AZ Oostende biedt vanaf vrijdag geen alcohol meer aan: “Er is geen veilige ondergrens voor alcoholconsumptie”

Ziekenhuis AZ Oostende stuurt een sterk signaal de wereld in. De directie heeft besloten om vanaf vrijdag 28 juni geen alcohol meer aan te bieden aan patiënten, bezoekers en medewerkers. In de cafetaria’s vind je geen alcoholische dranken meer in de drankentoog. Ook tafelbier bestellen op de kamer is niet meer mogelijk. Dit laatste was tot voor kort het geval op de dienst Geriatrie.

Het initiatief voor deze beslissing komt van drie artsen binnen het ziekenhuis zelf: gastro-enteroloog dr. Cool, psychiater dr. Cools en medisch oncoloog dr. Spoormans. Zij deden dit voorstel al voor er sprake was van het wetsvoorstel, waarbij alcohol in alle ziekenhuizen verboden wordt vanaf 1 april 2025.

Risico’s

“Wij weten al lang dat alcohol verantwoordelijk is voor een heel groot deel van onze zieke patiënten”, licht dr. Cool toe. “Om dit concreet te maken: bij bijna de helft van de gehospitaliseerde patiënten met maag-darm- en leverziekten is alcohol de oorzaak van hun probleem. Denk aan leverlijden, cirrose, pancreatitis, … Ook op de dienst Psychiatrie is meer dan de helft van de patiënten opgenomen door een alcoholproblematiek: alcohol is volledig of deels de reden van hun opname. Op de diensten Cardiologie en Neurologie zijn talrijke mensen gehospitaliseerd met hartinfarcten of beroertes. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe hoger je bloeddruk wordt, en hoe meer kans je hebt op deze ziektes.”

Recent is er volgens dr. Cool ook belangrijk wetenschappelijk bewijs gekomen dat alcohol het risico verhoogt op kankers zoals mondkanker, slokdarmkanker, keelkanker, maagkanker, colonkanker, pancreaskanker, longkanker, borstkanker en nog vele andere kankers. “Het is bewezen dat het risico op kankers (zoals borstkanker) stijgt, zelfs al drink je maar twee glazen alcohol per dag. Daarom noem ik alcohol vaak een stille doder. Er is dus eigenlijk geen veilige ondergrens voor alcohol.”

“Als ziekenhuis geven we het goede voorbeeld” – Dr. Cool

Dr. Cool plakt hier meteen ook concrete cijfers op van de Europese Unie. “Van de 3 miljoen kankers per jaar in Europa, is bij 1 miljoen kankers alcohol een risicofactor. Als we kijken naar de kankers die rechtstreeks veroorzaakt worden door alcohol, zoals mondkanker, keelkanker en leverkanker, dan tellen we 172.000 gevallen. Maar ook bij mensen die slechts met mate alcohol drinken gaat het nog steeds om 23.000 kankerdiagnoses per jaar.”

“Alcohol is de oorzaak van veel ellende. Daarom vonden we het niet meer dan logisch om geen alcohol meer aan te bieden in het ziekenhuis. Zeker omdat het ook nefast is voor patiënten met een verslavingsproblematiek. Zij kunnen hier al terug in aanraking komen met alcohol, voordat ze naar huis gaan. We vinden dat we als ziekenhuis het goede voorbeeld moeten geven.”

Preventie

Mogen we dan helemaal geen alcohol meer drinken? “Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het advies inderdaad om helemaal geen alcohol te drinken. Dan loop je minder risico om bepaalde ziektes te ontwikkelen. Er is echter ook zoiets als een sociale norm: een compromis tussen de wetenschap en de maatschappij. Deze sociale norm is nu maximum tien glazen alcohol per week. Het is niet zo dat we als arts zelf nooit alcohol drinken, maar het is wel onze taak om aan preventie te doen. Preventie is even belangrijk als genezing en bovendien veel goedkoper voor de maatschappij. Onze houding als samenleving tegenover alcohol is trouwens aan het wijzigen. Ik denk dat we over tien à twintig jaar over alcohol zullen spreken zoals we nu naar roken kijken.”

The post AZ Oostende biedt vanaf vrijdag geen alcohol meer aan: “Er is geen veilige ondergrens voor alcoholconsumptie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jenna beweert dat ze uit vliegtuig gezet werd omdat ze stewardess met verkeerd gender aansprak: “Maar er kwam nog wel meer uit je mond”

Een vrouw uit Austin (Texas) beweert dat zij uit het vliegtuig gezet werd omdat ze een stewardess per ongeluk met het verkeerde gender aansprak. “Zij identificeert zich als vrouw, maar ik zei ‘Dank u, mijnheer’. Meer heb ik niet misdaan.” Het gesprek dat Jenna Longoria had met een verantwoordelijke van United Airlines laat echter uitschijnen dat ook andere factoren een

Lees meer »

Burgemeester vraagt boeren om bommen niet in bermen te leggen: “Bij het maaien is er risico op ontploffing”

Het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle ligt aan het front van de Eerste Wereldoorlog, waardoor nog dagelijks bommen en andere oorlogsprojectielen naar boven komen. “Maar leg ze niet in de bermen”, roept de burgemeester op.
The post Burgemeester vraagt boeren om bommen niet in bermen te leggen: “Bij het maaien is er risico op ontploffing” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Criminele organisatie met vertakkingen in Marseille opgerold in Brussel: “Met geweld wilden ze de drugsmarkt in handen krijgen”

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een criminele organisatie opgerold die vanuit het beruchte Peterbospark in Anderlecht de hele drugsmarkt in en rond Brussel in handen probeerde te krijgen. “De leden van het netwerk aarzelden niet om gewapend geweld te gebruiken, zelfs poging tot moord en kidnapping, om hun rivalen te intimideren en hen te dwingen terrein op te

Lees meer »

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

Boete, rijverbod en proeven voor automobiliste met 2 promille in slaap achter stuur: “Je was murw door de alcohol, heel gevaarlijk”

Stilstaand, met draaiende motor maar met haar hoofd op de passagiersstoel in slaap. In die toestand kon een 33-jarige automobiliste uit Bavikhove (Harelbeke) in Kuurne door agenten aangetroffen worden. Ze bleek dronken en had bijna 2 promille alcohol in het bloed te hebben. “Je was murw door de alcohol”, kreeg ze alvast een stevige uitbrander van de politierechter.
The

Lees meer »

Zelfs tijdens een zware aanval mochten de camera’s blijven draaien: Céline Dion toont schrijnende strijd tegen ziekte in documentaire

“Moeten we de camera’s uitzetten?” Het zijn beklijvende beelden in de documentaire ‘I Am: Celine Dion’: de zangeres die tijdens een acute aanval van haar stiff-person-syndroom tien minuten lang spasmen moet verbijten. Maar net die rauwe realiteit wil Céline Dion (56) aan de mensen tonen, hoe hard ze voor haar leven vecht. Het levert aangrijpende televisie op, waarbij Dion alles

Lees meer »

Waarom de nederlaag in de uitzwaaimatch geen toeval was: Engeland is vermoeid (maar hoe los je dat op?)

Engeland speelt hoog spel, vanavond in Gelsenkirchen. Double or quits. Met een zege ontwijken ze elke groepswinnaar tot de halve finale van het EK, een nederlaag of zelfs een gelijkspel gooit The Three Lions in de oceaan met de ‘big sharks’ (Duitsland, Portugal, Spanje, mogelijk zelfs België). Intussen zegt Gareth Southgate dat zijn spelers fysiek vermoeid zijn. Op zoek naar

Lees meer »

Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met gratis slotshow

Hoefgetrappel op zaterdag 29 juni in Torhout, want dan heeft de 46ste Paardenmarkt plaats. De handel start al om 7 uur ’s morgens, maar ook wie later uit de veren is, kan volop van het evenement genieten. De gratis slotshow achter het oud-stadhuis op de Markt duurt tot even na 18.30 uur.
The post Paarden veroveren Torhout: Paardenmarkt met

Lees meer »