de interesse is gebleven en opnieuw steeds groter geworden ook bij de jongeren. Zij fotograferen buiten de academie snel met hun smartphone maar genieten even goed van het trage proces van de analoge fotografie. Ze ontdekken dat je met een analoog toestel meer tijd nodig hebt en beter moet leren kijken. Je kan je weinig missers veroorloven als er maar 36 beelden op een filmrolletje staan.”

Close contact

“Al die jaren heb ik hier hechte vriendschappen opgebouwd. Het contact met de leerlingen is in de klas analoge heel close. Je werkt er samen met de cursist aan een mooi resultaat. Een schilder of tekenaar is vaker individueel bezig.”

“Ik zal me vooral de vele tentoonstellingen herinneren en ook de jaarlijkse meerdaagse reizen naar een grootstad in Europa waar we intensief aan straatfotografie deden. Eigenlijk was het lesgeven al die jaren een hobby en een ontspanning voor mij waarbij ik evenveel van mijn leerlingen heb geleerd als zij van mij.”

Die leerlingen verrasten Stefaan vorige week met een afscheidsfeestje. Hij werd met de oldtimer afgehaald en er werden met de drone mooie herinneringsbeelden geschoten.

The post Fotograaf Stefaan Beel neemt afscheid van stedelijke academie in Roeselare: “Ik maakte hier vrienden voor het leven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Frankrijk? Et alors…?Durven we niet meer zeggen, hoor

Frankrijk dus. Maandag om 18 uur. Dan spelen de Rode Duivels hun 1/8ste finale op het EK. Als tweede in groep E. Teleurstellend tweede, toch? Nu wacht dus de wereldkampioen van 2018 – weet u nog hoe ze ons toen in de halve finale koud uitschakelden, die goal van Umtiti? Karl Vannieuwkerke liet zich laatst
The post Frankrijk? Et

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zes jaar, dat weegt op een mens. Ik sta te trillen op mijn benen”: juwelier Moens, die overvaller doodschoot, reageert na vrijspraak

“Hier zijn geen winnaars, alleen maar verliezers.” Een triomftocht maakt hij er niet van. Juwelier Filip Moens (56) schoot in 2018 een vluchtende overvaller dood, maar wel nadat die hem en z’n familie tegen de grond had gewerkt met een aanvalswapen en een half miljoen euro aan juwelen had gestolen. Na een juridische lijdensweg van zes jaar verliet hij dinsdag

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Leerlingen van Design & Art School organiseren zomertentoonstelling op diverse locaties in Kortrijk

De zomertentoonstelling ‘DA’S kunst’ gaat van start, een kleurrijke expositie georganiseerd door de leerlingen van de Design & Art School Kortrijk (DAS) in samenwerking met Stad Kortrijk. De leerlingen presenteren hun creaties op diverse locaties in Kortrijk. De tentoonstelling tot en met 8 september en nodigt bezoekers uit voor een unieke ontdekkingsreis door de stad.
The post Leerlingen van

Lees meer »

Tim Lefever is voorzitter van gratis festival Grensrock: “Lokale bedrijven vragen soms zelf om te sponsoren”

Tim Lefever (42) is de trotse voorzitter van Grensrock, hét gratis festival bij uitstek in de regio. Wij blikken samen met hem even vooruit op de komende editie, het voorzitterschap en de toekomst van Grensrock. Druk druk druk? “De laatste week voor het festival is mijn vrouw een week Grensrock-weduwe”, lacht de Menenaar.
The post Tim Lefever is voorzitter

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »